Tádzsikisztán mégsem tud nagy számban afgán menekülteket befogadni

2021. szeptember 02. 13:00

A tádzsik kormány júliusban még úgy nyilatkozott, hogy be tudna fogadni 100 ezer embert Afganisztánból, bár ehhez még ki kellene építenie a szükséges infrastruktúrát.

2021. szeptember 02. 13:00
null

Ramazon Rahimzoda Tádzsikisztán belügyminisztere csütörtökön már arra figyelmeztetett, hogy országának nincs meg a kellő kapacitása ehhez. Elmondta, hogy a kormány a korábbi években összesen 70 hektár területet jelölt ki az afgán határ mentén, ahová a menekültek érkezhetnének.

A nemzetközi közösség segítségét kérték a befogadóközpontok kialakításához, de „húsz év alatt egyetlen nemzetközi szervezet sem nyújtott gyakorlati segítséget ahhoz, hogy kiépíthessék a szükséges infrastruktúrát a menedékkérők befogadására” – mondta el a miniszter.     

Tádzsikisztánnak 1344 kilométeres közös határszakasza van Afganisztánnal. Az ország az utóbbi 15 évben több mint 3 ezer afgán menekültcsaládot – összesen 15 ezer embert – fogadott be. A tádzsik belügyminisztérium adatai szerint a tádzsik-afgán határon jelenleg 80 család várakozik gyerekekkel arra, hogy elhagyhassa a tálibok uralma alá került hazáját, és beléphessen Tádzsikisztán területére.

(MTI)

Nyitókép: Haroon Sabawoon / ANADOLU AGENCY / AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2021. szeptember 02. 16:27
Ázsiai cigányokat Ázsia köteles befogadni. Európa megtelt .
kulalak
2021. szeptember 02. 14:53
Tádzsikisztán is pénzt kér. Naná. Most lehet, most kell.
Karvaly
2021. szeptember 02. 14:08
Az afgán lakosság közel fele 15 év alatti, a lakosság közel évi egymillióval nő. Tehát évente egy millió migráns tudna úgy elvándorolni, hogy semmivel sem javulnak az ott maradók életfeltételei. És ez csak egy ilyen ország, van még nagyjából kéttucatnyi hasonló. Biztos, hogy bármit megold a szabad migráció támogatása?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!