Meglepne, ha Márki-Zay mozgalmát felvenné a Néppárt – Hölvényi György a Mandinernek

2021. november 09. 16:07

Sajtóértesülések szerint Márki-Zay Péter a héten találkozik az Európai Néppárt két vezetőjével, Manfred Weberrel és Donald Tuskkal. A Néppárt EP-frakciójának egyetlen magyar tagja, a KNDP-s Hölvényi György nem tud erről, de arról sem, hogy lenne realitása a Mindenki Magyarországa Mozgalom néppárti csatlakozásának. Az EP-képviselő a napokban tért haza Ruandából, egy hónapja pedig megfigyelőként vett részt az iraki választásokon. Hogyan tud segíteni az EU Afrikán? És lehet-e változás az unió migrációs politikájában? Interjúnk.

2021. november 09. 16:07
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Márki-Zay Péter sajtóértesülések szerint rövidesen találkozhat Manfred Weberrel és Donald Tuskkal. Meglepné, ha a Fidesz helyére a Mindenki Magyarországa Mozgalom belépne az Európai Néppártba és annak EP-frakciójába?

Azt, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom szívesen belépne a Néppártba, azt elhiszem, de az

nagyon meglepne, ha ezt a mozgalmat az EPP méltónak találná arra, hogy felvegye a tagjai közé.

A kérdés azonban szerintem nem aktuális.

Ha ez mégis így lenne, nem okozna az európai kereszténydemokrata pártszövetségnek ideológia, politikai problémát az, hogy Márki-Zay egy baloldali-liberális többségű ellenzék miniszterelnök-jelöltje?

Olyan alapvető politikai, életszemléletbeli, ideológiai különbség van a magyarországi ellenzék és még a jelenlegi Európai Néppárt között is, ami nem gondolom, hogy feloldható lenne.

Az ellenzéki előválasztást követő brüsszeli néppárti frakcióülésen Manfred Weber állítólag méltatóan beszélt Márki-Zay győzelméről. Ott volt ezen a zárt ülésen? Valóban ebben a hangnemben beszéltek?

Ott voltam.

Weber úr egyszerűen, tényszerűen közölte a hírt.

Semmilyen érzelmet nem mutatott ezzel kapcsolatban, nem nyilvánított véleményt, csupán érdekességként említette a magyarországi fejleményt.

A KDNP a Fidesz szövetségeseként kormánypárt, ugyanakkor az EPP tagja, jelenleg ön az EPP EP-frakciójának az egyetlen magyar képviselője. Ha a kormányváltást akaró MMM EPP-tag lesz, nem lesz ellentmondásos a helyzet ön számára?

Harmadszorra is azt tudom válaszolni, amit elsőre. A kérdés egyelőre nincs napirenden, nincs semmi aktualitása, így nincs értelme ilyen fejtegetésekbe bocsátkozni. Azok a Márki-Zay Pétert segítő sajtóorgánumok vetették csak fel a témát, akik igyekeznek tematizálni a Néppárt körüli ügyeket.

 

Hölvényi György

 

Néhány napja tért haza Ruandából. Az első szó, amely az országgal kapcsolatban eszünkbe jut: a népirtás. Negyedszázad után mennyire gyógyultak be a sebek?

Ruanda ma az egyik legreményteljesebb afrikai állam. Jelentős gazdasági és társadalmi változások indultak el az országban, ahol alapvetően rendezettség uralkodik, és amely konszenzuális demokráciára épül. Ruanda ma még egy szegény ország, ám főleg városi szinten látványos gazdasági fejlődés kezdődött el.

A népirtás tragédiája után a közösség, a nemzet áll a ruandai gondolkodás középpontjában,

számukra ez a legfontosabb. Sok emberrel beszélgettem hivatalos és baráti formában. A tanulsága mindig az volt, hogy számukra az egyéni ambícióknál fontosabb a közösség. Tudják, ha megszűnik a közösség, a család, a falu, megszűnhet az ország is. Ez a mentalitás segített nekik felállni a népirtás okozta bénultságból.

