Menczer Tamás: Elfogadhatatlan a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatos fenyegetés

2022. május 29. 08:19

Az államtitkár a Kossuth rádióban azt hangoztatta, hogy az orosz kőolajról való leválásnak objektív feltételei vannak.

2022. május 29. 08:19
null

Megdöbbentőnek és elfogadhatatlan nevezte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára azt a nyilatkozatot, amelyben az ukrán energetikai miniszter tanácsadója arról beszélt, hogy bármi történhet a Barátság kőolajvezetékkel, amelyen keresztül az orosz kőolaj Magyarországra érkezik.

A Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az államtitkár kifejtette: különösen megdöbbentő ez a nyilatkozat annak fényében, hogy Magyarország minden erejével segít a bajban lévőknek. Már több mint 730 ezer ember érkezett ide Ukrajnából, és Magyarország számtalan felajánlást tett az ország, illetve azok megsegítésére, akik továbbra is ott vannak.

Menczer Tamás kiemelte:

A szomszédban dúló háború veszélyt jelent a fizikai, a gazdasági és az energiabiztonságunkra, ennek megfelelően kell döntéseket hozni – hangsúlyozta.

„Magyarország nem fogad el olyan javaslatot sem Brüsszelből, sem máshonnan, amely veszélyezteti a magyar energiabiztonságot” – jelentette ki.

Menczer ismertette: a magyar éves kőolajfelhasználás 65 százaléka Oroszországból érkezik. Magyarország két irányból kaphat kőolajat, vagy a Barátság, vagy az Adria vezetéken.

– fogalmazott.

Mint mondta, a magyar kőolajfinomítói technológia az orosz olajra van beállítva. A technika átállításához 500-550 millió eurós beruházást kellene végrehajtani. Emellett növelni kellene az Adria vezeték kapacitását, ez 200 millió eurós beruházás.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2022. május 29. 14:28
Csodálatos szavak, mondatok.......... Nem a blablát akarjuk hallani, hanem látni a cselekvést! A mocskos nagykövet kurva még mindig itt van!!!!!!!!! Miért?????? Miért adunk gázt a mocskos alvilági, tetves USA seggnyalóknak???????????
nempolitizálok
2022. május 29. 14:23
Az EU vezetése idáig az összes vészhelyzetet elkúrta. Haloványan el tudom képzelni, az ukrajnának nyújtott áru és pénzügyi támogatásokból mekkora részt nyúlhatnak le EU-s politikusok. Továbbá azért, hogy az EU lakosságának nagyon hátrányos, de egyes multik számára nagyon előnyös döntéseket hozzanak. Azon sem csodálkoznék, ha Putyin kitüntetné az EU legfelső vezetését. Rájött, hogy ha az olajat és gázt el lehet rubelért is adni kikapcsolva az EU-s bankokat, akor a műtrágyát és a búzát, kukoricát is, ugyancsak kizárva az EU-s bankokat.
Akitlosz
2022. május 29. 13:27
"Menczer Tamás: Elfogadhatatlan a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatos fenyegetés" Akkor ne fogadja el! Mit tesz? Toporzékol vagy mi?
csulak
2022. május 29. 13:18
amikor a zEU csucson Zsele bejelentkezik akkor vonjak ot felelosegre a kijelentesert !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!