Erdogan: Törökország újból megvétózhatja a svéd és finn NATO-csatlakozást, ha nem teljesítik vállalásaikat

2022. június 30. 19:01

Svédország vállalásai között szerepel 73 személy kiadatása Törökországnak.

2022. június 30. 19:01
null

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait – közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Recep Tayyip Erdogan emlékeztetett: a NATO-tagországok nemzeti parlamentjeinek mind jóvá kell hagyniuk a Finnország és Svédország csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet. A török törvényhozás azonban ezt nem teszi meg, amennyiben nem teljesülnek a vállalt feltételek – jelentette ki.

A NATO-tagok közül utolsóként Törökország adta meg támogatását a svédek és a finnek csatlakozásához

„Ez nem egy gyors folyamat. Tudják, hogy a PKK-t (a Kurdisztáni Munkáspártot) és a YPG-t (a Népvédelmi Egységeket, mindkettő kurd fegyveres csoport) fel kell számolniuk. Változtatniuk kell saját törvényeiken, lépéseket kell tenniük” – mondta.

A török elnök szavai szerint például Svédország vállalásai között szerepel 73 személy kiadatása Törökországnak.

A NATO-szövetségesek közül utolsóként Törökország adta meg támogatását a bővítéséhez, miután kedden megállapodásban rendezték Ankara fegyverexporttal és terrorellenes harccal kapcsolatos fenntartásait a két északi országgal. A dokumentumban rögzítették, hogy a finn és a svéd kormány együttműködik Törökországgal a terroristagyanús személyek kiadatásában.

A finn és a svéd vezetők szerdán úgy nyilatkoztak: a Törökország felé vállalt kötelezettség nem jelent automatikus kiadatást, hanem a saját és a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően minden esetet egyenként fog megvizsgálni.

(MTI)

Nyitóképen Recep Tayyip Erdogan, török elnök. Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2022. július 01. 16:15
Üdvös lenne,ha megvétózná.
krampus
2022. július 01. 02:32
ugy volt hogy kiadjak oket a svedek, de rajottke, hogy emberi jogok stb, ezert elobb otthon ok majd atvizsgaljak a kiadatasi kerelmeket. Azaz Erdogan kapott egy nesze semmi, fogd meg jolt. Hulye is lenne ezek utan nem vetozni.
hjrvss
2022. július 01. 00:01
Mi köze a Rongyos Gárdának a 150 éves török hódoltságunkhoz? A két nép török megszállását állítottam párhuzamba. Most Erdogan szultán tartja terroristának a megszállt kurdokat, akkor az éppen aktuális szultán tartotta valami hasonlónak (mert a fogalom akkor még nem létezett) a magyarokat. De ami a fejlett nyugat erkölcseit illeti, ha Kína hajlandó lenne támogatni az oroszok elleni szankciókat, nyugaton egy pillanat alatt megszűnne minden Free Tibet mozgalom.
Málaga21
2022. június 30. 23:05
Nem bízik a nyugatiak adott szavában? Mik vannak? Ja, hogy anno az oroszoknak is megígérték, Finnország mindig semleges marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!