Turisztikai szempontból erős nyarunk lesz – a Szallas.hu vezérigazgatója a Mandinernek

2021. június 05. 07:00

A szállásfoglalási adatok alapján nagyon erős kereslet lesz a belföldi turizmus iránt a nyáron, a tavalyi kiemelkedő statisztikát csak az gyengítheti, hogy a külföldi nyaralás újbóli lehetőségének vélhetően lesz egy elszívó hatása. Szigetvári József, a Szallas.hu vezérigazgatója szerint az árak kicsit magasabbak lesznek, de ezzel együtt a szolgáltatások színvonala is. Interjúnk.

2021. június 05. 07:00
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Tele lesz a Balaton? Esetleg már most előre tele van a foglalások alapján?

Nagyon hasonló nyárra számíthatunk, mint amilyen a 2020-as volt, és az olyan időszakokban, mint a július vége vagy az augusztus 20-a környéke, a Balaton bizonyosan meg fog telni.

Látszik a tendencia, hogy az emberek nagyon szeretnének utazni,

sokan az elhalasztott külföldi utazásokat is szeretnék bepótolni.

Tavaly ilyenkor belódultak a szállás-előfoglalások: mindenki nyáron akarta pótolni, hogy tavasszal a járvány első hulláma miatt nem volt lehetőség utazni. Az idei májusi tendencia milyen a tavalyihoz képest?

Eddig végig a tavalyi év fölött voltunk, hiszen most egy korábbi nyitás történt, a múlt héten,  vagyis május utolsó hetében kerültünk csak a tavalyi aktív foglalási számok alá – ennek magyarázata az, hogy tavaly ilyenkor indult el a „boom”, most pedig sokkal kiegyenlítettebb a foglalási hullám. Ha azt nézzük, hogy jelen pillanatban hány foglalás áll bent a rendszerben a nyárra, akkor azt látjuk, hogy

több foglalás történt eddig, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Az időbeli eltolódásoktól függetlenül a két görbe kiegyenlítődése várható, becsléseink szerint nagyon hasonló adatokat fogunk látni az idei nyáron.

Egy jelentős különbség van a tavalyi és az idei nyár között: tavaly oltási igazolás nélkül lehetett utazni, most csak azzal. Az utóbbi egy-két hét keresletén látszik, hogy az igazolásnak van egy kereslet-visszafogó hatása, hiszen emiatt sokan kivárnak, hogy mi fog történni a későbbi időszakban. Másrészt, több országgal kétoldalú megállapodásunk van, így oltási igazolással lehet külföldre utazni – ezzel az információval már most rendelkeznek az emberek, tavaly ilyenkor még nem. A külföldi nyaralások keresletet visznek el Magyarországról. A nagy kérdés tehát az, hogy a belföldi kínálat tud-e versenyezni a külföldivel, mekkora elszívó hatása lesz az utóbbinak.

A lakossági átoltottság aránya, a biztonsági intézkedések (pl. védettségi igazolványos belépések) lehetővé teszik, hogy önfeledten, biztonságosan lehessen nyaralni, mint régen, 2020 előtt?

Azt látjuk, hogy a vendégek keresik a biztonságos szállásokat, helyeket, biztonságosan akarnak nyaralni. Hasonlóan a tavalyi évhez, először a kis vendégházak, apartmanok fogynak el, a vendégek zömmel lemondható szállásokat foglalnak, ingyenes befoglalási lehetőséggel.

Ez a nyár sem lesz még egy önfeledt nyár,

de egy lépéssel közelebb kerülünk a korábbi nyarakon átélt, önfeledt kikapcsolódás érzéséhez.

 

A Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. Nemzeti Regatta nevű hajója érkezik a badacsonyi hajókikötőhöz május 18-án

 

Volt egy erős nyár, utána egy remény, hogy az őszi turizmus is erős lehet. A nyári kiengedés után azonban a turizmus bajba került, ősszel jött a fertőzések második hulláma. Lehet újra kellemetlen meglepetés az utószezonra, vagy az átoltottság miatt ez lehetetlen?

Nagyon számít az, hogy most védettségi igazolvánnyal lehet utazgatni, és az is, hogy

ha nő az átoltottság, akkor elérhető az a védettség, amellyel nyugodtabb őszünk lesz, mint a tavalyi.

Senki sem szeretné a visszaesést. Nagyon negatív lenne, ha egy új lezárásra kerülne sor, hiszen a vendéglátóipari szektor nem tud ennyiszer elviselni ilyen mértékű lezárásokat. Ezért tesznek meg a szállások mindent, hogy a lehető legbiztonságosabban nyaraltassák a vendégeket.

Az emberek tudatosan a biztonságos, tiszta, lehetőleg elkülönült szállásokat keresik. Ez a minőség javítására ösztönözhette a szállásadókat. Történt e téren jelentős változás a szektorban?

