Átértelmezhetik a jogszabályokat a bírók?

2021. december 13. 10:01

A bíró nem törvényalkotó – hangsúlyozza April L. Farris, a texasi fellebbviteli bíróság bírája. Az MCC Budapest Lectures újabb rendezvényén jártunk!

2021. december 13. 10:01
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Az MCC Budapest Lectures sorozatának vendége April L. Farris, a texasi fellebbviteli bíróság bírája, beszélgetőtársa pedig Sulyok Márton, az MCC Közjogi Műhelyének vezetője volt. Farrist a Law360 2020-ban az USA legígéretesebb perbeli képviselettel foglalkozó ügyvédei közé választotta. A beszélgetés során esett a bírói aktivizmusról, a különféle amerikai alkotmányértelmezési irányokról, a hatalmi ágak szétválasztásáról, és a big tech-szabályozásról is, bár Farris bíróhoz illően végig meglehetősen óvatos válaszokat adott.

Farris utalt rá, hogy az Egyesült Államokban jelenleg vita zajlik, két álláspont van: az egyik szerint úgy kell értelmezni az alkotmányt, ahogyan megírták; a másik szerint az aktuális környezethez kell igazítani azt. Ő maga az előbbihez tartozik, vagyis originalista, mert úgy véli, hogy

a bíró nem jogalkotó, hanem a törvényt annak értelmében kell alkalmaznia.

„A törvények utólagos átértelmezése jogbizonytalanságot okoz” – tisztázta a bírónő. 

A fentiekhez hozzátette, hogy az amerikai alkotmány más, mint a texasi: a texasit már rengetegszer módosították, ott lehet gondolkodni azon, hogy vajon ez vagy az mit is jelent. Az amerikai alkotmány esetében már jobb, ha nincsen jogértelmezési lehetőség, vagyis

ha alkotmányos jog valami, akkor nem lehet szavazni róla.

A felvetésre, miszerint a legfelső bíróság reformjáról beszélnek sokan manapság, Farris kifejtette, hogy valóban van egy meglehetősen szubjektív vita, s bár nem mer előrejelzésekbe bocsátkozni, de a vita ténye megmutatja, milyen nagy hatalommal rendelkeznek a bíróságok az Egyesült Államokban. Ezért bizony nagyon is érdeklődnek az emberek az iránt, ki léphet fel bíróként, és hogy milyen bírói gyakorlatok vannak. Mivel nagyon fontos szerepet töltenek be a bírók Amerikában, ezért nagyon szem előtt vannak.

Az amerikai bírókat komoly előírások kötik, ahogyan az ügyvédek sem viselkedhetnek szakmaiatlan módon, úgy bíróként az etikai kódex keretén belül semmi olyasmit nem szabad csinálni, ami rossz fényt vet a bíróságra. Ezért ő maga is mindig nagyon óvatosan rendezi el gondolatait és fejezi ki véleményét, hiszen vannak, akik jelen vannak és figyelnek.

Sulyok kérdésére, miszerint van-e a jogban külön női tapasztalat, Farris kifejtette, hogy nagyon is van ilyen, hiszen a legtöbben azután kerülnek a rendszerbe, hogy elvégezték a jogi egyetemet, de közben akarnak családot is, és ez áldozatokat jelent. Fontos lenne, hogy több nő válassza ezt a pályát, hiszen az ügyfelek közel fele is nő. Ez nem jelenti azt, hogy egy bírónő viszi mindig a gyereket az orvoshoz, az ő férje tanárként megtehette, hogy egy év szabadságra ment, és a második gyerekükkel főleg ő töltött otthon időt. Ő maga három hónap fizetett szabadságot kapott, munkáltatója megértő volt családi kötelezettségei iránt.

A beszélgetés során a covidról is szó esett, Farris utalt rá, hogy az amerikai bíróságok nem voltak túlságosan modernizálva, technológiailag komoly fejlesztésekre volt szükség, ezt egyszerűen a kényszer szülte így. Lassan visszatérnek a tárgyalótermekbe, de nagy változásokat vezettek be a vírus miatt.

A beszélgetést a közönség kérdései zárták. Itt előkerült a gondolat, hogy esetleg bírói döntésekre alapozva hoznak döntéseket. Farris szerint az alkotmányos filozófiának van létjogosultsága, a fő kérdés Amerikában, hogy akarunk-e mozgásteret az alkotmány kapcsán. Szerinte

a bírók megüthetik a bokájukat, ha túlzottan akarják értelmezni az alkotmányt.

Mint érvelt, az alkotmányt úgy kell értelmezni, ahogyan akkor megírták, a bíróknak nem feladata ezt megkérdőjelezni. „Bíróként pártatlannak kell lennünk, nem szabad átlépni bizonyos határokat, például nem szabad jogszabályokat alkotni” – zárta gondolatmenetét az amerikai jogász. 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kékFogúHarald
2021. december 13. 16:53
"Átértelmezhetik a jogszabályokat a bírók?" válasz : IGEN lásd a példát: Az Alkotmánybíróság pénteken közzétett határozata: Ha az Európai Unióval közös hatáskörgyakorlás érvényesülése hiányos, Magyarország jogosult a nem kizárólagos uniós hatáskör gyakorlására, amíg az EU intézményei meg nem teszik a közös hatáskörgyakorlás hatékony érvényesítéséhez szükséges intézkedéseket. A testület ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az absztrakt alkotmányértelmezés nem irányulhat az Európai Unió Bírósága ítéletének felülvizsgálatára, illetve jelen ügyben az eljárás az uniós jog elsőbbségének vizsgálatára sem terjed ki.
olajfa1
2021. december 13. 16:15
Ha a "törvényt átértelmezik a bírók" akkor nincs szükség törvényre!...
Rasdi
2021. december 13. 13:35
Tudtommal az USA-ban esküdtszékek vannak, és olyankor dönteni nem a bíró dönt, hanem az esküdtszék. A bíró "csak" ügyel az eljárás törvényességére, a szabályok betartására. Másrészt - ugyan nem vagyok jogász, de ismereteim szerint - az USA-ban is precedentális jogrendszer van, azaz egy eljárás során jelentősége van annak, hogy egy másik bíróság hasonló eljárás során korábban hogyan értelmezett valamit, hogyan döntött. Ha egy ítéletnek a következőkben ilyen hatása lehet, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy a bíróságok mintegy "kiegészítik" az adott törvényeket, és evvel törvényhozó funkciót is ellátnak. (Nesze neked, hatalmi ágak szétválasztása.)
Balango
2021. december 13. 12:58
Már a rómaiak tudták: "Prator ius facere non potest." Bíró jogot nem alkothat. Ez egyébként a nyugati demokrácia egyik legnagyobb kihívása. A bíróságok kezdik átvenni a parlamentek szerepét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!