Több ellenzéki pártlistát már lenyomtak a tagság torkán, de még akad bizonytalanság

2021. december 20. 07:00

Mesterházy Attila egykori szocialista pártelnök, kétszeres miniszterelnök-jelölt biztosan elköszön a parlamenttől, az LMP társelnökének, Schmuck Erzsébetnek egyéniben kell nyernie, ha képviselő szeretne maradni. De mi lesz Karácsonnyal?

2021. december 20. 07:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A pártok sorban hozzák nyilvánosságra a pártlistáikat – úgy tudjuk, több nevet is nehéz volt lenyomni a tagság torkán –, amelyek a jövő évi parlamenti választáson a közös ellenzéki lista részeivé válnak majd. Eddig a Momentum, a Párbeszéd, az LMP és az MSZP nevezte meg a politikusaikat – a DK és a Jobbik egyelőre kivár –, s van több, komoly meglepetés is. Persze azt ma még nem lehet tudni, a megnevezettek közül hányan lesznek végül befutók, hiszen nem egyenlő arányban fogják elosztani a helyeket. A két nagyobb párt, a DK és a Jobbik kaphatja a legtöbb jó pozíciót, utána jön a „nagy közepes” Momentum és a „kis közepes” MSZP, végül a „lélegeztetőgépen lévő” Párbeszéd, illetve az LMP. Egyébként nem véletlen, hogy még nincs meg a közös lista,

a háttérben nagy a könyöklés a 40-50 mandátumot érő helyért.

A helyzetet bonyolítja, hogy az MSZP várhatóan a Párbeszéddel közösen fog bejelentkezni, ráadásul szó van arról, hogy társul hozzájuk az LMP is.

Ismertebb politikusok hátul vannak

S feltűnő, hogy a legkomolyabb pozícióval rendelkező, legismertebb politikusok közül azok, akik indulnak egyéniben, és esélyesek is a győzelemre, leginkább hátrább kerültek. Ennek pedig az az oka, hogy amennyiben nyernek egyéniben, automatikusan lekerülnek a listáról, így az utánuk következők egy-egy hellyel előbbre jutnak. Ha pedig elől, mandátumot szerző helyen szerepelnek, a kiesésük alaposan felforgatja a hat – illetve a Márki-Zay Péter által most gründolt alakulattal immár hét – párt vegyes listáját. Vagyis ilyen esetekben elborulna a kialkudott erősorrend. Abban már korábban megállapodtak a pártok, hogy az előválasztáson indult öt miniszterelnök-jelölt áll majd az élen, első pedig az a győztes, Márki-Zay Péter lesz. A többi helyre azonban a pártok szabadon nevezhetik meg politikusaikat.

A Mandiner megkérdezte a Jobbikot és a DK-t, mikorra várható, hogy nyilvánosságra hozzák a listájukat. A Gyurcsány-párt nem válaszolt, Jakab Péterék pedig azt írták, amint megszületik a döntésük, tájékoztatják a közvéleményt. Ezzel az „információval” ugyan sokra nem megyünk, nézzük hát meg azokat, amelyek már kiálltak a nyilvánosság elé..

A leggyorsabb a Momentum volt, s mivel a párt állított miniszterelnök-jelöltet, Fekete-Győr András áll az élen.

Az egykori pártelnök örülhet a korábbi megállapodásnak, hiszen az iszonyú kínos bukása – a szavazatok mindössze 3,4 százalékát kapta meg – és az emiatt eluralkodó hangulat miatt egyébként nem valószínű, hogy ide tették volna a társai. Biztos parlamenti képviselő lesz a második helyével a párt korrupciós szakértője, Tompos Márton szóvivő, aki Erzsébet- és Terézvárosban szenvedett elég sima (több mint 7,5 százalékpontos) vereséget a DK-s Oláh Lajostól. Gelencsér Ferenc budavári alpolgármester a harmadik, akit az LMP-s Csárdi Antal győzött le az előválasztáson 60:40 százalékra.

