Megállapodás született az Azovsztálnál megsebesültek elszállításáról

2022. május 16. 19:31

Az orosz védelmi tárca közlése szerint a vállalat területén fegyvernyugvás lépett életbe.

2022. május 16. 19:31
null

A megállapodás az ukrán katonák képviselőivel folytatott tárgyalások eredményeként jött létre – közölte hétfő délután az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a vállalat területén fegyvernyugvás lépett életbe, és humanitárius folyosót nyitottak, hogy a sebesült ukrán katonákat a „Donyecki Népköztársaságban” lévő Novoazovszk egy egészségügyi létesítményébe szállítsák, ahol minden szükséges segítséget megkapnak.

 Alekszandr Hodakovszkij, a donyecki szakadárok Vosztok alegységeinek parancsnoka hétfő délelőtti Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy tíz ukrán katona jött ki fehér zászlóval a mariupoli Azovsztal acélmű területéről. Későbbi híradás szerint Hodakovszkij kilenc harcos érkezéséről számolt be, akik nem magukat megadni jöttek, hanem a sebesültek evakuálásról tárgyalni. A felek meghatározták a sebesültek elszállításának útvonalát, és a donyecki parancsnok szerint az ukránok elkezdték a torlaszok eltakarítását az üzem területén.

A Rosszija 1 állami tévécsatorna este saját forrásaira hivatkozva azt közölte, hogy a Moszkva által „neonácinak” nevezett Azov ezred 51 tagját hozták ki hordágyakon.

Nyikolaj Baszurin, a donyecki „népi milícia” parancsnokhelyettese a közléssel kapcsolatban annyit jegyzett meg egy sajtónyilatkozatban, hogy a különleges művelet sikere érdekében

hivatalos tájékoztatás csak később hangzik el arról, hogy ki és milyen körülmények között adta meg magát.

Korábban Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy az Azovsztal területén több mint ezer katona van, köztük több százan megsebesültek. Azt mondta, hogy sokuknak sürgős evakuálásra és orvosi ellátásra van szükségük.

 Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az orosz védelmi minisztérium május 7-én jelentette be, hogy az acélgyárban rekedt civileket evakuálták az acélmű területéről.

(MTI)

Nyitókép: STRINGER / AFP

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hopika
2022. május 17. 00:55
számomra szörnyűbb h ebben a gyárban dolgoztak emberek...
balager
2022. május 16. 22:25
Jelenlegi információk szerint 300-an adtak meg magukat akik közül 50 sérült.
Megbunhodte mar a nep
2022. május 16. 22:11
Holnap adja meg magat a tobbi. Mar vizuk sincs.
Sincero
2022. május 16. 21:20
Lehet, hogy úgy gondolták, hogy Oroszországban jobb élni, mint Ukrajnában meghalni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!