Vitézy: Megjöttek a tisztán elektromos vadonatúj Citarók!

2021. augusztus 31. 11:59

A Volánbusz Zrt. bemutatta a budapesti agglomerációba érkezett vadonatúj, kék, alacsonypadlós Mercedes eCitaro elektromos buszokat – adta hírül Vitézy Dávid Facebook-oldalán.

2021. augusztus 31. 11:59
null

Vitézy Dávid posztjában megemlítette, hogy a 40 elektromos busz szállítására kiírt tendert a Mercedes buszgyártását hazánkban képviselő Omnibus Hungariából és az Inter Tan-Kerből álló konzorcium nyerte el. A beszerzést a kormányzati Zöld Busz Program finanszírozza,

a pályázatot Fürjes Balázs és Menczer Tamás államtitkárok kezdeményezték a Budakeszire és Budaörsre közlekedő buszpark zöldítése érdekében.

A beszerzés értéke 8,1 milliárd forint. A világoskékre színezett, a BKK Futár utastájékoztató rendszerrel is felszerelt buszok a fővárosban és a budapesti agglomerációban szolgálnak majd, a Budakeszire közlekedő 22-es és a Budaörsre közlekedő 40-es buszcsalád járatain, illetve Törökbálintot, Diósdot érintő, a BKK hálózatába illeszkedő Volán-járatokon állnak majd forgalomba.

Ez Magyarország legnagyobb tisztán elektromos buszflottája

Nagyon új technológiáról van szó – írta Vitézy Dávid. Az új eCitarók éjszakai töltéssel kb. 200 kilométer távolságot tudnak teljesíteni, ez sokszor elég, de még kevés lehet egyes esetekben, pláne, ha forró nyári napon a klímát is használni kell. „A buszok egyik működtetési módja lehet, hogy a reggeli és délutáni csúcsforgalom között nappali rátöltést is kapnak az egész napos üzemben álló buszok” – véli Vitézy Dávid. 

s ha nem próbálnánk ki a dízelmeghajtást meghaladó technológiai megoldásokat, ha nem szereznénk közvetlen üzemeltetési tapasztalatokat minőségi gyártó sorozatgyártott elektromos buszaival, hiszen abban biztosak lehetünk, hogy a klímacélokat szem előtt tartva végérvényesen közeleg a dízelkorszak lezárása a városi buszoknál is” – írta Vitézy Dávid.

A BFK vezetője úgy véli, hogy föl  kell készülni az elektromos flották üzemeltetésére, hiszen „a buszvezetőktől a telephelyekig mindenkinek egy kicsit másképp kell végeznie majd a munkáját. Annál könnyebb lesz megszokni utasként vagy az érintett útvonalon lakóknak a buszok halk suhanását” – tette hozzá. 

A buszok kialakítása mindenben megfelel a BKK új buszokra vonatkozó előírásainak

A flotta néhány hónapig kvázi éles tesztüzemben működik rendezvények vendégeit szállítva a Hungexpo területén. Ez alatt az idő alatt a Volánbusz telephelyén megteremtik az eCitarók üzemeltetésének feltételeit. A szakemberek képzése ugyanúgy ide tartozik, mint a töltőoszlopok táplálásának lehetősége megfelelő elektromos teljesítménnyel. Az éles utasszállító üzem ezt követően indul a Volánbusz budai agglomerációs vonalain – számolt be Vitézy Dávid.

Fotó: Vitézy Dávid, Facebook

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kozmosz
2021. szeptember 01. 14:53
Nekem tetszik.
Petykabá
2021. szeptember 01. 14:48
Vitézy legyen a főpolgármester, ha a szemüveges debil felfelé bukik
iIonah
2021. augusztus 31. 15:37
Most már azt a hírt várnám, hogy az autóbuszok telephelyét fullba nyomják napelemekkel.
bunko_jobbos
2021. augusztus 31. 14:55
"Az új eCitarók éjszakai töltéssel kb. 200 kilométer távolságot tudnak teljesíteni, ez sokszor elég, de még kevés lehet egyes esetekben, pláne, ha forró nyári napon a klímát is használni kell" Aha, majd megnézem őket 3 év múlva melegben. Mennyi lesz a hatótávolságuk? 110 km? Játékszer gazdag hülyéknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!