Orbán Viktor: Elutasítjuk az egyházi vezetők szankcionálását

2022. május 12. 15:37

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkát.

2022. május 12. 15:37
null

II. Efrém Ignác egyike volt azon keleti keresztény egyházi méltóságoknak, akik levélben kérték Orbán Viktort, akadályozza meg az Európai Bizottság tervét, amely Kirillt, Oroszország pátriárkáját EU-szankciós listára helyezné. A szír pátriárka a csütörtöki egyeztetésen úgy vélekedett: egy keresztény egyházi vezető szankciós listára helyezése olyan precedenst teremtene, ami összezavarná keresztény hívek millióit.

Orbán Viktor megismételte: Magyarország nem fogja támogatni, hogy egyházi méltóságokat tegyenek fel szankciós listára, hiszen ez érintené a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését is, ami „szent és sérthetetlen”. II. Efrém Ignác köszönetet mondott a miniszterelnöknek és a magyar népnek a szükséget szenvedő keresztény közösségek folyamatos támogatásáért – ismertette a sajtófőnök.

(MTI)

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ohassa
2022. május 13. 13:12
Az a helyzet, hogy kirill pátriárka (KGB kartárs) nemcsak egyházi vezető, hanem az egyik legnagyobb orosz oligarcha is, a cigarettacsempészet révén pedig köztörvényesnek is mondható. Nem beszélve arról, hogy napjaink legnagyobb tömeggyilkosának legfőbb támogatója.
annamanna
2022. május 12. 19:19
Kirill, Oroszország pátriárkája mit keresne az EU-ban? Milyen dolga van itt?
ersa57
2022. május 12. 18:16
Ha a papok elkezdenek politizálni, részt vesznek a politikai életben, sőt látványosan az egyik politikai oldal mellett foglalnak állást (lsd. magyarországi keresztény egyházak, kiváltképpen Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek) ne csodálkozzanak azon, ha hasonló bánásmódban részesülnek mint a politikusok, támadások és szankciók is érhetik őket. Csak érdekességképpen, Magyarországon a pápát legutóbb a "szarházizó" Bayer Zsolt támadta, amikor napvilágot látott az az információ, hogy Ferenc pápa nem akar találkozni OV-ral, a katolikus világtalálkozó alkalmából hazánkba tervezett látogatásakor. Azzal, hogy az egyházak elkezdtek politizálni, elveszítették szentségüket és sérthetetlenségüket!!!! Fogadjuk már el, hogy a papok feladata nem az (így Kirill pátriarka feladata sem az), hogy megáldják a háborúba vonuló tankokat és ágyúkat, szentesítsék a hódító háborút, támogassák valamelyik politikai oldalt, hanem az emberek lelkének az ápolása (már akik igénylik), függetlenül attól, hogy melyik politikai oldalhoz tartoznak! Az emberek gondolkodását nem csak a politikusok zavarják meg, hanem maga az egyház is a fejlődéssel és tudománnyal ellentétes, időt múlt dogmáik hirdetésével.
jánosbácsi
2022. május 12. 17:20
Iványi Gábor!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!