Továbbra sincs egységes uniós álláspont a gázembargóval kapcsolatban

2022. április 25. 12:19

„Megoszlik az európai uniós tagállamok véleménye az orosz olaj- és gázembargó kérdésében” – jelentette ki Josep Borrell.

2022. április 25. 12:19
null

Továbbra is megoszlik az európai uniós tagállamok véleménye az orosz olaj- és gázembargó kérdésében, pillanatnyilag nincs egységes uniós álláspont – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Die Welt című német napilapban hétfőn megjelent nyilatkozatában.

Az uniós politikus – aki az Európai Bizottságnak is tagja – megerősítette, hogy az uniós javaslattevő testület jelenleg egy hatodik szankciós csomagon dolgozik Moszkva ellen, a tagállamok széthúzó véleménye mellett azonban nincs kilátásban, hogy az újabb szankciók között szerepelne

az orosz olaj- vagy gázhasználat bármilyen szintű korlátozása.   

Mint mondta, a következő, május végi EU-csúcstalálkozón ismét előveszik a kérdést, addig is folytatódnak az egyeztetések.    

Borrell már korábban értésre adta: fontosnak tartja, hogy az EU energiaügyi szankciók révén is nyomást gyakoroljon Oroszországra

az Ukrajna elleni háború miatt, de több uniós tagállam elzárkózik ettől a lehetőségtől.

„Elegendő alternatív gázforrásra volna szükségünk ahhoz, hogy orosz gáz nélkül tudjunk boldogulni” – nyilatkozott most, hozzátéve, hogy „egy bizonyos ponton ugyanis ez lesz a helyzet, s akkor Oroszországnak fájó lesz, hogy bevételeket fog veszíteni az olaj- és gázexportból”.

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2022. április 25. 14:42
Ez a hülye még mindig nem érti, hogy mire Európa le tud válni az orosz gázról és olajról, addigra Oroszország kiépíti az ázsiai vezetékeket és ott értékesíti azt a gáz és olaj mennyiséget, amire a nagy arcú és hülye EU-nak nincs szüksége!
19Vs1...
2022. április 25. 14:02
321.
kukasmacska
2022. április 25. 13:56
„Megoszlik az európai uniós tagállamok véleménye az orosz olaj- és gázembargó kérdésében” És ez mindaddig így is marad, amíg az egyik állam 5-10%-ban, egy másik meg 85-95%-ban érdekelt a jelenlegi források megmaradásában.
nempolitizálok
2022. április 25. 13:29
Sok értelme nincs, mert úgyis megkerülnék. Az usa litván olajként veszi az orosz olajat, mi is tudunk török gázt venni. A lengyelek még az lpg gázról sem hajlandók lemondani, a többi persze mondjon le mindenről. Ez persze jó, mert ez is jelzi, az usa irányította libsi eu nem működik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!