Intenzívebbé válhat az ukrajnai háború a következő hónapokban az amerikai hírszerzés szerint

2022. május 11. 06:10

Egyre nehezebben tudják „megjósolni” az orosz elnök lépéseit.

2022. május 11. 06:10
null

„A valamennyi amerikai hírszerző szervezetet összefogó DNI igazgatója szerint semmi jel nem utal arra, hogy az oroszok két hónapja tartó támadása véget érne. Még ha Oroszország sikereket is ér el a kelet-ukrajnai Donbasz régióban, nem vagyunk biztosak abban, hogy a donbaszi harc ténylegesen véget vet a háborúnak” – jelentette ki Avril Haines, az amerikai Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága előtti meghallgatásán.

Kifejtette, hogy a hírszerző közösség úgy értékeli, Putyin

A hírszerzési igazgató úgy vélekedett, hogy az orosz elnök az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás „kifulladására” számít. Szerinte Oroszország lépéseiről az elkövetkező hónapokban is egyetlen ember, Vlagyimir Putyin dönt majd. Az orosz elnök döntéseit pedig a hírszerző közösség egyre nehezebben tudja  megjósolni – tette hozzá Haines.

„Putyin ambíciói és Oroszország jelenlegi konvencionális katonai képességei között eltérés mutatkozik” – fogalmazott.

Haines: Az orosz elnök drasztikusabb eszközökhöz nyúlhat

Haines szerint nő annak a valószínűsége, hogy az orosz elnök „drasztikusabb eszközökhöz nyúl”, beleértve például a hadiállapot kihirdetését, hogy felszabadítsa a céljai eléréséhez szükséges erőforrásokat. Az igazgató elmondta: az amerikai hírszerző közösség szerint, ha Oroszország el akarja érni a céljait, akkor valószínűleg Oroszországon belül el kell indítania a teljes katonai mozgósítást, amelyet eddig nem tett meg.

Putyin rövid távon teljesen el akarja foglalni a két keleti megyét, Donyecket és Luhanszkot, „meg akarja semmisíteni” a térségért felelős ukrán erőket, el akarja foglalni a herszoni régiót, valamint ellenőrzése alá akarja vonni a Krím vízkészletét – állította Haines.

Úgy vélekedett, hogy

„Az USA támogatja Ukrajnát, de nem szeretné kirobbantani a harmadik világháborút”

A DNI vezetője kifejtette: az Egyesült Államok nem hisz abban, hogy fennáll az atomfegyver használatának „közvetlen veszélye”. Haines szerint Putyin valószínűleg csak akkor vetne be atomfegyvert, ha fenyegetést észlelne akár a rendszerére, akár Oroszországra nézve, vagy azt hinné, hogy elvesztette az ukrajnai háborút, különösen, ha úgy gondolná, hogy a NATO vagy beavatkozik, vagy beavatkozni készül.

Az igazgató kiemelte, hogy az Egyesült Államok „nyilvánvalóan támogatja Ukrajnát, de nem szeretné kirobbantani a harmadik világháborút, és azt sem szeretnék, ha a harcoló felek nukleáris fegyvereket vetnének be”.

(MTI)

Nyitókép: DIEGO HERRERA CARCEDO / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. május 11. 18:53
Az amerikai hírszerzés könnyen jelez előre, hiszen az lesz, amit Amerika tervez. Az ilyen hírszerzési jelentések az amerikai terveket jelzik a legjobban.
irondome
2022. május 11. 09:54
Az amcsik már csak tudják, hiszen az EU fölé növő brit szárnysegédeikkel karöltve ők tömik fegyverekkel az ukrán csicskásaikat. (Ha jól emlékszem tán Putyin utalhatott rá találóan, hogy úgy tűnik, Bidenék készek harcolni az utolsó csepp ukrán vérig.) Az EU bolond vezetői meg asszisztálnak ehhez. Képesek lennének még az ukránokat is felvenni, amit persze az angolszász világbirodalom építői mellszélességgel támogatnának, az EU lent tartása, az EU-s káosz fokozása érdekében, hogy a zavarosban még jobban lehessen halászni.
airmax
2022. május 11. 08:32
Ha a tisztelt cia "egyre nehezebben tudja megjósolni Putyin lépéseit" akkor az azt jelenti, hogy a háború előtt, még (viszonylag) könnyen meg tudták jósolni a "lépéseit"... Akkkor tudták, mi a helyzet... Mert Putyin meg is mondta, le is írta levélben, el is küldték, és az usa felelős döntéshozói tanulmányozták is, azt, hogy hol vana vörös vonal Putyinnak és az oroszoknak ukrajna kapcsán, akor mi retekért nem lehetett megadni azokat az írásbeli garanciákat amiket kértek, hogy ukrajna nem lesz NATO tag? Ki sem tört volna a háború... csakhogy az a forgatókönyv nem felelt meg a tisztelt cia és usa vezetésnek...
B_kanya
2022. május 11. 08:24
Propaganda. Készítik fel a népet, hogy a nácítlanítás Lembergig tart.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!