„Amit ember megtehetett, azt megtette” – Kónya Imre emlékezik a 90 éve született Antall Józsefre

2022. április 08. 06:51

Kilencven éve, 1932. április 8-án született Antall József, a rendszerváltoztatás miniszterelnöke. Az MDF volt frakcióvezetője, Kónya Imre emlékezik a politikusra.

2022. április 08. 06:51
null
Kónya Imre

Írta: Kónya Imre, az MDF volt frakcióvezetője, a Boross-kormány belügyminisztere (részlet Antall József közelről című könyvéből)

 

A forradalom leverése után néhány hónappal, 1957 elején Antall József találkozott Pándi (Kardos) Pállal, a később Kossuth-díjjal is megjutalmazott irodalomtörténésszel. Amikor Pándi meglátta Antallt, meglepődve kiáltott fel: – Mi az Antall, te nem disszidáltál? Mire a válasz: –  Kardos úr, ön elfelejti, hogy Magyarország nekem a hazám, és nem a működési területem. Huszonöt éves volt ekkor. És ötvenhét, amikor a Sors teret nyitott neki, és a Kerekasztal tárgyalások meghatározó egyéniségeként,

majd miniszterelnökként szolgálhatta hazáját, alakíthatta a magyar történelmet.

Elég jól ismerem az akkor színre lépő politikusi nemzedéket. Sok kiváló ember volt közöttük. De Antall volt az egyetlen, akinek kellő tapasztalata, tudása volt e történelmi feladat véghezviteléhez, ugyanakkor életútjának nem volt olyan szakasza, sőt egyetlen olyan momentuma sem, ami miatt szégyenkeznie vagy magyarázkodnia kellett volna. Videó:

„Savanyú Józsi”

 

Antall József határozott elgondolásokkal érkezett a politikába, világos és egyértelmű elképzelései voltak az ország és a nemzet jövőjének kívánatos irányát illetően. Békés rendszerváltozást akart, nem pedig felfordulást. Parlamentáris demokráciát, az alkotmányos keretekre és a stabil pártstruktúrára vonatkozó, részletekbe menő elképzelésekkel. Demokratikus jogállamot. Kulturálisan, szellemileg és gazdaságilag a Nyugathoz kapcsolódó, az atlanti gondolat jegyében szoros egységben működő Európához csatlakozó szuverén Magyarországot.

Kompromisszumait e stratégiai célok megvalósítása érdekében kötötte meg. Döntései meghozatalánál képes volt személyes szempontjait, indulatait háttérbe szorítani, és nem intuíciói, pillanatnyi megérzései alapján döntött, hanem

pontosan tudta, hogy az ország érdekében mit kell tennie, és azt is, hogy hogyan.

A kizárólagos hatalom ellen fellépő ellenzékiként és a demokratikus választások után hatalomra kerülő miniszterelnökként egyarán a megegyezést kereste.

Nem mintha naiv lett volna, pontosan tudta kikkel van körülvéve. S ha kellett, keményen harcba szállt ellenfeleivel. De nem kereste a háborúskodást, mert tudta, hogy a népnek békére, nyugalomra van szüksége. S mert ilyen volt a természete. Úriember volt és demokrata.

Antall József a demokráciáról

 

Antall József fegyelmezett ember volt. A külvilág előtt

talán ezért is maradt rejtve közvetlen, barátságos, szeretni való személyisége.

Talán mindennél jobban vágyott arra, hogy kormányfőként ne csak tiszteljék, hanem szeressék is az emberek, ám férfiatlannak tartotta, ha a külvilág felé bármilyen jelét adta volna ennek.

Ravatalánál a metsző, hideg szélben órákig sorban álló tömeg, és temetését a televízióban végig kísérő milliók bizonyíthatják, hogy akkor, egy pillanatra közel került az emberekhez.

Antall József temetése Balaskó beszédével

 

 De gyorsan elmúlt ez a pillanat is…

A Wall Street Journal írta nekrológjában: Ő volt a kelet-európai átalakulás meg nem énekelt hőse. Valóban, keleteurópai társai, a lengyel Walesa és a cseh Václav Havel a kommunizmus elleni harcban világszerte ismert nevekké váltak, és méltán váltak azzá. A rendszerváltoztatás, a demokratikus átalakulás, az új rendszer felépítésének hőse viszont Antall József volt.

