A kanadai parlament népirtásnak minősítette az orosz támadók műveleteit, Oroszország tagadja a népírtást

2022. április 28. 10:52

Kanada Ukrajna újjáépítését az oroszoktól elkobzott vagyonból finanszírozná.

2022. április 28. 10:52
null

A kanadai parlament egyhangúlag elfogadott egy indítványt, amelyben népirtásnak minősítette az Ukrajna elleni orosz háborút, azzal érvelve, hogy „számos egyértelmű bizonyíték áll rendelkezésre háborús és emberiesség elleni bűncselekmények módszeres és tömeges elkövetéséről”.

A képviselőház szerdai állásfoglalása szerint az Oroszország által elkövetett háborús bűnök között szerepel civilek meggyilkolása, gyermekek erőszakos áttelepítése, kínzás, nemi erőszak és holttestek meggyalázása.    

Az ukrán parlament április közepén szintén népirtásnak minősítette az orosz hadsereg tevékenységét.    

Justin Trudeau kanadai kormányfő akkoriban aláhúzta: teljesen jogos, hogy egyre többen népirtásként beszélnek Oroszország ukrajnai háborújáról. Trudeau előtt Joe Biden amerikai elnök mondta ki egy beszédében, hogy az oroszok népirtást követnek el az ukrajnai háborúban.    

Oroszország tagad

Oroszország tagadja a népirtást, és következetesen különleges katonai műveletnek nevezi Ukrajna megtámadását. Moszkva szerint a műveletre azért volt szükség,

mert az Egyesült Államok Ukrajnán keresztül fenyegette Oroszországot.

Az orosz vezetés egyúttal azzal vádolja Kijevet, hogy irtja az orosz ajkú lakosságot Kelet-Ukrajnában. Ezt a kijevi kormány tagadta. Kanada többször hozott büntetőintézkedéseket Oroszország ellen a háború február 24-i kezdete óta. Szerdán további 203 embert sújtott szankciókkal.    

Ukrajnai ujjáépítés

Ottawa frissítette Moldovára vonatkozó utazási figyelmeztetését is, felhívva a figyelmet egy fegyveres konfliktus veszélyére a Moldovához tartozó, nemzetközileg el nem ismert Dnyeszter menti szakadár területen. Kanada emellett jelezte:

megváltoztatja szankciós törvényeit,

hogy lehetővé tegye Ukrajna újjáépítésének finanszírozását az oroszoktól elkobzott vagyonból.

(MTI)

Nyitókép: Lars Hagberg / AFP

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2022. április 28. 23:52
"Kanada emellett jelezte: megváltoztatja szankciós törvényeit, hogy lehetővé tegye Ukrajna újjáépítésének finanszírozását az oroszoktól elkobzott vagyonból" Márminthogy a magánemberektől elvett vagyonból? Basszus ez már tényleg olyan, mint a zsidótörvények. Származási alapon elveszik emberek magánvagyonát, mert majd az állam eldönti, hogy mire fordítja. Tényleg, hol is van a jogállam?
hakos
2022. április 28. 23:45
Így teljesen tartalmát veszti a szó jelentése. Ha pár ezer civil áldozat, amerikaiul "járulékos veszteség" már népirtás lehet, akkor minek nevezzük azt, amikor százezreket ölnek meg kimondottan faji alapon? És azokat is beszámítjuk, akik mondjuk ukrán tüzérségi tűzben halnak meg?
Alexis de Tocqueville
2022. április 28. 20:31
Majd Ottawa is kap pár atomot, aztán hazudozhatnak itt népirtásról
Dezsőke
2022. április 28. 16:41
A csecsenek vezére ismételten közösségi oldalán üzent, miután elfoglalták Mariupolt. „Kedves testvérem, Adam Delimkhanov nemrégiben kihallgatott egy náci foglyot, aki korábban Mariupol városában, az Azovsztalszkaja utcában volt tüzelőállásban. A fogoly érdekes részleteket árult el a náci militánsok bűnös tevékenységéről az Azovstal vas- és acélmű területén” – kezdte mondandóját Kadirov. A csecsen vezető elmondta, hogy „a fogoly szerint az üzem vastag falai alatt rekedtek többsége fehér zászlóval a kezében kívánta elhagyni a területet. Ezt a kezdeményezést a nemzeti zászlóaljak jelenlegi parancsnoksága kategorikusan elutsaítja Ráadásul megerősített bizonyítékok vannak arra, hogy saját katonáikat ölik meg, akik kifejezték, hogy le akarják tenni a fegyvert”. Ezután hozzátette, hogy „az orosz fél többször is lehetőséget biztosított a megadásra, arra, hogy a jól ismert utasításoknak megfelelően önként jöjjenek elő rejtekhelyeikről. Nyilvánvaló, hogy körükben banális dezinformáció folyik arról, hogy katonáink civileket lőnek, és szó sincs a hadifoglyok biztonságának garantálásáról, holott a helyzet éppen az ellenkezője. Itt az ideje, hogy észhez térjenek, és megmentsék saját és bajtársaik életét”. „A nemzetbiztonsági erők parancsnokainak aljassága és a kijevi hatóságok képmutatása már régen túllépett minden létező határt. Nem lepődünk meg az ilyen viselkedésen, hiszen az erkölcstelen és becstelen emberek bármilyen utálatosságra képesek” – tette hozzá Ramzan Kadirov.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!