Kóbor János halálára

2021. december 06. 11:31

Bekövetkezett, amitől tartottunk, Kóbor János örökre elaludt. Magával vitte a Gyöngyhajú lányt, a Trombitás Frédit, magával vitte az ifjúságunkat. Hetvennyolc esztendős volt.

2021. december 06. 11:31
null
Sal Endre
Sal Endre

1962. szeptember 23. Egy átlagos nap volt, itt a vasfüggöny mögött. Ketten caplattak fel a budai Várba a Hess András kollégiumba. Kóbor János és Benkő László. Ott álltak ugyanis színpadra aznap este. A bejáratnál egy táblát láttak, annyi állt rajta: este az Omega játszik. Nem ismerték azt a bandát. Aztán a szervező közölte velük, jobb, ha tudják, ők az Omega, kellett egy név és ezt találta ki.

Jövőre lesz hatvan éve. De ezen a hatvanéves születésnapon már nem lehet ott Benkő László, Mihály Tamás Laux József, Somló Tamás és immár Kóbor János sem.

Különleges, emblematikus figurája volt a magyar könnyűzenének.

A hosszú szőke haja miatt is. Amit nem a rock and roll miatt növesztett meg a hatvanas években, hanem mert megtetszettek neki a hosszú hajú szereplők a nyugati, lovagos kalandfilmekben. 1943 májusában született Budapesten, és büszke volt rá, hogy a felmenői között germánokat és keltákat is talált. Pesten született, de Bátaszéken nőtt fel, oda költözött a család a II. világháború alatt.

Az építészet és a foci. Ez a kettő ívelt át generációkon a famíliában. Kóbor János nagybátyja és a nagypapája is építész volt. Az édesapja pedig elsőosztályú labdarúgó, de 1943-ban (abban az évben amikor a kis János megszületett) egy súlyos sérülés miatt befejezte a sportot.

Kóbor János egy 1970-es felvételen. Fotó: Fortepan/Péterffy István

 

A hagyományok alapján nem csoda, hogy Kóbor a foci szerelmese lett. Játszott is, s élete végéig imádta a Ferencvárost. A labdarúgás mellett pedig a gátfutás lett a másik nagy kedvence. No meg a zene. Ami aztán mindent vitt.

A tradícióknak megfelelően építészként végzett, de egyetlen napot sem dolgozott a szakmában. Ő addigra már zenész volt. A már említett, 1962. szeptember 23-án tartott első generációs Omega-koncerten a későbbi csapatból csak ketten, ő és Benkő László lépett színpadra. Aztán mindent elsöprő sikert aratott az Omega. Olyannyira, hogy angliai turnéra mehettek, Omega Red Star néven (utalva a szocialista blokkra) játszottak hatalmas sikerrel. Az egyik londoni koncertjükre a korszak meghatározó bandái közül a Who és a Cream tagjai is elmentek és elégedetten bólogattak. 1969-ben az is megjelent, hogy a Trombitás Frédi és a rettenetes emberek című albumokból 47 ezer példány kelt el, csak Harangozó Teri adott el több lemezt az országban abban az időben.

1974-re az Omega a csúcsra ért, csupán három olyan európai ország volt, ahol nem léptek fel,

itthon pedig folyamatosan telt házas koncerteket adtak. Napi 700 rajongói levél érkezett, de például 1973 karácsonyán 1700 levelet kaptak a tiniktől. Az Omega mindenkit lenyűgözött. A külföldi koncertjeiken többször is együtt léptek fel az egykori Deep Purple tagok által létrehozott Ian Gillan Banddel és a szintén neves White Snake-kel. Az is napvilágot látott, hogy itthon 1982-ig 1,4 millió lemezt adott el az együttes, Nyugat-Európában viszont több mint kétmilliót. Jól éltek, habár élvezni nem tudták a javakat, hiszen állandóan úton voltak, mellette pedig temérdek pénzt öltek a technikába, a színpadi show-elemekbe.

Az Omega (balról): Debreczeni Ferenc, Molnár György, Kóbor János, Benkő László, Mihály Tamás. Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

 

Ennek az együttesnek volt a frontembere Kóbor János, aki gyerekfejjel élte meg 56-ot, de a családi ebédek alapján már ekkor tudta, a kommunistákkal nem szimpatizál a család, hát, még a kopasz bácsival, aki sokáig az iskolában az osztályterem falán is ott volt… Nem sokat értett a világból, de azt felmérte, ha az Aranycsapat 1954-ben 11 német ellen nem bírt, mennyi esélye lehet a forradalmároknak a tankokkal bevonuló Vörös Hadsereg ellen? Semmi… A levert szabadságharc után felvetődött, hogy a család disszidál, ám végül maradtak. Aztán 1959 karácsonyán a nagyszüleitől, kintről kapott egy lemezt. A lemezborítón vele egyidősnek tűnő srácok szerepeltek.

Cliff Richard és a Shadows volt a korongon. Elementáris hatással volt rá.

Abban a pillanatban döntötte el a gimnáziumi osztályban, hogy kell egy zenekar.

A többit tudjuk. És azt is, nehezen, nagyon nehezen viselte, hogy tavaly Benkő László és Mihály Tamás is elhunyt az Omegából. Még januárban, a Mandinernek adott hosszabb lélegzetű interjújában így fogalmazott: „ha lesz még Omega, azon biztos, hogy ott lesz Mihály Tomi és Benkő Laci is, és lélekben valamennyi omegás.” 

Most eldőlt: Omega most már nem lesz többet idelent. A hosszú, szőke hajú legenda mostantól Benkőékkel játszik, valahol fent a magasban.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dsanca
2021. december 06. 19:18
én elmegyek https://www.youtube.com/watch?v=8ioM2iTPK_o
Realista175
2021. december 06. 15:10
Egész eletében egészségesen élt, a gimnazista méretet tartotta, nem hizott el, sportolt egészségesen táplálkozott.. és a végén erre alapozva hozott egy rossz döntést.Hiába minden amit előtte tett, az nem védte meg. Nem elt többet az átlagosan várhatótól, oltással ez nem igy lett volna.
Google
2021. december 06. 15:08
Köszönjük, hogy voltál nekünk!
olvass
2021. december 06. 13:54
"Ha sírnék, vagy káromkodok - Bár ott ülsz a szomszéd padon - Nem hallanád ..., Mert járnak a villamosok. Huszadik századi Városlakó vagyok."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!