Jakab Péter, a „bűnbánó neonáci” – így ír a francia balliberális lap a Jobbik elnökéről

2021. szeptember 20. 09:23

A Le Monde cikkében hangsúlyozza: a Jobbik elnöke még mindig nem hajlandó kommentálni a korábbi romaellenes megjegyzéseit.

2021. szeptember 20. 09:23
null

A LeMonde pénteki cikkében azt írja: Jakab Péter, a „bűnbánó neonáci” akar Orbánnal versenyezni Magyarországon. A lap kiemeli, hogy Jakab a 2010-es évek elején még a neonáci hagyományokkal rendelkező Jobbik egyik helyi vezetője volt Miskolcon,

most azonban 41 évesen egy egészen új arcát szerette volna megmutatni a városi kampányrendezvényen.

A zsidók és cigányok már eltűntek Jakab látóköréből

Amíg tíz évvel ezelőtt a miskolci városi képviselő-testület tagjaként és a Jobbik helyi szervezetének alelnökeként tartott uszító beszédeket, illetve szervezett felvonulásokat a helyi roma kisebbség ellen, mára a korrupció, a bérek és az emigráció kerültek a pártelnök beszédének fókuszába.

A lap szerint a zsidók és cigányok eltűntek a Jobbik látóköréből, helyükre a miniszterelnök, Orbán Viktor került.

A Le Monde idézi a pártelnököt, miszerint a magyar miniszterelnök egy olyan ember, aki „már nem meri elhagyni a kastélyát, és akinek családja az adófizetők pénzén gazdagodott meg”.

Jakab saját pálfordulását azzal magyarázza, hogy most a legfontosabb cél Orbán Viktor leváltása, ezért is jelölte magát az ellenzék előválasztásán. A szélsőségesekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy vagy kizárták őket, vagy önmaguk hagyták el a pártot, így szeretnék megkerülni a szerintük szélsőjobboldalra csúszott Fideszt.

Nem kér bocsánatot

„A Jobbik korábban tűrte az antiszemita hangokat, de én nem tűröm őket” – idézte a pártelnököt a lap. Kiemelték ugyanakkor, hogy Jakab párttársa nem hajlandó bocsánatot kérni azért, amiért 2012-ben a zsidók összeírását kezdeményezte. Emellett megjegyezték, hogy 

ugyanígy nem kommentálta a korábbi romaellenes megjegyzéseit sem,

amelyek jó része még mindig elérhető a világhálón. A Le Monde szerint Jakab a 2010-es évek elején minden igyekezetével azon volt, hogy pokollá tegye a miskolci romák életét, például keményen támadta a szociális segélyt.

 „Sosem beszéltem a cigányokról név szerint. Én is tanár voltam egy roma iskolában” – védekezett Jakab, ami azonban nem magyaráz meg minden ellentmondást. A lap emlékeztet arra, hogy a Jobbik elnökének nagyanyja zsidó volt, dédapja pedig Auschwitzban halt meg, amit sokáig titkolt a párton belül.

2018, a nagy változás

A nagy változásra 2018-ban került sor, miután a három egymást követő vereség után döntött az ellenzék a teljes összefogásról. A művelet következtében sikerült visszaszerezniük több nagyvárost, köztük Budapestet is. A lap idézi a baloldali Policy Solutions-től Győri Gábort, aki ezzel kapcsolatban elmondta: a Jobbik nélkül lehetetlen az ellenzék győzelme. „A Jobbik beszédében bekövetkezett változás valós és komoly” – hangsúlyozta Győri.

Bár e tekintetben nincsenek megbízható közvélemény-kutatások, de Karácsony Gergely és Dobrev Klára mellett Jakab tagja a három legnépszerűbb jelöltnek az ellenzéki előválasztáson.

A lap szerint a politikus főként vidékeken népszerű, amíg ellenfelei inkább a fővárosban erősek.

Jakab győzelme esetén a korrupció elleni küzdelmet vagy a béremelést állítaná kormányzásának középpontjába. A cikk megjegyezte, hogy Jakab a nyáron megszavazta az LMBT-ellenes törvényt, de ígéretet tett a szerintük „homofób” szövegrész módosítására.

Gyanús személyek a rendezvényen

A Le Monde azt írja: Jakab miskolci rendezvényén ugyanakkor megjelentek olyan személyek is, akik cigányokra és zsidókra tettek negatív megjegyzéseket, valamint feltűnt egy náci jelképekkel tetovált, kopasz támogató is.

„Nem változott meg a Jobbik?” – tette fel a kérdést utóbbinak a lap. „Nem tudok róla” – válaszolta, majd nevetve távozott. 

Nyitókép: MTI

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tavaszi szél
2021. szeptember 20. 14:55
Bűnbánó Jakab? Ugyanmár! Csak ugyanazt láthatjuk, mint amikor a nyilas keretlegények ávós egyenruhába vedlettek át...
cirmoscirmi
2021. szeptember 20. 13:46
Hálózati fénypostával érkezett itthonról a Le Monde-nak, hogy mit kell írniuk Jákobról. Egyébként honnan tudnák, hogy ki ez a kis 19-es reinkarnáció...
antioxi
2021. szeptember 20. 13:09
Lári-fári, a lényeg: A Jobboldalnak választást kell nyerni '22-ben és utána a cuki náci Jakabot börtönbe kell zárni.
Tiszafa
2021. szeptember 20. 12:50
Lehet, hogy a Nyomentum kért egy kis segítséget a francia kitartóiktól? Ha lehúzzák a franciák Jákobot, hátha a Nyomentum fentebb kerül a pártok közötti rangsorban. Hát most nem a fülükig ér a szar, már csak a szájukig...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!