Világgazdaság: A főváros eddig húsz busz árát égette el a reklámtenderen

2021. október 25. 07:45

Karácsony Gergely első intézkedéseinek egyikeként megtorpedózta a már csak aláírásra váró reklámtendert.

2021. október 25. 07:45
null

Tovább tart a fejetlenség a BKV reklámtendere kapcsán, írja a Világgazdaság: a két év halogatás után szeptember elején végre kiírt eljárás mindössze alig egy hónapot ért meg és október közepén már vissza is vonták. Hozzátették: a pályázati dokumentációban az olvasható, hogy a közbeszerzést eredménytelennek minősítették, de „valószínűsíthetően” megismétlik majd. Az okokról a tömegközlekedési vállalat azt írta a Népszava megkeresésére, teszik hozzá, hogy az érdeklődő cégek részéről számos kérdés és észrevétel érkezett a társaság felé, ebből kifolyólag szükségessé vált a kiírás újbóli áttekintése. Erre viszont az ajánlattételi határidő közelsége miatt már nem volt lehetőség, ezért inkább visszavonulót fújtak, írják.

Emlékeztettek: a döntés változatlanul fenntartja a 2019 novemberében létrejött, Budapest és a BKV költségvetése szempontjából kifejezetten hátrányos állapotot. Az akkor frissen főpolgármesterré választott

Karácsony Gergely első intézkedéseinek egyikeként megtorpedózta a már csak aláírásra váró reklámtendert.

A még a Tarlós érában lebonyolított közbeszerzésre a francia hátterű multi, a JCDecaux Hungary Zrt. (JCD) érvényes ajánlatot nyújtott be és havi 142 millió, évi több mint 1,7 milliárd forintot fizetett volna a járműágazathoz, illetve a tömegközlekedési infrastruktúrához tartozó reklámfelületek négy plusz opcionálisan további négy évre szóló hasznosítási jogáért. Csakhogy erre a pénzre máig nem ismert indokból a közgyűlés a főpolgármester indítványára nemet mondott, a megállapodás megszületését pedig egy határozattal ellehetetlenítette, írja a portál.

Karácsony Gergely megígérte, de nem lett belőle semmi

Hangsúlyozták: így érvényben maradt az az évtizedes modell, hogy a budapesti tömegközlekedés reklámfelületeit a Peron Reklám Kft. és a Promix Zrt. hasznosítja, amelyért havonta összesen 63,7, évente tehát körülbelül 765 millió forintot szed be a főváros a két cégtől. Ez körülbelül két és félszer kevesebb annál, mint amit a JCD ajánlott. Karácsony Gergely ugyan azonnal megígérte, hogy új közbeszerzést folytatnak le a tárgyban, amely eredményeképp jóval magasabb összeghez jut majd hozzá Budapest, mindez azonban máig nem valósult meg, írja a Világgazdaság. Sőt, teszik hozzá, az immáron szinte napra pontosan

két éve tartó helyzet súlyos veszteségeket termel: a BKV naponta nagyjából 2,6 millió, havonta mintegy 80 millió, évente csaknem egy milliárd forintot bukik.

Úgy összegeznek, hogy ebben az ügyben 2019 novemberétől 2021 októberéig majdnem kétmilliárd forintot égetett el a városvezetés, miközben a Covid-járvány nyomán bezuhant utasforgalom enyhítésére a tömegközlekedésnek minden forintra szüksége lenne. Hozzátették, hogy a folyamatosan járműproblémákkal küszködő BKV-nak ebből az összegből hozzávetőlegesen húsz, teljesen új buszt is lehetett volna vásárolni.

Fotó: Róka László

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hannah184
2021. október 25. 19:13
Karácsony?....Hahaha! A DK- s bagázs szorgalmasan síbolja ki a pénzt, nem a semmiért lettek oda beültetve Drazsé és bandája
garabonciás
2021. október 25. 12:26
Ki fogja az okozott kárt megtéríteni? Nekem nagyon laza egy kismagyar demokráciásdi, pláne, ha ballibek vannak a fazéknál, akkor ordít, hogy kissé trógerül vannak a fakek és ellensúlyok összerakva.
edieTHEGREATeagle
2021. október 25. 12:08
Ha visszavonták a tendert, akkor valszeg azért, mert keveselték az ajánlott árat, és feltehetően úgy ítélték meg, hogy egy új eljárásban nagyságrendekkel nagyobb árajánlatot kaphatnak. Mielőtt korrupciót meg hűtlen kezelést kajabáltok, érdemes ezt is belekalkulálni, kedves faék egyszerűségű fidesz szimpatizáns kommentelők.
Búvár Kund
2021. október 25. 10:27
Mi az a húsz busz? A lényeg, hogy volt az idén méhlegelő, és megnyíltak az új rovarhotelek! És az sem elhanyagolható tény, hogy kihirdették a mindent is megoldó klímavészhelyzetet Ross doki irányításával! :-D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!