Meg sem próbálták védeni Károlyiék a Délvidéket 1918-19-ben

2021. december 21. 17:56

A szerbek katonai fölénye mítosz volt, ám ha Belgrádban kicsit hamarabb kapcsolnak, ma talán Pécs is szerb lenne. Új kötet született a Trianont megelőző időszak délvidéki diplomáciai játszmáiról.

2021. december 21. 17:56
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Mítosz a szerbek ereje és virtusa, a magyar és a szerb hadsereg is ki volt merülve a négyévnyi szakadatlan küzdelemben – mondja lapunknak Hornyák Árpád, a Szerb iratok a trianoni békeszerződésről című forráskötet, a Trianon100 Kutatócsoport sorozata nyolcadik darabjának szerzője-szerkesztője.

A könyv elején található tanulmány egyébként részletes bevezetést ad a további mintegy kétszáz oldalnyi, magyarra fordított diplomáciai irathoz, levelezéshez, amelyekből kiviláglik, mi minden zajlott a háttérben a magyar történetírás számára csodálatosan egységesnek tűnő délszláv diplomácia mögött.

másrészt azok, amelyek az elkeseredett küzdelmet mutatják, amit a magyarországi délszlávok egy része folytatott azért, hogy az alakuló Jugoszláviához tartozhasson, s amin 1919 tavaszától Trianon napjáig ügyködtek, sőt, annál is tovább” – sorolja a kutató – „miközben 1914 előtt még ötletként sem merült fel a körükben, hogy a Magyar Királyság ennyire belső részei is elszakadhatnak és egyesülhetnek Szerbiával”.

Hornyák Árpád a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a 20. századi magyar-jugoszláv kapcsolatok történetének kutatója; e területen számos kötetet és tanulmányt publikált, délszláv levéltári források alapján írt például a Horthy-korszak Magyarországának jugoszláv recepciójáról.

Ugyanakkor dacára annak, hogy már 1914 augusztusában nekiláttak egy leendő békekonferenciára összerakni a megfelelő követelések anyagait, mégis valamelyest felkészületlenül érte őket a helyzet, hogy a másik két társult állam – Horvátország és Szlovénia – érdekei nem mindenben egyeztek az övével.

„Szerbia a stratégiai-gazdasági elveket hangsúlyozta a tárgyalásoknál, mert így remélhette nagyobb területek kihasítását a magyar Délvidékből, míg Horvátország az etnikai elveket, mert így remélt nyereséget Olaszország rovására” – írja le a helyzetet a kutató. Szerbia agrárország volt, de nem túl jó földekkel, ezért ki volt éhezve a bácskai és bánsági termőterületekre, illetve – Belgrád határvárosi sebezhetőségét négy éven át megtapasztalva – minél inkább északra akarta tolni a határt. A horvátok részéről volt bizonyosfokú hajlandóság az önmérsékletre, de tényleg nem holmi társnemzeti hálából vagy korrektségből, hanem mert Dalmácia kapcsán akarták alátámasztani aspirációikat Olaszországgal szemben.

Mindenesetre a szerbek szervezett ellenállásba nem ütköztek, amikor bevonultak a demarkációs vonal által kijelölt magyar területekre, amelyeket a Károlyi-kormány a belgrádi konvencióval szentesített, és eleinte atrocitások sem történtek, főleg nem olyan mértékben, mint a második világháborút követően.

A demarkációs vonal egyébként is ideiglenesnek volt szánva,

a magyar közigazgatás még 1919 elejéig helyén maradt – sorolja Hornyák.

Ugyanakkor azt is fontos látni, hogy még az 1920-ban szentesített határoknál rosszabbakat is meghúzhattak volna az egykori Délvidéken – hívta fel a figyelmet rá a kutató. Például a pécsi szénmedence is fontos követelése volt a szerbeknek, hiszen szén látta el akkor azt a szerepet, amit manapság az olaj, anélkül nem lehetett ipart működtetni; nem véletlen, hogy nem akaródzott kiüríteniük az új határokon is túlnyúlóan megszállt baranyai térséget.

Ekkor azonban már késő volt új követelésekkel előállni, a nagyhatalmak már nem támogatták újabb igények kielégítését – mutat rá Hornyák – ha úgy vesszük, jugoszláv szempontból elmulasztották kérni ezeket a területeket, s meglehet,

ha előbb kapnak észbe, most Pécs is szerb lenne.

A szerző leszámolt egyébként a jugoszláv-román háború lehetőségének mítoszával is a volt magyar területek birtoklásáért; mint fogalmaz, a háború után érthetőbbek lettek volna radikálisabb reakciók a nyertesek részéről, ugyanakkor éppen a háborús véráldozatok miatt lehettek éppen óvatosabbak is.

fotó: Mátrai Dávid / Mandiner

 

Amikor a mai szerb történettudomány álláspontját kérdezzük, Hornyák egy történettel felel: „néhány éve egy oroszországi konferencián

majd, amikor rákérdeztem, hogy pontosan kik alól akarták felszabadítani a területet, hiszen felszabadításról akkor beszélhetünk, ha egy valahová tartozó területet egy idegen hatalom elragad, és azt elkergetik, mosolyogva annyit közölt, hogy »mi ezt így mondjuk«”. Hozzáfűzi: valahol érthető is ez a délszláv háborúk traumája és azután, hogy végül az 1914-hez képesti egyetlen országgyarapításuk, ami ma is megmaradt, az a Vajdaság.