„Tényfeltáró látogatás” – írta a Facebook-oldalán. Mi volt az út célja? Miért fontos az afrikai ország az EU-nak, hogy az EP Fejlesztési Bizottságának tagjaként odautazott?

Most fejlesztési ügyekben egy új, hatéves költségvetési periódus indul. Így az út célja kifejezetten az volt, hogy fejlesztési bizottsági tagként képviselőtársaimmal – köztük Kósa Ádám barátommal és képviselőtársammal – együtt felmérjük, milyen fejlesztési lehetőségek vannak, és ezek miként fogalmazódnak meg a helyi kormányzati tervekben. Számos oktatási intézményt megnéztünk. Ruandában ugyanis a szomszédos országokhoz képest kiemelkedő fontosságúnak tartják az oktatást, aminek szeretnék javítani a színvonalát, hogy egy piacképes képzési rendszer épülhessen ki. Olyan szakmai tudást szeretnének a fiataloknak átadni, amely nemzetközi szinten is versenyképes. Ez segítheti a ruandai befektetéseket.

Európától a konkrét szakképzési stratégiájuk kialakításában várnának segítséget.

A másik kiemelt terület az egészségügy. Ruandában általános ellátási rendszer van, minden állampolgár hozzájut valamilyen szintű egészségügyi szolgáltatáshoz, bár ezek még alacsony színvonalúak. Ennek minőségét határozott stratégia alapján javítani szeretnék, ebben is segíthet az EU-val való együttműködés.

 

Hölvényi György Vincent Biruta ruandai külügyminiszterrel a megbeszéléseiket követően

 

Milyen konkrét segítséget tud adni az EU?

Van egy olyan konkrét oktatási stratégiai megállapodásunk, amely öt-hat éves távlatban tervez fordulatot elérni a ruandai közoktatás és szakképzés területén. Az egyezmény mögött komoly uniós pénzek vannak. Erre azért is van szükség, mert

az afrikai államok között lakosságarányosan Ruandában az egyik legmagasabb a külföldi befektetések száma.

Ám mivel a maga 12 millió lakosával afrikai mércével mérve egy kis országról beszélünk, alapvető oktatási reform nélkül gyorsan kialakulhat egy olyan helyzet, hogy nem lesz elég képzett munkaerő. Ez pedig a további befektetések akadálya lehet.

Hogyan tud segíteni a Hungary Helps? Milyen területeken tud becsatlakozni?

A Hungary Helps jószolgálati nagyköveteként igyekszem segíteni Azbej Tristan államtitkárságának célkitűzéseit. Az uniós tagállamoknak, így

Magyarországnak is egyre jelentősebb együttműködése van Ruandával,

hiszen az ország afrikai sikertörténet. November 10-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter látogat oda, ez is mutatja, milyen intenzív a két ország kapcsolata. Noha a Hungary Helps számára Ruanda még elég új terület, számos olyan projektekbe tud becsatlakozni, amely az emberek boldogulását, helyben maradását biztosítják. Hogy példát is említsek: iskolák, vidéki kistelepüléseken működő anyaotthonok, szakrendelők vízvezetékrendszerének felújításában, kiépítésében lehetne többek között közreműködni. Ezekről részletes megbeszélésem volt a főváros, Kigali bíborosával, valamint a helyi Caritas vezetőivel.

A helyben segítés gyakorlata nyilvánvalóan azt a célt is szolgálja, hogy az afrikaiak saját hazájukban találják meg megélhetésüket, kitörési pontjaikat, és ne az Európába vándorlást válasszák.

Az együttműködésnek – nem szeretem a segély szót – azt kell szolgálnia, hogy a helyiek biztonsága nőjön. A biztonságot pedig a megélhetés, a helyi társadalom megerősödése és a jövőkép segíti. Ha ezek megvannak, az emberek nem akarnak elmenni. Ebben a logikában kell gondolkodni, és Magyarország ezt a logikát követi. Sajnos,

az Európai Unióban sok olyan politikai erő van, amely a helyben segítés politikáját nem, vagy csak részben osztja. 

A Hungary Helps azonban hitelesíti azt, ami Magyarország mond, illetve tesz. A mi munkánk sikerét tehát a cselekvés adja.

 

Hölvényi György a Kabgay-i régióban dolgozó Caritas munkatársaival

 

Milyen esély van az Európai Bizottság menekültügyi és migrációs rendelettervezetén változtatni? Tomas Tobé, az EP jelentéstevője 160 ponton módosítaná azt, kiszedné a kötelező menekültelosztási kvótát, enyhítené a nyomást az uniós határországokon.

Svéd képviselőtársam nagyon határozottan, már-már a magyar álláspontot meghaladó keménységgel foglalkozik a migráció kérdésével. Ám ez egy 27 tagállamos játszma, egyelőre nem látszik, milyen kompromisszum árán születhetne meg a szabályozás-javaslat.

Ezen a téren 2015 óta hibás módon egy irracionális ideológiai harcot vív a baloldal,

míg a jobboldal egy észszerű logika mentén racionális érveket hoz fel ennek a társadalmi-gazdasági-biztonságpolitikai problémának a megoldására. Én nagyon remélem – akár ezen jelentés kapcsán is –, hogy eljön a kijózanodás ideje. Az elmúlt évek vitáit ismerve azonban nincsenek illúzióim.

Megfigyelőként egy hónappal ezelőtt részt vett az iraki parlamenti választásokon. Milyen a közbiztonság az amerikai katonai jelenlét hiányában? Mi volt a benyomása Irakról?

Irak közbiztonsága nagyon hullámzó, elég csak a napokban a miniszterelnök ellen szervezett dróntámadásra gondolnunk.

Ilyen biztonsági körülmények között egy választást lebonyolítani nagy bravúr.

Az irakiak büszkék lehetnek arra, hogy véghez tudták vinni. A szervezés technikai körülményei egészen kiválóak voltak vidéken és a fővárosban is. Óriási eredmény, hogy a megválasztott képviselők 30 százaléka nő, és az is, hogy a szélsőséges pártok meggyengültek. Ez mindenképpen azt jelzi, hogy szavazók többsége középre húz. Tisztességes választás volt, ami már önmagában is nagy szó. Minden olyan országnak, amely maga is megtapasztalta a diktatúrából a demokráciába való átmenetet, támogatni kell ezeket a törekvéseket, és semmiképpen sem szabad egy kioktató, lenéző álláspontot felvenni ezzel kapcsolatban. Nagyon remélem, hogy Irak számára ez a kormányzati ciklus egy nyugodtabb korszakot hoz. 

--

fotó: Mátrai Dávid, Hölvényi György (Facebook)

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dicsértessék
2021. november 09. 19:14
Minden párt, amelyik valamelyik európai pártszövetség tagja, az elnyomó, fasiszta EU-diktatúra része. Ezért egyetlen ilyen pártot se engednék a rajtvonalhoz a magyar országgyűlési valasztason.
amca
2021. november 09. 18:14
Ahogy ezt a volk fosch pártot elnézem ,semmi sem lehetetlen. Csak az a kérdés ,hol a párt ,hol a mozgalon? Mint Ali Baba ,és a 40 rabló.
hidegfehérmintaled
2021. november 09. 18:00
Még a felvetést sem értem. EP képviselői mandátum nélkül minden szedett-vetett bagázs bekerülhet az utcáról is?
Kiscsillag
2021. november 09. 17:57
Márki-Zay nyilvánosan terjeszteni kezdte, hogy szerinte Orbán Viktor fia homoszexuális. Ennyit Márki -Zay féle "kereszténységről"és hitelességről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!