Balázs Péter: Ukrajnának most arra lenne szüksége, hogy politikailag fogadják be

2022. június 19. 09:35

A volt uniós biztos szerint megoldható lenne, hogy Ukrajna politikai meghívást kapjon az Európai Unióba.

2022. június 19. 09:35
null

„Az ukrajnai helyzet kimozdítja pályájáról az EU eddigi bővítési filozófiáját, új politikai kihívás elé állítja az Európai Uniót és újszerű megoldást hozhat” – mondta a Népszavának Balázs Péter volt uniós biztos, korábbi külügyminiszter.

Magyarország belépése még úgy zajlott, hogy a teljes uniós joganyagot végig kellett tárgyalni, majd amikor ez megtörtént, és az ország teljesítette a csatlakozási feltételeket, beléphetett az EU-ba – emlékeztetett.  

Ez a folyamat 2013 novemberében lelassult, Viktor Janukovics nem írta alá a társulási szerződést, ebből lett a Majdan forradalom, majd a Krím oroszok általi annexiója. Közben a volt szovjet tagállamok is más-más úton indultak el” – mondta el Balázs Péter.

„Politikai bátorítást kell adni Ukrajnának”

A volt uniós biztos arra rámutatott, hogy a február 24-én megindított orosz invázió kimozdította a medréből ezt a folyamatot, mivel Ukrajna egy politikai tagság iránt folyamodik.

Balázs szerint úgy tűnik, Olaf Scholz, Emmanuel Macron, Mario Draghi, valamint Klaus Ioannis csütörtöki ukrajnai látogatása során a német, a francia, az olasz és a román politikus ezt meg is értette. „Az uniós vezetők arról beszélnek, hogy politikai bátorítást kell adni Ukrajnának” – hangsúlyozta.

Párizs vetette fel a fokozatos tagság gondolatát

Az egykori külügyminiszter kitért arra is: 

megoldható lenne, hogy Ukrajna politikai meghívást kapjon az Unióba, bizonyos EU-s akciókba be is kapcsolódhatna.

Arra a kérdésre, hogy a csatlakozásra váró nyugat-balkáni országok joggal vethetik fel, miért maradnak le Ukrajnával szemben, ha ők már évekkel ezelőtt megkezdték a csatlakozási folyamatot, Balázs Péter azt válaszolta, hogy egy-két éve Párizs vetette fel a fokozatos tagság gondolatát – emlékeztetett a Népszava.

Nyitókép: Ludovic Marin / Pool / AFP

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2022. június 19. 21:22
"Balázs Péter: Ukrajnának most arra lenne szüksége, hogy politikailag fogadják be" Nekünk meg arra, hogy eltakarodj az országunkból.
pumuklik
2022. június 19. 17:50
Zsidók összetartanak!
amca
2022. június 19. 13:54
Hályfelyű,vagy hájfejű. Blamászs, vagy etázs ? Hogy huye ,az zicher. Qurcsányhoz méltó moschlék.
zakar zoltán béla
2022. június 19. 13:24
Akna repeDéK
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!