Emelte a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács

2021. augusztus 24. 14:08

Újabb 30 bázisponttal 1,50 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

2021. augusztus 24. 14:08
null

A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A testület a kamatfolyosón is 30 bázispontot emelt, így az 0,55 százalék és 2,45 százalék közötti lett. Egy hónappal korábban a kamatfolyosó 0,25 százalék és 2,15 százalék közötti szintre változott.

Előzmények

Az előző, júliusi ülésén ugyancsak 30 bázisponttal 1,20 százalékra, júniusban ugyanilyen mértékben 0,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a tanács. A testület júniusban jelentette be, hogy kamatemelési ciklus kezdődött, amely addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba. Az alapkamat a mostani emelési ciklus megkezdéséig tavaly július óta – kétszer 15 bázispontos csökkenés után – állt 0,60 százalékon.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
satman11
2021. augusztus 24. 18:17
2010 utáni nagy pénzügyi zsonglőrködés egyik felülmúlhatatlan zsenije Matolcsy volt. A világgazdaság ismerőjeként érdemes hallgatni rá....Orbán nem fog semmilyen lépést tenni ellenében....
Akitlosz
2021. augusztus 24. 16:23
Az infláció annyira fenntartható, hogy már 76 éve fenntartják. A forinttal. Mert azelőtt is infláció volt. A pengővel is. Ha valamit rendkívül könnyen fenn tud tartani az állam, akkor az az infláció.
Berecskereki
2021. augusztus 24. 15:53
Jelen körülményeket figyelembe véve nem értek egyet Matolcsy György MNB elnök restriktív gazdaságpolitikájával, mert ez szűkítené a makrogazdaság technológiai, technikai fejlődését és a magyar gazdaság stagnálását jelentené. Mit is jelent a restriktív gazdaságpolitika? ,,A monetáris politika gazdaságpolitikai tevékenység, melynek során a monetáris hatóság befolyásolja a rövidtávú kamatkondíciókat, és ezáltal átmenetileg hatást gyakorol a makrogazdasági keresletre is. A legtöbb országban a központi bank, vagy más néven jegybank a monetáris politikáért felelős állami intézmény. A monetáris politika kivitelezésének legfontosabb eszköze a legtöbb modern jegybank gyakorlatában az irányadó kamatláb szintjének meghatározása. Az irányadó kamatláb emelését, és ezen keresztül a pénzmennyiség szűkítését restriktív monetáris politikának nevezik. A restriktív politika átmenetileg visszafogja a gazdasági növekedést, ugyanakkor segít megfékezni az inflációt. Az irányadó kamatláb csökkentésével a pénzmennyiség növelését célzó intézkedéseket expanzív monetáris politikának hívják. Ez átmeneti élénkülést hoz a gazdaságban, ugyanakkor infláció-növelő hatású lehet.,, Amennyiben 2022-2026 évet írnánk és a járványveszély már a múlté lenne, akkor teljes mértékben egyetértenék Matolcsyval. Ugyanakkor nem gondolom, hogy Matolcsy György szándékosan akadályozni akarná a kormány munkáját.
Istók3
2021. augusztus 24. 15:22
Azt olvastátok, hogy Matolcsy durván nekiment Varga Mihálynak? "Könnyebb volt például kipróbálni egy bevált pénzügyminisztert gazdaságpolitikai szerepben, mint bizalmat szavazni az NGM-csapat egyik tagjának, hogy folytassa a csúcsminiszteri működést." https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210823/hat-pontban-osszegezte-matolcsy-gyorgy-mit-rontott-el-a-kormany-497496
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!