Donáth Anna marad Brüsszelben

Az ismertebb politikusok közül talán bejuthat még a hatodik helyről Paróczai Anikó kispesti önkormányzati képviselő – ő a DK-s Arató Gergelytől és az MSZP/Párbeszéd politikusától, Burány Sándortól is kikapott az előválasztáson –, akit azzal bíztak meg, hogy próbálja felgöngyölíteni az MSZP-s korrupció- és droggyanús ügyeket. Ebben a polgármester, az egyik képviselő, s egy önkormányzati cégvezető – azaz Gajda Péter, Lackner Csaba, Kránitz Krisztián – érintett, de nem járt túl nagy sikerrel. A második kerületi alpolgármester, Berg Dániel parlamenti mandátuma – aki Tordai Bence javára lépett vissza az előválasztáson – több mint kérdéses, hiszen csak a nyolcadik helyet kapta meg. Érdekesség, hogy az új pártelnök nem indul egyéniben, nincs a listán sem, így neki marad Brüsszelben, az Európai Parlamentben a munkahelye.

Az MSZP első két helyén áll

az egyik társelnök, Tóth Bertalan, illetve a pártigazgató, Molnár Zsolt,

akik nem indulnak egyéniben. A harmadik helyen a párt ismert arca, Harangozó Tamás van, annak ellenére, hogy ő nyert az előválasztáson, tehát indul egyéniben is Tolna megyében, várhatóan a fideszes Horváth István lesz az ellenfele. A párt elnökhelyettese és munkásökle, Komjáti Imre a negyedik, aki Csepelen sima vereséget szenvedett a momentumos Szabó Szabolcstól. Az ötödik némi meglepetésre Gurmai Zita, akit Tatabányán 67:33 arányban, tehát brutálisan elvert a DK-s Konczer Erik. Kórozs Lajos is elindul egyéniben Hatvanban, ennek ellenére listán sincs túl rossz helyen, hiszen a hetedik. Bangóné Borbély Ildikó csak a 10., azaz valószínűleg nem befutó helyen van, s mivel Hajdúszoboszlón alulmaradt, így várhatóan nem lesz parlamenti képviselő tavasztól. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes 14. helye pedig csupán szimbolikus.

Mesterházy süllyesztőbe került

Érdekes, hogy a párt két nagyágyúja, Kunhalmi Ágnes társelnök, valamint Hiller István választmányi elnök csupán a 23. és a 24. pozíciót kapta meg. Ez azt jelzi, hogy az MSZP biztos benne, hogy ők nyernek egyéniben Pestszentlőrincen és Pestszentimrén, valamint Pesterzsébeten és Kispesten, különben előre tették volna őket.

Amint az várható volt, a párt korábbi elnöke, kétszeres miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila biztos nem lesz honatya jövő tavasztól. Egyéniben nem szerezhet mandátumot, hiszen kikapott az előválasztáson – meglehetősen nagy pofonba szalad bele Veszprémben, a DK-s Csonka Balázs 67:33-ban lemosta –, a listára fel sem tették. Tóth Bertalan társelnök azt nyilatkozta, hogy ez Mesterházy kérésére történt. A Mandinernek ezt megerősítette

a pártvezetéssel már évek óta nagyon rossz viszonyban lévő szocialista politikus.

Ezek után megkérdeztük tőle, hogy a döntésének mi volt az oka, nem az-e, hogy egyébként sem tették volna befutó helyre a korábbi konfliktusai miatt. Erre azonban már nem válaszolt a politikus.

A Párbeszéd értelemszerűen a társelnökével, Karácsony Gergellyel az élen vág neki a parlamenti választásnak, hiszen ő indult a miniszterelnök-jelölti választáson. A főpolgármester ugyanakkor világossá tette, hogy mindenképp marad Budapest élén. Ez logikusnak tűnik, de miután Karácsony vargabetűit már a legfanatikusabb politikai elemzők sem tudják észben tartani, mégsem lenne oltári nagy meglepetés, ha inkább beülne a parlamenti patkóba, hiszen mostanában egyre kényelmetlenebb a szék számára a Városházán. A lista második helyén is ős-párbeszédes szerepel, Szabó Rebeka, aki jelenleg zuglói alpolgármester. A sokat szereplő Kocsis-Cake Olivio a bronzérmes, ők ketten nem indultak egyéniben.

