Egyszer minden civilizáció el fog bukni

2022. január 31. 12:00

Miért omolhat össze a nyugati civilizáció, miért szorulnak katakombákba a konzervatívok, és mit tehetnek a magyarok és a lengyelek? Az MCC Press könyvbemutatóján jártunk!

2022. január 31. 12:00
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

David Engels ismert belga történész könyvét mutatták be az MCC Scruton kávézóban, melynek címe Mit tegyünk?, és az MCC Press gondozásában jelent meg. A szerzővel Lukács Krisztián, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola hallgatója beszélgetett. 

Engels rögtön tisztázta, hogy mindannyiunk tudjuk, komoly kérdésekkel nézünk szembe: migráció, terrorizmus, társadalmi szétszakadás, a kínai fenyegetés és az iszlamizmus veszélye.

Ezt erősíti egy folyamatos kulturális leépülés a nyugati civilizációban,

s ez nem is néhány éve, hanem három-négy generáció óta történik. Néhány most is hatást gyakorló jelenség már az első világháború idején kialakult. Így nehéz lesz megváltoztatni a történelem menetét – jegyezte meg Engels. 

Minden civilizációnak van felívelési és zuhanási időszaka, a nyugati civilizáció már „idős korban” van, ugyanez megtörtént a Római Birodalommal is. Meg kell értenünk és együtt kell élnünk azzal, hogy a civilizációnk gyorsan éri el életszakaszának utolsó részét. Engels eközben belgiumi lakos volt, otthonát erősen érintette a gazdasági leépülés, a tömeges migráció és a munkanélküliség, illetve a szocialista „agymosás”, így első kézből látta, milyen is ezt átélni. Engels korábban baloldali egyetemen tanított, ahol meglátta, hogy a baloldali politikai elitet hatalmába kerítette a woke eszme, és hogy sokat nem lehet elvárni tőlük.

Mindez felveti a kérdést: mit tegyünk? „A tizenkilencedik században a szocialisták éltek a katakombákban és üldözték őket a hagyományos társadalmak, ma pedig – legalábbis nyugaton – a konzervatívok élnek egyfajta párhuzamos társadalomban”, nem fogadják el őket kollégáik, rokonaik. Nekik meg kell szervezniük saját életüket és szakmai életüket, hogy összhangban élhessenek elveikkel.

Engels provokálni is akart a címválasztásával, mellyel Leninre utalt, célja pedig,

hogy a konzervatív oldal egyfajta „szigeteken” megőrizze a hazafiasság és kereszténység gondolatait.

A Nyugat, mint minden civilizáció, egyszer megéli a végét, de ez nem jelenti azt, hogy feladhatjuk a nyugati elvek képviseletét és hogy ne kellene valamilyen fajta örökséget átadni utódainknak. A római birodalom is sokat adott át az antik értékekből az őket követő civilizációknak - talán nekünk is hasonló lesz a feladatunk, ha már stabilizálni nem lehet kultúránkat. Ez lehetővé teszi, hogy későbbi korok még újra felfedezzék azokat. Keresztény szempontból nem idegen a gondolat, hogy abban a tudatban vívjunk vesztes csatát, hogy egy magasabb szinten tudunk győzni – ez voltaképpen a keresztény mártírok gondolatisága. 

Engels az államtól való eltávolodást, a nyugati nagyvárosok elhagyását, a párhuzamos intézmények létrehozását javasolja, továbbá a hosszútávú, generációkon átívelő gondolkodást. Szerinte saját szóhasználatot kell kialakítanunk, nem átvenni a baloldal szavait, olvasnunk kell, de megválogatva, mit, felelősen kell foglalkoznunk a testünkkel – de nem hedonista módon –, családokat kell alapítanunk és oktatni kell a gyermekeinket, de főleg újra hinnünk kell és büszkének kell lennünk európai történetünkre. A szerző szerint ezeket az értékeket nem feltétlenül felejtették el Kelet-Európában, és talán csodálkoznak egyesek, miért írnak ilyen könyveket nyugaton, de

legalább a magyar vagy lengyel szemlélők meglátják, mennyire is mély a dekadencia nyugaton. 

Lukács kérdésére Engels jelezte, hogy a könyvet 2014-ben írta, azóta a helyzet csak rosszabb. A könyvet eredetileg is nehéz volt kiadnia, mert sok francia szerkesztő csak negatív könyveket akart kiadni. A kérdés, miszerint meg tudják-e fordítani a hullámot a kelet-európai országok, Engels negatív választ adott: a hullámot nem lehet megfordítani, minden civilizációnak vége van egyszer.

