Teljes valótlanság az, hogy az egyházak úsznak a pénzben

2022. április 15. 11:47

Adjunk időt és örüljünk annak, hogy az egyházakat engedik dolgozni. Interjú.

2022. április 15. 11:47
null
Makláry Ákos

„Nemcsak a kereszténység került középpontba, hanem a papok is, akik közül – oldaltól függetlenül – néhányan valóságos kampányüzemmódba kapcsoltak. Mit gondol erről a jelenségről?
Erős kisebbségről beszélünk. Azt sulykolni, hogy a papok ne politizáljanak, szerintem rákosista megfogalmazás. Ilyet nem lehet mondani. Egy püspök, egy pap, egy lelkész ugyanúgy szavazópolgár. Én személy szerint nem szoktam politizálni a templomban, de egyedül a püspököm tilthatja meg, hogy ezt ne tegyem, vagy a templomom közössége. Senki nem veheti a bátorságot, hogy ebben a jogban korlátozza a papokat. Nem is értem, hogy egy demokratikus és szekularizált társadalomban hogyan jut eszébe valakinek ilyet mondani.

Mondok két konkrét példát: egy nyugalmazott püspök az egyik oldal szimbólumát zakójára tűzve ad interjút a kampány hetében a miniszterelnök-jelöltnek, míg egy plébános az egyik párt rendezvényén ünnepel reverendában, mintha maga is politikus lenne. Ez belefér?
Én a püspökömmel megbeszéltem, hogy mi pártpolitikában nem veszünk részt – számomra ez az irányadó. Viszont minden választás ideológiai küzdelem és harc is. Nem fogok valakit azért megvetni, mert ennyire magáénak érzi valamelyik pártot. Teheti. A magam részéről azt gondolom, hogy a nyílt pártpolitizálás nem helyénvaló, de ha ő jónak gondolja, akkor megteheti.

Nem megy az evangelizáció kárára, ha ennyire részt vesznek benne?
Egy papnak nagyon kell arra figyelnie, hogy minden szavával evangelizáljon. A határ ott van, hogy a mondanivalója Jézusról szól, vagy másról. Ha utóbbi, akkor azt a tevékenységet abba kell hagynia.”

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2022. április 16. 16:51
Az egyházak teljes vagyonát elkobozták a kommunisták. Így a hitéletet is csak nehezen tudták szervezni, az egyéb vállalt kötelezettségeiket - oktatás, betegápolás, szegény emberek támogatását itthon és a világban, az intézményeik fenntartását - meg egyáltalán nem.
Menhetten
2022. április 15. 20:22
Tavaj több mint 10 milliárdot kapott a református egyház. Ez mindössze 10 milliárddal több, mint amit Budapest kap az iparűzési adó megfelezésének kompenzálására. Ha egyszer tényleg lesz rendszerváltás ebben a végletekig lezüllesztett putriban, akkor az első lépések között kell szerepelni, hogy a fodball és az egyházak tartsák el magukat a rajongóik befizetéséből... Méghogy felhalmozási célú kiadások... A tetves, nyüves egyházaknak tolt a főni még 10 milliárdot, a Velencei tó vízszintjének helyreállítására nem ad a kormány 40 milliárdot...
péterx
2022. április 15. 14:18
A főpásztorom arra kérte a papjait, hogy templomban, liturgiában soha ne politizáljanak, és a közéletben is óvatosan, s főként nívósan-felkészülten szólaljanak meg. Ez ésszerű és okos útmutatás, nem pusztán kampány idejére.
kortárs
2022. április 15. 13:26
Makláry jól beszél!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!