Csehország már evakuálja állampolgárait Afganisztánból

2021. augusztus 16. 18:00

Csehország már megkezdte állampolgárai kimenekítését Afganisztánból, a cseh hadsereg első különrepülőgépe 46 személlyel a fedélzetén hétfőn reggel érkezett Prágába.

2021. augusztus 16. 18:00
null

A cseh külügyminisztérium közlése szerint a repülőgép délben vissza is indult Afganisztánba, de miután az amerikaiak időközben lezárták a kabuli nemzetközi repülőteret, a gép kénytelen volt Bakuban landolni.

A különrepülőgép most az azeri fővárosban várakozik, s továbbindulása a kabuli helyzet függvénye. Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter szerint a mentőakció azonnal folytatódni fog, amint azt a helyzet lehetővé teszi. Lubomír Metnar védelmi miniszter hétfői nyilatkozatában nagyon komolynak minősítette az afganisztáni helyzetet, és hangsúlyozta:

a tárca mindent megtesz annak érdekében, hogy minél hamarabb, minél több embert tudjon kimenekíteni Afganisztánból,

amely most már szinte teljes mértékben a tálibok ellenőrzése alá került. Csehország biztonsági okokból már vasárnap a kabuli nemzetközi repülőtérre menekítette az afgán fővárosban dolgozó diplomatáit és családtagjaikat, ahol a cseh katonai rendőrség felügyelete alatt vannak. 

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/STRINGER


 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ezért regisztráltam
2021. augusztus 16. 20:24
Nem értem ezt a menekülés hisztit, a tálibok meglehetősen kedves, bár komoly embereknek tűnnek.
wrfri
2021. augusztus 16. 18:31
Még szép
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!