A korabeli politikusok világszerte megbecsülték őt és rajta keresztül az országot.

Az idősebb Bush elnöktől Kohl kancellárig, Margaret Thatchertől, Mitterandig és Chiracig, Walesatól Jelcin elnökig.

Meggyőződésem, hogy az a nem egészen négy esztendő, ami Antall Józsefnek jutott, a magyar történelem kiemelkedő időszaka. De tudom, az emberek többsége ezt nem így élte meg. A szabadság visszaszerzése a viszonylagos biztonság elvesztésével járt. S akik örültek a változásoknak, azok is többnyire csalódtak.

Tanúsíthatom: amit ember megtehetett, azt Antall József megtette, hogy ez a csalódás ne következzék be. A rendszerváltozás miniszterelnöke – ahogy kormányára vonatkoztatva egy beszédében megfogalmazta – „tudta, hogy mit kellene tenni, s tette azt, amit lehet”.

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csallokoz
2022. április 14. 20:15
„Amit ember megtehetett, azt megtette” Na ja, de közben a kommunisták maradtak. Kár volt a kollaboránsokat hatalomhoz juttatni. A két főkolompos Dr. Sólyom László és Göncz Árpád volt. 20 évünk veszett oda és a nemzeti vagyon.
KBA98
2022. április 09. 13:54
Antall József az orvosi könyvtár igazgatója volt, nem tudni, hogy vette onnan elő?
polárüveg
2022. április 08. 15:08
Kónya úr igaz részleteket oszt meg velünk Antal miniszterelnök úrról. Ám ezzel eltakarja a lényeget, amely korántsem ily szép és nemes. Ugyanis az első "szabad" választás előtt Antall József azt ígérte a magyar népnek: - vasseprűvel söpri ki a kommunistákat, - elszámoltatja a régi rendszer működtetőit, - a régi rendszer embereit és leszármazottait kitiltatja a politikából. Ez akkor természetes igény volt a magyar nép részéről. Lengyelország, Csehszlovákia ezeket többé-kevésbé megvalósította. ANTALL ÚR AZÍGÉRETEIBŐL SEMMIT SEM VALÓSÍTOTT MEG, EZZEL BECSAPTA AZ MDF-RE SZAVAZÓ MAGYAR NÉPET! Helyette olyan paktumot kötött, amelynek még ma is következményei nyomasztóak. A párt, KISZ, szakszervezet vagyon eltűnt, a nemzeti vagyon a munkahelyekkel elolvadt. Pufajkás, KISZ-titkár, és D-209-es tiszt miniszterelnök lehetett. Tusek vérbíró leszármazottja ma hazafias pártot vezethet. A média és a gazdasági élet vezetése nemzetellenes emberekkel tele, az átlagember ezt naponta szenvedi. A újságoknak adandó miniszterelnöki nyilatkozathoz Antallnak a paktum érdekében engedélyt kellett kérni az SZDSZ-től. Ugyanakkor önteltsége, beképzeltség szinte beteges méretűre nőtt. Az ország polgáraival nyilvános beszédeiben dölyfösen, lekezelően beszélt. Személyi kultuszát nem nyeste vissza. Szabadkőműves küldői, támogatói elégedettek vele, mert a magyarságot a kufárok korlát nélküli hatalma alá vezette. Deformálta az ország jövőjét fél évszázadra. Ezzel a mindenkinek jó, Pió atya által leírt jövőt akadályozta. ANTALL JÓZSEF MAGYARORSZÁG LEGKÁRTÉKONYABB POLITIKUSÁVÁ VÁLT. A saját károkozó visszaható sorsa állította félre. Legyen ez tanulság minden politikusnak, a tetteknek, szándékoknak mindig vannak következményei. Kónya úrnak pedig jószívvel a hallgatást ajánlanám, mert ugye nem szeretné, ha a gátak felszakadnának, a titkok közszájra kerülnének. És tekintettel a tettek, szándékok következményeire. Isten óvja és áldja a magyar és valamennyi európai népet!
Jack Reynor
2022. április 08. 14:11
Egy 10-es skálán, ahol Kövér László 10 pont, Konrád György 0 pont, Antall József valahol a 4 pont körül van. Óriási lehetőségeket szalasztott el a nemzet miatta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!