Lengyelország mintegy félmilliárd eurós kölcsönt vesz fel az ukrán menekültek megsegítésére

2022. június 24. 20:38

Ez minden idők eddigi legnagyobb, CEB által jóváhagyott hitele.

2022. június 24. 20:38
null

Lengyelország 450 millió euró (mintegy 180 milliárd forint) kölcsönt vesz fel az Európa Tanács Fejlesztési Bankjától (CEB) az Oroszország indította háború miatt Ukrajnából elmenekültek megsegítésére – közölte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács pénteken.

Az Európa Tanács varsói keltezésű közleményében arról tájékoztatott, hogy

a CEB által jóváhagyott, minden idők legnagyobb hitele támogatni fogja a lengyel kormányt abban, hogy kezelni tudja az ukrajnai háború elől menekülők tömeges beáramlását,

elhelyezését és hosszútávú megsegítését.

Lengyelország már több mint 4 millió ukrán menekültet fogadott be

Lengyelország eddig több mint 4 millió ukrajnai menekültet fogadott be, főként nőket, gyermekeket és időseket – írták.

Közölték továbbá, hogy a hitel nagysága jól mutatja az Európa Tanács Fejlesztési Bankjának elkötelezettségét amellett, hogy hatékonyan támogassa Lengyelországot a példátlan gazdasági és társadalmi kihívás leküzdésében. A hitelt úgy alakították ki, hogy kielégítse a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek és az őket befogadó közösségek változó szükségleteit, bevonva mind a kormányzati intézményeket, mind pedig a civil társadalmat – írták.

A CEB-hitelből finanszírozott ideiglenes támogatást több mechanizmuson keresztül fogják nyújtani,

amelyet kormányzati szervek, önkormányzatok és a civil társadalmi szervezetek koordinálnak majd. A támogatás az egyszeri megélhetési juttatásokra, a lakhatási, a havi rezsikiadások költségeinek fedezésére, valamint az egészségügyi ellátásra és a gyermekekkel járó kiadásokra, köztük az oktatás biztosítására összpontosít – tették hozzá.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: ARTUR WIDAK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
citromosParizer
2022. június 25. 09:35
szerintem már a hozzájuk csatolandó területek felzárkóztatására kell a zsé... meg bizonyos emberek megfizetésére, hogy ez a területszerzés sikerrel járjon (:
Kivűlálló
2022. június 25. 08:32
"Lengyelország mintegy félmilliárd eurós kölcsönt vesz fel az ukrán menekültek megsegítésére" Ezek hülyébbek, mint az EU! Ha Orbán Viktornak lennék, igyekeznék minél távolabb tartani magam ezektől a birkáktól! Még a végén Ők basznak majd ki Magyarországgal! Míg együtt dolgoztam velük, addig is tiszta volt számomra, hogy idióták, de így..., már nincs kétségem felőle!
nuknuk
2022. június 25. 08:19
Ácsi, ácsi, nem rossz befektetés ez. Az ukrán nyelv egy lengyel tájszólás megértik egymást. Nincs nyelvi probléma. Kiválogatják majd a munkára alkalmas képzett embereket, fiatalokat és azokat támogatják. Azok az "ukránok" már Lengyelországban maradnak.
kovsa
2022. június 25. 07:59
„Közölték továbbá, hogy a hitel nagysága jól mutatja az Európa Tanács Fejlesztési Bankjának elkötelezettségét amellett, hogy hatékonyan támogassa Lengyelországot a példátlan gazdasági és társadalmi kihívás leküzdésében.” Ezt az álszent, farizeus dumát. Ahelyett, hogy odaadnák nekik végre a Covid utáni helyreállítási alap pénzét, tovább növelik az Uniós függőségüket, növelik a zsarolási potenciált velük szemben. Belekényszerítik őket az „Európai Egyesült Államok” elfogadásába. Szuverenitásuk feladásába. Pofátlanság teteje!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik