Lenin egymilliókettőért tárgyal Kun Bélával

2021. november 18. 08:00

Szocreál tárgyak kerülnek kalapács alá csütörtökön este a Pintér Aukciós Ház online árverésén. A kommunizmus nagyságát hirdető festményekre, szobrokra és plakátokra befektetők és kincsvadászok egyaránt licitálnak.

2021. november 18. 08:00
null
Sal Endre
Sal Endre

Az aukció egyik különleges darabja Ék Sándor nagy méretű festménye. Róla tudni érdemes, hogy a festészetének korai éveit az avantgárd hatotta át, ám később a munkásmozgalom felé fordult. Olyannyira, hogy a szocreál egyik meghatározó alkotója lett. A festményen hárman ülnek az asztalnál. Vlagyimir Iljics Lenin, Kun Béla és Szamuely Tibor. Válogatott társaság... A kikiáltási ára 1 millió 200 ezer forint és gyanítható, hogy gazdára talál, nem csak a témája, hanem az alkotó miatt is.

Pintér Péter, az aukciósház vezetője tíz éve rendez szocreál árveréseket. A hazai kereslet is jelentős, de nem egyszer

amerikai gyűjtők, múzeumok is vásárolnak

a Soha többet. Harmadszor! névre keresztelt aukciókon. A gyűjtők mellett persze a befektetők és a kincsvadászok is licitálnak a tárgyakra. Nem mellékesen sokszor kvalitásos alkotók festményei, szobrai kerülnek kalapács alá, a Rákosi-rendszertől kezdve ugyanis a szocialista realizmus művészeti irányzatát senki nem kerülhette meg. Voltak művészek, akik magukénak érezték az irányzatot, a többiek pedig megélhetési célból alkottak a politikai ideológiát támogató műveket.

Sztálin és Lenin. Fotó: www.axioart.com

A csütörtöki árverésen így a híres szobrász, Kisfaludi Strobl Zsigmond gipsz szobra is szerepel, amelyen Sztálin és Lenin látható. A leírásból kiderül, hogy

Sztálin orra sérült, a nyaka ragasztott.

Talán nem véletlenül, hiszen a szocreál festmények és Lenin-mellszobrok a rendszerváltás idején sokszor a kukában landoltak. Pintér Péter szerint a korszak műremekeket is hozott, ám sok amatőr alkotással is találkozni a piacokon. Az aukciós ház vezetője szerint a retro térhódításával a szocreál is felértékelődött, ám a rendszerváltás után több mint harminc évvel azért már azt is érezni, hogy szűkül a piac, egyre kevesebb nívós műtárgy kerül elő.

Ha valaki tehát úgy érzi, csütörtökön akár egy Sztálin-festményt is beszerezhet magának, vagy éppen azt a festményt, amelyen Lenin stratégiai eligazítást tart. Ha beragad a tétel, hatszázezer forintért a nappalija falára kerülhet…

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JMoflicheque
2021. november 19. 08:59
levin Róth és Sámuel elemzi az ószövetséget.....
packó_
2021. november 18. 20:52
Magam a szobrot próbálnám értelmezni, csak sajnos már régen tanultam művtörit. Tehát ez egy Probiden szobor, amelyben a művész azt a pillanatot ragadja meg, amikor is nem ért oda (IGEN, PONT ODA) elég hamar, így már nem tudta levetni a fürdőköpenyét sem. Azonban a nagyszerű Sztálin (Kamala) kisegíti Lenin-Bident, és visz papírt neki. Persze lehet más értelmezés is, azonban szerintem ez a helyes. Akinek nem tetszik, azt agyonlőjük.
mokány
2021. november 18. 19:04
" A középsőt nem kell tudni , a két szélső , a két lator . "
mokány
2021. november 18. 19:00
Szex Pír : " Lenin , vagy nem Lenin ez itt a kérdés :" A leninképes bélyegnek , még a ragasztós felét sem volt szabad köpködni .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!