Erős túlzás lenne azt mondani, hogy a rum, vodka, whiskey ne lenne erős versenyben errefelé. Ugyanakkor mindannyiunk számára üdítő felfedezés volt, hogy
a lehetetlen rituálékat mellőzve is lehet élvezni a tequilát, magában.
Lágy, selymes íz, nem így ismertük meg otthon az agávénedűket. Apropó titok. Ha tényleg finomat szeretnénk kóstolni, kezdjük a Don Juannal, megéri. Ahogy a jobb mezcalok is. Füstös ízük olykor jobban hasonlít egy ír whiskeyhez, mint a nagy tesóhoz.
6. „Tabasco szósz?”
Talán a legnagyobb kamu, amivel találkoztunk az ún. tabasco paprika. Segített nekünk eligazodni a scoville-skálán Vörös Lóri. Mellesleg Lóri élete is, Oresztészéhez hasonlóan könyvbe illő, de az majd csak vasárnap derül ki, hogyan jutott el a cirkuszi akrobatikától egészen a természetfotózásig.
Lényeg a lényeg, a tabasco szószt a Rio Grandétól délre egyáltalán nem használják. Ennek pedig számos magyarázata van. Egyrészt amerikai, másrészt itt a sarki bódéknak is legalább kétféle valamirevaló salsaszósza van. Ha pedig igazán csípős szószra vágynak, akkor a habanero paprikából készült, pokolian csípős szószt használják. Ám az az igazság, hogy annyira nem is használják.
Több mexikóival is beszélgettünk, aki egyáltalán nem szereti a csípős ételeket.
Azt hinnénk, ezért örök szobafogságot kapnak, pedig nem. Tájegységenként egyébként is eltérő, hogy ki mennyire eszik csípősen, hol melyik paprika terem meg: serrano, jalapeno, puya, poblano, stb… Ám egy biztos, Szegeden bármelyik csárdában hamarabb szökik könny a szemünkbe, mint egy átlag mexikói étel esetén, ha nem tesszük rá a salsát, vagy a híres pico de gallót – kivétel a sült Habanero, attól óvakodni kell!
Összegezve: jók a strandok, ha előtte tutira megyünk, elkerülve a kakibarna vizet. Cserébe az ország biztonságos, hacsak nem akarsz épp drogot árulni. Mariachi zenével vagy chihuahuával ritkán találkozni, cserébe óvakodj a latin poptól. Tequila van dögivel, de nem az, amit mi otthon annak hiszünk, azokkal itt az ablakot pucolják – kis túlzással. Tájegységfüggő, de nagyon leegyszerűsítve kijelenthető, hogy a magyarok legalább olyan csípősen esznek, mint a mexikóiak.
***
Részletes útinaplónk itt olvasható el!
Hungarikumokkal a világ körül 5. évad.
6. rész: 2022. 02.06. Vasárnap, 11:30, TV2.
Kövessetek be minket Facebookon!
Lájkoljátok az Instagram-oldalunkat!
Iratkozzatok fel hírekért a honlapunkra!