„Ez egy érzelmekkel átszőtt történet, ahogyan nekünk Trianon, az objektivitás inkább a fiatalabb generációkban és inkább részletkérdésekben nyilvánul meg” – fogalmaz – „annak kapcsán szkeptikus vagyok, hogy itt a közeljövőben a területelcsatolásokról például közös történelemkönyv szülessen,

Hornyák ugyanakkor nem teljesen pesszimista: kiemeli, hogy tárgyilagosabb, konszenzusosabb a viszonyulás már egymás kisebbségeinek védelme tekintetében hazánk és Szerbia között, és más atrocitások – például az 1944-es délvidéki magyarellenes vérengzések – már tisztességesen elismerésre kerültek szerb oldalról is. 

S hogy mit gondol minderről az átlagszerb, hogy hogyan kerültek magyarok az északi határaikra? Hornyák szerint egy dél-szerbiai valószínűleg semmit; a tősgyökeres vajdaságiak ismerik a történelmet, számukra evidencia, azonban a délszláv háborúk után – részben az etnikai tömb megbontásának szándékával – odatelepített szerbek számára korántsem az. Csupán a sérelmek.

(fotó a szerzőről: Laufer László)

Bár saját területén üldözte a szociáldemokrata és kommunista mozgalmakat, a megszállt Pécs környéki területeken együttműködött velük a szerb állam, olyannyira, hogy amikor biztossá vált, hogy a területet vissza kell adni Magyarországnak, támogatta őket a Horthy-ellenes szerb bábállam, a Baranya–bajai Szerb–Magyar Köztársaság kikiáltásában (erről bővebben ebben a cikkben írtunk)

)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laikus19
2021. december 21. 21:39
Kétségtelen, hogy 41 és 44 között voltak magyar atrocitások. Volt alkalmam olyan személlyel beszélni, aki részt vett az akkori bevonulásban, tőle is hallottam esetekről, amikor teljesen indokolatlanul, jogi eljárások nélkül történtek gyilkosságok, de... Azok a magas beosztású katonai személyek, akik 42-es újvidéki vérengzést elrendelték, utána - amikor az akkori magyar állam büntetőjogi eljárást indított emiatt ellenük -, az akkori náci Németországban találtak menedékre. A német illetékes szervekkel való szoros összefonódásukat bizonyítja, hogy 44-ben, a német megszállás, tehát március 19.-e után tértek vissza Magyarországra. Ezért is létezik egy olyan teória, tkp-en német provokáció állt a háttérben, hogy a németek a magyarokat is berángassák a saját piszkosságaikba. Ez azért nem teljesen ugyanaz, mint a gyakorlatilag szisztematikusan megszervezett etnikai tisztogatások 44 őszén, ami mint Cseres Tibortól is tudhatjuk, a meggyilkolt áldozatok számát tekintve mintegy tízszeres bosszúnak felelt meg. Egyszer egy szimpatikus fiatal szerb hölgynek azt találtam mondani, hogy a Horthy-rendszer félfasiszta volt, bizonyos sajátosságait tekintve fasiszta, ha az újvidéki eseményeket vesszük, de ugyanakkor - legalábbis 44. március 19.-ig - mégsem volt diktatúra, hanem parlamentáris demokrácia működött. A hölgy szemmel láthatólag nagyon kiakadt... Ez nem most volt, de gyanítom, hogy a civil életben ma sem sokkal különb a helyzet, ha ilyen témák kerülnek szóba. Amit mondani akarok: nagyon egyoldalúan lettek meghúzva azok az eszmei határok is, hogy mi az, amit egy szerb nem csak mondhat, hanem őszintén érezhet és gondolhat, meg amit egy magyar, ami az ezt a kérdéskört érintő véleménycserék során hamar felszínre kerülhet, és mivel bevett dolog, hogy ezek a határok nem nekünk kedveznek, egy magyar vagy hallgat, vagy helyeselve egyetért a szerb féllel. (Nem véletlenül akadnak olyan vélekedések is a délvidéki magyarokról, hogy vagy meghunyászkodóak, vagy kétszínűek.) Ennek az alaphelyzetnek a gyökerei szintén Trianonra nyúlnak vissza. Hogy lesz valamilyen érdembeli változás ezen a téren a belátható jövőben? Pesszimista vagyok ebben a tekintetben.
Akitlosz
2021. december 21. 20:19
"A szerző leszámolt egyébként a jugoszláv-román háború lehetőségének mítoszával is a volt magyar területek birtoklásáért;" A Bánát fel van osztva jelenleg Románia és Szerbia, valamint igen picike részben Magyarország között. Tehát bizony létezik román-szerb területi nézeteltérés. Magyarország éppen arra hivatkozva nem kapta vissza a Bánátot 1941-ben, mert Románia is magának követelte, így Németország inkább megtartotta magának a volt Jugoszláviához tartozó részét. 1 régió 3 országban Trianon óta: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/Banat_map.svg
Akitlosz
2021. december 21. 20:09
"Meg sem próbálták védeni Károlyiék a Délvidéket 1918-19-ben" Orbánék sem 2018-2019-ben.
kalhana
2021. december 21. 19:51
Hja, a régi szép idők, amikor a Rigómezőn megjelent a török felszabadító hadsereg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!