Ez szerinte nem azt jelenti, hogy mindenki meghal, mint a katasztrófafilmekben. Helyette a következő várható: az emberek többsége elutasítja a nyugati civilizációnak felvállalását. Ugyanezekben a városokban fognak élni és dolgozni, de nem lesznek már része a közös kulturális identitásnak.

Végül csak néhány ember fog ragaszkodni ehhez, mint a késői antikvitás idejében,

amikor már csak pár régi római család ragaszkodott a régi pogány kultúrához és másolta az antik írásokat. Talán használni és valamilyen szinten ismerni fogják a kultúránkat, de nem fognak akarni meghalni érte.

Fotó: Unsplash

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2022. január 31. 16:42
A hatalmi téboly, az önzés, a kapzsiság és a harácsolás előbb-utóbb darabjaira bontja az emberi társadalmat, amit a túlnépesedés és az ökoszisztéma kimerülése erősen felgyorsít. És akkor a genetikai, szellemi és kulturális differenciálódás hatásairól még nem is beszéltünk.
Karvaly
2022. január 31. 16:22
Lehet azt is mondani, hogy a kínai civilizáció hosszú gyengélkedés után elbukott Mao alatt, és utólag tért vissza a konfuciánus alapokhoz, de hosszú távon ez a pár száz év hanyatlás ugyanúgy csak egy rövid kiesés volt, mint amikor például a franciák a lovakat kötötték a templomokba és szétszórták a királyaik csontjait a felvilágosodásnak nevezett terror alatt. Szóval szerintem kilátástalannak tűnő helyzetből is van visszatérés, csak ragaszkodni kell a kultúrához, civilizációhoz és tenni is kell érte. Ha mindenki így élne és nem hódolna be, nem adná fel apránként azt, amit fontosnak tart, akkor most nem lehetne beszélni a nyugati civilizáció hanyatlásáról.
fatman
2022. január 31. 15:54
így van, pontosan... a miénk pont most bukik el... most még rövid távon emelkedik kicsit az infláció, de hosszútávon mind halottak vagyunk... :)))
SzokRejÁrny
2022. január 31. 14:41
A gyerekek aludtak, gondolataim a maguk örökkévalóságát járták, amíg a nyílegyenes kilométereket nyűttem. Más volt itt a vezetés, mint Carolinán, Texason, Arizonán vagy Illinois-on át. Inkább mintha a világon vágtam volna keresztül, és a közbülső házak-helységek arra tanítottak, miként kell majd utoljára a világ földtúró indiánjai közé illeszkednünk, a szenvedő emberiség e törzsökébe az egyenlítői kötés mentén bármerre Malájföldtől, Kína megeresztett körmétől kezdve Indián, a nagy szubkontinensen át Arabiáig, Marokkóig, majd Mexikó őserdővel váltakozó pusztaságain keresztül s túl a tengerhabokon Polinéziáig, majd a Sárga Köntös Sziámjáig - körbe-körbe, hogy már egyazt a jajongó éneket hallgatod a spanyol Cádiz lerombolt falai alján, mint 12 000 mérfölddel odébb a világ fővárosának, Benaresnek mélyein. Ez a nép itt jobbra s balra indián csakis, nem pedig a korlátolt amerikai adomák Pedrója és Panchója - pofacsontjuk kiülő, szemük ferde, szokásuk szelíd, nem bolondok, nem is bohócok - szálas, komoly indiánok, az emberiség atyái. A víz talán kínai, de a föld indián elem. Mint a szikla a pusztaságban, úgy emelkednek ki ők a "történelem" pusztájából. S mintha tudnák is, amint elporzunk mellettük, fontoskodó pénzeszsákok, akik mulatságunkra járjuk az országukat, tudják ők, ha utánunk tekintenek, ki az atya és ki a fiú a föld ősi életében, de a szájukat szóra nem nyitják. Mert amikor a "történelem" elpusztul, s őket ismét lovára ülteti az Apokalipszis, mint annyiszor már, ez a földtúró nép tekint majd ki megint Mexikó sziklái közül és Báli barlangjaiból, ahol minden elkezdődött, ahol Ádám szopott s okult. Efféle gondolatok lettek úrrá rajtam, amint a kocsit a forró, napégette Gregoria városának vezettem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!