Pünkösd

2022. június 05. 07:03

„Űrlénykirály” ünnepi zenéje a Mandineren. Premier.

2022. június 05. 07:03
null
Űrlénykirály /aka Balogh Borsa/

Vannak olyan imádságok, melyek a szavak szintjén másra nem tartoznak, imakamrácskánkban hangzanak el, csak a készségesen rendelkezésünkre álló Atya számára. De zenében hírt lehet adni arról, hogy ezek a fontos, sodró és meghitt találkozások létrejöhetnek a Szentlélek segítségével. Jó, de lehet-e ilyen zenei híradás könnyűzene? Felidézheti ez egy megváltott/adoptált gyermek repeső háláját, vagy – amint a szerzemény végén a pár dadogó hangnyi gitárszóló jelzi – egyedül az eleven kapcsolatért születő kérdéseit? Lehet-e aztán szavak nélkül: zenével, ráadásul könnyűzenével imádkozni? Balogh Borsa, aki Űrlénykirály néven posztmodern zenész és az emberi sekélységet megmérő parodista, valamint robotos kollégánk a Mandiner ügyeletesi rendszerében, elfogadta a szerkesztők pünkösdi felkérését, és játékával bebizonyította, hogy ez lehetséges. Ahogyan – lám – az is lehetséges, hogy egy posztmodern művész, ha elharapottan is, de felidézzen valamit a magasztosból, jelezze az áhítatra méltó örök érvényét. S hogy valami – Valaki! – végtelenül nagyobb van itt mellettünk, és akár velünk, bennünk…
(Joó István)

*

 

(Nyitókép / borítókép: R.J.)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti1
2022. június 05. 07:56
Nem rossz. Csak fölmerül bennem a kérdés, hogy az ima csak szomorú lehet? Hogy örömünkben, boldogságunkban miért is nem keressük az Istent, olyankor miért nem imádkozunk?
Knerten
2022. június 05. 07:49
Lehetne benne még egy negyedik akkord is, még akkor se dobná le a zenei komplexitástól az ékszíjat a fülünk/agyunk. De a csellózás szép. Persze így, hogy nincs szövege, a hozzá tartozó magyarázat nélkül akármi is lehetne, pünkösdi imádságtól természetfilm-, fagyireklám-, avagy szoftpornó-háttérzenéig bármi, de szerencsére oda van írva, hogy mire kell gondolni, úgyhogy nem gondolunk rosszra. :D
Mandinka
2022. június 05. 07:19
Teccik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!