Oroszország delfinekkel védi fekete-tengeri flottáját

2022. április 28. 13:23

A harci delfinek kiképzését a Szovjetunióban kezdték el.

2022. április 28. 13:23
null

Az orosz haditengerészet katonai célokra kiképzett delfinekkel védi fekete-tengeri flottáját – írta az amerikai haditengerészeti intézet (USNI) híroldalán helyi idő szerint szerdán.

Harci delfinek

Műholdfelvételek szerint a szevasztopoli kikötő bejáratánál két víz alatti delfinkarámot helyeztek el még februárban, az ukrajnai háború kezdete körül. Elképzelhetőnek tartják, hogy a delfineket ellenséges búvárok ellen is be akarják vetni, akik megpróbálhatnak bejutni a kikötőbe, hogy megtámadják a hadihajókat, amelyek közül sok kívül esik az ukrán rakéták hatósugarán.    

A The Washington Post című amerikai napilap azt írta: a műholdas képek kiértékelésével foglalkozó Maxar Technologies amerikai cég is egyetért a haditengerészeti intézet szakértőinek érvelésével. A Maxar az újság rendelkezésére bocsátotta a feltételezést alátámasztó felvételeket.    

Kiváló hallásuknak köszönhetően a tengeri emlősök képesek felderíteni az aknákat és más potenciálisan veszélyes tárgyakat. Az 1960-as évek óta az amerikai hadsereg is kiképez delfineket és oroszlánfókákat a víz alatti fenyegetések elhárítása érdekében.    

Szovjet program

Az annapolisi székhelyű amerikai haditengerészeti intézet szerint a hidegháború alatt a szovjet haditengerészet több programot indított tengeri emlősökkel. Ezek közül az egyik keretében harci delfineket képeztek ki Szevasztopol környékén. A Szovjetunió összeomlása után a képzési helyszín Ukrajnához került, majd a Krím félsziget 2014-es bekebelezése után újra az orosz haditengerészet felügyelete alá. A programot azóta kibővítették – írta az amerikai intézet.

(MTI)

Nyitókép: Brusini Aurélien / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2022. április 29. 14:08
Az állatvédelem miért kussol most, ugyanúgy, mint a bálnák esetében Japánnal szemben???
néhai Ch.Pilot
2022. április 28. 21:14
Ja. Jön a két búvár, meglátja a delfineket. Az egyik azt mondja: - De szép delfin csapat! - Mire a másik: - Vigyázzunk! Ezek harci delfinek! - Az előbbi: - Harci delfin a tököm! - ...
Armageddon
2022. április 28. 16:27
Miért kell delfin? Az ember sokkal olcsóbb ott. No meg van ott kétéltű enber(!) is, hisz 1961 ben filmet is forgattak róla.
Burmin
2022. április 28. 16:02
Sajnálom ha a delfinek megsérülnek, nekem a legszimpatikusabb állatok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!