Harminc éve halt meg a hang, Freddie Mercury

2021. november 24. 10:51

Nekünk, itt a vasfüggöny mögött mást jelentett a Queen és Freddie Mercury. Egy kis reményt 1986-ban, amikor a sztárzenekar a trabantos, ladás, kádáros Budapesten lépett fel.

2021. november 24. 10:51
null
Sal Endre
Sal Endre

Az ember tudja, mit csinált 2001-ben, amikor a World Trade Center darabjaira hullott szét.

S aki már élt akkor, tudja azt is, mit csinált 1986. július 27-én,

amikor a Queen lépett fel a Népstadionban. Generációs élmény.

Még állt a berlini fal, itthon Kádár János volt a pártfőtitkár, eszünkbe sem jutott, hogy három évvel később már nem él, és újratemetik majd Nagy Imrét, akiről viszont az iskolában nem, csak jó esetben otthon hallottunk, akkor is úgy, hogy apánk körbenézett, mielőtt mesélt volna.  

Queen-poszter a Pajtás újságban. Fotó: Arcanum/Pajtás

Ebbe a világba jött el a Queen. Ők sem tudták, hogy mire számítsanak. Persze utólag sokan úgy értelmezték a koncertet, hogy Freddie Mercuryék a vasfüggönyt jöttek lebontani, de ez csak vágyálom volt. Valójában

a kelet-európai piacra akartak nyitni, ezért választották Budapestet.

De nincs is ezzel semmi baj, attól még azon az estén 70 ezer ember úgy érezte, hogy nyílik a világ. Amúgy már 1983-ban megfogalmazódott az ötlet a neves koncertszervező, Hegedűs László fejében, hogy mi lenne, ha... Aztán 1985-ben, amikor a Queen parádésan tért vissza a Live Aid szuperkoncerten Londonban (az afrikai éhezők javára gyűjtöttek), arról beszéltek az együttes menedzserével, hogy a következő év 26 állomásos turnéjába akár Budapest is bekerülhetne. Pont az egyharmadát tudta ajánlani az átlagos Queen-gázsinak.

S ekkor jött a mentő ötlet, mi lenne, ha a magyarok Budapesten forgatnának egy koncertfilmet az együttesről, a film forgalmazásából bejövő pénz pedig a Queent illeti (kivéve a szocialista blokkot). Belementek.

 

Így történhetett meg, hogy 1986-ban, a 26 állomásos turné fő eseménye – kizárólag a filmforgatás miatt – a budapesti koncert volt. Jellemző módon,

a Népstadiont megelőző két bécsi koncertre csak fele annyi hangtechnikát vittek,

Budapestre viszont minden elhoztak, ami hozzájárulhatott a show-hoz. Mi persze azt gondoltuk, ez nekünk szól. És nekünk is szólt. Freddie Mercury nyugodtan megelégedhetett volna annyival is, hogy Helló, Budapest!, ám ehelyett megtanulta a Tavaszi szél vizet áraszt című dal néhány sorát. És elő is adta. Hetvenezer ember énekelte vele.

A Queen öt napot töltött Budapesten. A film remek lett – a legjobb hazai operatőrök dolgoztak rajta –, és amikor a koncert után öt hónappal a rendező Zsombolyai János megmutatta a Queen menedzsmentjének, elismerően rázták a kezét. A fellépés kiválóan sikerült, de azért akadtak fanyalgók. Az Ifjúsági Magazin újságírója egyenesen odáig merészkedett, hogy szerinte a Queen megbukott a budapesti koncerten. „Senki sem hallotta, hogy Freddie Mercury rendre egy oktávval alacsonyabbra cserélte a magas hangokat?” – írta. A magyar előzenekarral, a ZZ Laborral nem volt baja…

Egy legenda a Népstadionban. Fotó: Arcanum/Magyar Ifjúság

Freddie Mercuryról akkoriban keveset tudhattunk. A hedonista életmódjáról és a nemi irányultságáról szinte semmit. De nem is nagyon érdekelt minket. Annyit tudtunk, hogy Zanzibárban született, Farrokh Bulsara néven, majd a családjával Angliába költözött, ahol aztán 1970-ben megismerkedett a Smile nevű banda két tagjával, Roger Taylorral és Brian May-el. Ők lettek a Queen. Freddie Mercury a zenekar tagjaival 1989. május 22-én közölte, hogy AIDS-es, a nagyvilággal 1991. november 23-án. Másnap,

1991. november 24-én, vasárnap este aludt el örökre.

Napra pontosan 30 esztendeje.

Kevesen tudják, sokáig egy magyar orvosnő, dr. Pusztai Ildikó kezelt. Egy párizsi klinika ügyeletén találkoztak először, ahová az énekes bokaficammal érkezett. A kint dolgozó magyar orvos először fel sem ismerte, úgy kezelte, mint egy átlagos beteget, ez pedig imponált az énekesnek. Végre valaki nem ajnározta. A magyar orvos már 1986-ban tudta, hogy Mercury HIV-fertőzött, később pedig ő biztatta, hogy álljon ki a nyilvánosság elé a betegségével. Végül a halála előtt egy nappal megtette.

Freddie Mercury 30 éve nincs közöttünk. Ennyi idő éppen elég volt ahhoz, hogy a helyére kerüljön az életműve. A rocktörténelem legnagyobbjai közé.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zaajan
2021. november 25. 09:33
Hozzátenném a : sheer heart attack számot is, mielőtt valaki hülyenek nézne.
Zaajan
2021. november 25. 09:21
Anno kazettán is megvolt a punk közeli számaik egyike: stone cold crazy. Na jó, értelmezni kellett de most hallgatva, a kevés akkord, gyors, sok dobbal bár sok leállással is. Na de belefér még ma is!
KBA98
2021. november 24. 20:11
A Queen zenéje csodálatos, mindegy, hogy milyen szexuális irányultságú volt Freddy!
Laetitia
2021. november 24. 17:46
Félfüllel hallottam, hogy ma este adja valamelyik csatorna a Queen budapesti koncertjéről készült filmet. Tudna valaki segíteni, hogy melyik csatornán, hány órától lesz a film? Előre is köszönöm.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!