Ukrajnának és Moldovának utalná az EU az Oroszországnak és Fehéroroszországnak szánt támogatást

2022. június 03. 20:24

Mintegy 10 milliárd forintos támogatást kap így a két ország.

2022. június 03. 20:24
null

Az Európai Bizottság javaslata szerint a 2021-2027-es régiók közötti együttműködés serkentését célzó Interreg NEXT nevű uniós program keretében eredetileg Oroszországnak és Fehéroroszországnak utalni tervezett támogatást, 26,2 millió eurót (mintegy 10 milliárd forint) ugyanezen célok megvalósítására juttatja majd az EU Ukrajnának és Moldovának. 

Az uniós bizottsági közlemény Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős biztost idézte, aki azt mondta:

Ukrajna és Moldova az EU megbízható partnere, és az EU határozottan elkötelezett a két országgal folytatott hosszú távú együttműködés mellett.

„Az EU külső határának mindkét oldalán élő emberek közötti kapcsolat, valamint az uniós régiók és a helyi érdekelt felek közötti együttműködés erősítése határozott lépést jelent a béke és biztonság előmozdítására a támogatott ukrán és moldovai területeken” – fogalmazott Ferreira.

Támogatják az az egészségügyi szolgáltatások fejlesztését és erősítik a hatósági kapacitásokat is

Az uniós finanszírozás támogathatja majd az egészségügyi szolgáltatások fejlesztését, megerősíti az ukrán és a moldovai hatóságok intézményi kapacitását, oktatási és kutatási kezdeményezéseket ösztönöz, valamint munkahelyi képzési programokat valósít meg a menekültek számára, illetve segítheti beilleszkedésüket – tette hozzá az uniós biztos.

Az Ukrajna elleni orosz háború február 24-i kezdetét követően, az EU által elfogadott intézkedésekkel összhangban, az Európai Bizottság márciusban felfüggesztette az Oroszországgal és Fehéroroszországgal folytatott, határon átnyúló együttműködési programok, valamint az Interreg balti-tengeri régió programjai keretében folytatott együttműködést.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. június 04. 08:30
Most akkor hogy is van ballibsik? Az oroszok és fehéroroszok nem EU tagok és mégis kaptak volna támogatást???
Csigorin
2022. június 04. 01:23
vagyis mar megint politikai alapon osztogatnak gazdasagi helyett...
józan paraszti ész
2022. június 04. 01:07
Esetleg az ukrán menekülteket segítő országoknak? Ja, az fel sem merült.
TAVIROZSA
2022. június 03. 23:26
Ukrajna még a korábban kapott 11 Mrd euróval sem tud elszámolni! Csak öntsétek az EU adófizetők pénzét a feneketlen zsákba! A nekünk járó pénzt pedig politikai okokból visszatartják! Rohadt banda!! Lépjünk már ki ebből a tébolydából!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!