Tordai Bence nem került fel a listára

Szabó Tímea a másik társelnök csak a nyolcadik, tehát kétesélyes helyen van, abban bíznak tehát, hogy egyéniben hozza Óbudát, ami nem alaptalan remény, mert 2018-ban is simán nyert a fideszes Menczer Erzsébet ellen (48:36 százalék), holott akkor több ellenzéki jelölt is ringbe szállt. V. Naszályi Márta budavári polgármester a nem bejutó, 9. helyen van, szerepe szintén csak szimbolikus, a volt főpolgármester-helyettes Dorosz Dávid 15., de ő eséllyel indulhat egyéniben Dunakeszin. A párt fenegyereke, Tordai Bence nem került fel a listára, úgy vélik, egyéniben hozza a második kerületet a fideszes Gór Csabával szemben.

Az LMP nem kis meglepetésre Ungár Pétert tette ki első helyen a kirakatba.

A párt országos elnökségének titkára szoros küzdelemben – alig több mint két százalékponttal – szenvedett vereséget az előválasztáson a DK-s Czeglédy Csabától, ezért nem indul egyéniben, így azonban biztosan megmarad a parlamenti mandátuma. Ezüstérmes pozícióban van Kanász-Nagy Máté, az egyik társelnök, aki jelenleg Újpest alpolgármestere, ezek szerint az önkormányzat helyett a nagy politikára vált. A parlamenti frakció vezetője, Keresztes László Lóránt a harmadik, ő sem indulhat egyéniben mert Pécsett és még néhány településen éppenhogy (2,6 százalékponttal), de kikapott a DK-s Szakács Lászlótól, sokan őt szerették volna Ungár helyén látni. Őket önkormányzati képviselők követik, a kilencedik helyen van Kendernay János egykori pártelnök. Nagy meglepetés, hogy a másik társelnök, Schmuck Erzsébet és az egyik legismertebb fővárosi politikusuk, Csárdi Antal nem került fel a listára. Előbbi csak akkor marad képviselő, ha nyer Nagykátán, utóbbi pedig a  Belvárosban.

Nagy a tét

Schmuck Erzsébet az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azzal indokolt, hogy nem pályázott listás helyre – mert az LMP-ben pályázni kell ezekre a posztokra –, mert úgy gondolja, Nagykátán egyéniben győzni fog, hiszen már egy éve dolgozik ezért és kiváló a csapata. Merész ambíció és kockázatos lépés, hiszen 2018-ban ott kormánypárti győzelem született, Czerván György 50,25 százalékot ért el. Akkor az LMP-s politikus kevesebb mint 3 százalékot kapott, de indult egy jobbikos (33,5 százalék), MSZP-s (7,2 százalék) s még vagy tucatnyi mandátumvadász.

Az év végi ünnepek miatt ugyan felfüggesztik a pártok az alkudozást a listás helyekről, de amint elmúlik a szilveszteri mámor, sürgősen folytatják a procedúrát a háttérben. Nagy a tét, főleg a személyes egzisztenciák miatt.

Nyitókép: Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje és az ellenzék közös képviselőjelöltjei az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án (MTI/Szigetváry Zsolt)

 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2021. december 20. 17:02
Remélem, hogy minél többen pofára esnek.
hidegfehérmintaled
2021. december 20. 11:17
Kezdődik :))))))))
Búvár Kund
2021. december 20. 10:37
Ez egy karlendítés a képen, jól látom? Vagy a barátainak integet Makipeti meg timiKém? Mondjuk azt nehezen hiszem, hogy van nekik..
istvanpeter
2021. december 20. 10:27
A Soros és a fia melyik listán szerpel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!