Hatalmas nyereségre tett szert a BioNTech az első félévben

2021. augusztus 09. 16:37

A bevétel 7,36 milliárd euró volt a január-júniusi időszakban, ami bő ezerszeres növekedés az előző évi 69 millió euróhoz képest.

2021. augusztus 09. 16:37
null

A növekedés a Covid-19 elleni - Comirnaty márkanévvel forgalmazott - oltóanyag iránti keresletnek tulajdonítható. A készítményt már száznál is több országban és területen használják, és több mint egymilliárd adagot szállítottak ki belőle. A Pfizerrel kifejlesztett készítmény a BioNTech első terméke. Az év végéig 2,2 milliárd adagra van biztos megrendelés. További mintegy 800 millió adag elkészítésére is van kapacitás. Így az idén hárommilliárd adagot gyárthatnak. A kapacitást tovább bővítik, így jövőre elérhetik a négymilliárd adagot is.

Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szolgáló szerek fejlesztésére szakosodott BioNTech a története első 12 évében jelentős részben kockázati tőkéből működött, és rendre veszteséget termelt, ami megszokott a biotechnológiai startup ágazatban. Fő tulajdonosa – nagyjából 50 százalékos tulajdonrésszel – az alapítók közé tartozó Thomas és Andreas Strüngmann. A világ leggazdagabb emberei között számon tartott német testvérpár a Hexal nevű gyógyszergyártó cégük sikerével került a dollármilliárdosok közé.

A Covid-19 elleni vakcina révén világhírűvé vált magyar kutató, Karikó Katalin 2013-ban csatlakozott a nagyjából 1500 embert foglalkoztató céghez.

(MTI)

Nyitókép: THOMAS KIENZLE / AFP

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vallasz Vilmos
2021. augusztus 10. 10:00
Már a liberális politikus is a német covid politika ellen van. Érdekes, hogy egy magyar jogász kimerte jelenteni egy patika-féle oldalon, hogy a gyártó felelősséget vállalt az oltás hatásai miatt. Ebben a cikkben nem ez áll. Sajnálom, fordítani nincs időm, de biztos vagyok benne, hogy sokan értik ami a cikkben áll. https://www.theeuropean.de/oskar-lafontaine/linken-politiker-rechnet-mit-corona-politik-ab/ Hónapok óta nem merem nyíltan kimondani, de a kínaival oltottak lehet, hogy a végén hálásak lesznek, hogy nem nyugatos vakcinával lettek beoltva.
tölgy
2021. augusztus 10. 08:19
Óóóóó... ezt a tündérmesét már többször megénekelték a fékezhetetlen agyvelejű forgatókönyvírók, filmes szakemberek! Annyi különbséggel, hogy azokban a történetekben - mint látjuk, a valósággal szemben - a nyerészkedni vágyó mindig elbukott. (a történet röviden: a nyerészkedni vágyó okos, de gátlástalan emberek kifejlesztenek egy halálos vírust és az ellenszerét. szabadon engednék a vírust és a csodálatos gyógyulást biztosító szert aranyáron adnák)
Pierre
2021. augusztus 09. 20:13
de a magyarok a kínaiért fizették a legtöbbet. Amiről azóta a propaganda sűrű hallgatása, vagy direkt félretájékoztatása mellett is kiderült, hogy messze a legrosszabb szer. A kínai vakcinával oltott idősek az egészségügyi okokból oltandó személyek között szerepelnek a harmadik oltásnál. A Dél-Pesti Centrumkórházban egy olyan dokumentumot is alá kellett írnia annak, aki harmadik oltására várt, amelyben a tájékoztatás mellett az is szerepelt, hogy harmadik oltásra elsősorban azok az emberek jogosultak, akik tartósan betegek vagy 60 éven felüliek és a Sinopharmmal lettek beoltva. A kormány gyakorlatilag akkor beismerte, hogy a kínai vakcina, amelyet méregdrágán, közpénz milliárdokért sikerült megvásárolni, majd megfélemlítéssel rátukmálni az emberekre, szar. Persze, ahelyett, hogy vállalták volna tetteikért a felelősséget, és bocsánatot kértek volna a több százezer megvezetett idős embertől, inkább közzétettek egy szakmailag teljesen megalapozatlan táblázatot, arról, hogy kinek milyen vakcinát javasolnak. Ebben a táblázatban pedig, ugyanúgy szerepel a kínai oltás. A kormány készített egy hatástanulmányt az egyes vakcinákról, amelyet a fiókban dugdosnak, valószínűleg pont azért, mert az is bizonyítaná, hogy a Sinopharm vakcinája teljesít a legrosszabbul a többi oltáshoz képest. Az érintettek örülhetnek, hogy végre, hosszú hónapok kétségbeesett próbálkozásai után kérvényezhetik a harmadik oltást, de itt még mindig van dolog, nem is kevés. Azért is kezdeményeztem népszavazást a kínai vakcinával oltott idősek antitest-szűréséről, hogy végre tisztázzuk az elmúlt évtized egyik legfelháborítóbb mutyiját: a kormánynak fontosabbak voltak a kínai érdekek, mint az idősek biztonsága. Erre a hatástalan vakcinára milliárdokat szórtak el, és hatalmasat kaszált rajta egy közvetítőcég. KG
Saksafar
2021. augusztus 09. 19:00
Ugye érthető, hogy mind a mai napig miért nincs a Szputnyik elfogadva ill. a kínai mitől gagyi szar? Azért ez egy szabad szemmel is jól látható összeg, a belőle származó nyereség sem lehet rossz. Az előző évi 69 millió Eurot nem értem, én azt olvastam, hogy a Biontechnek tavaly is milliárdos nyeresége volt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!