Igen, nagyon sok vendéglátó helyen felújítások történtek, így a vendégek már egy magasabb minőséget kaptak, ezért ezek a helyek gyorsan el is fogynak a foglalásoknál. Ennek tehát volt egy keresletösztönző hatása is. Az átlagos foglalási érték magasabb lett, magasabb szolgáltatási színvonalat keresnek az emberek. Ezt pedig úgy lehet kiszolgálni, ha a szállásadók felújítanak.

Jobb a minőség, óriási a kereslet, és ez felhajtja az árakat. Drága lesz a nyár mind a szállásfoglalásnál, mind az egyéb szolgáltatások terén?

Drágább lesz, mint tavaly.

4-5 százalékos átlagár-növekedés várható, az átlagos foglalási értékek pedig 10-12 százalékkal is nőhetnek

– ez részben abból adódik, hogy az emberek a korábbiaknál eggyel magasabb kategóriát keresnek.

Tavaly kiestek a rendezvényes és a külföldi vendégek, idén azonban a védettségi igazolványok kölcsönös államközi elismerésével ez máshogy alakulhat. Milyen arányban várható ennek a szegmensnek a javulása?

A vidék esetében elsősorban a közeli országokból érkezhet vendégforgalom: Romániából, Csehországból, Lengyelországból. A külföldiek számára vonzó top magyarországi turisztikai célpontok azonban nem fognak még visszarendeződni – ha szeptemberre bebizonyosodik, hogy az átoltottság hatékony, és nincs következő járványhullám, akkor indulhat meg a külföldi vendégek újbóli beáramlása, hiszen addigra épülhet fel az a programkínálat, az a bizalom, amely elindíthatja a külföldi vendégeket elsősorban Budapest irányába.

Budapestnek ezen a nyáron még nem lesz kiemelkedő turizmusa,

de azért lesz egy-két nagy rendezvény, például a foci EB és egyebek, amelyek ide vonzanak majd külföldi látogatókat, akik védettségi igazolvánnyal utazhatnak be. Ez túlélést jelenthet a budapesti szállodáknak, amelyek 2020 márciusa óta vannak vendég nélkül.

 

Alkonyi fényben a Halászbástya a Budai Várban május 23-án, a háttérben a Hilton Budapest épülete

 

A budapesti szállások esetében a külföldi vendégeknek való kitettség óriási. Az előfoglalások alapján mikor állhat helyre a „normális” turisztikai rend a fővárosban?

Az elmúlt egy hónapban kezdtek a külföldi foglalások érkezni, elsősorban Romániából, Csehországból, Lengyelországból, amely államokkal már van államközi egyezmény az igazolványok kölcsönös elfogadásáról.

A 2019-es szintet leghamarabb 2022-ben érheti el a budapesti turizmus,

a 2021-es év csupán egy lassú felépülés lesz. Szeptemberre-októberre – ha nincs következő hullám – visszatérhet az élet a normálisba, de így is el fog maradni a forgalom mintegy 50 százalékkal a 2019-es szinttől.

A magyarok is mehetnek nyaralni külföldre, vagyis a belföldi turizmus adatai akár romolhatnak is idén. Pontos ez az összefüggés, vagy a nagy belföldi igény pótolja a külföldre utazók miatti kieső forgalmat?

A magyarok többsége úgy választ külföldi nyaralást, hogy mellette foglal belföldi nyaralást is. Az elhalasztott lehetőségeket próbálják pótolni. Tehát kevés az a vendég, aki csak külföldi nyaralást tervez. Ha a magyar üdülési desztinációk el tudják hitetni, hogy érdemes itthon maradni ezen a nyáron, akkor ez a forgalom még erősebb lehet, az emberek plusz belföldi foglalás mellett dönthetnek.

A szállásfoglalások alapján mely turisztikai célpontok lesznek előreláthatóan a legtúlterheltebbek? És melyek a nagy meglepetések?

Teljesen egyértelmű, hogy a balatoni régió turisztikai súlya idén is erős lesz, de ott van Eger vagy Hajdúszoboszló mint fürdőváros – ezek most is keresett célpontok lesznek.

De évek óta van egy új trend: a Tisza-tó környéke évről évre egyre kedveltebb desztináció.

Ami pedig meglepő, az az, hogy nagy a kereslet a kis települések iránt is, az Őrség kis falvai nagyon népszerűek, vagy például az is új, hogy Budapest megjelent belföldi turisztikai célpontként.

Ha a nagy átlagot nézünk, akkor a tavalyi forgalom a 2019-es nyári szezon bevételeinek 80 százalékát érte el. Ön szerint a 2021-es nyár hány százalékra mehet föl?

A belföldi kereslet tavaly túlszárnyalta a 2019-es adatokat, de ha a teljes turizmust nézzük, vagyis a külföldi és belföldi keresletet a vidék vonatkozásában, akkor valóban a 2019-es forgalomnak csupán 80 százaléka valósult meg tavaly. A külföldi vendégek elmaradása sokat jelent, csupán 20-30 százalékos volt az előző évhez képest, ebből adódott a visszaesés. A kérdésre válaszolva: a 2021-es nyárral kapcsolatban arra számítok, hogy

a belföldi kereslet a tavalyihoz hasonló adatokat fog hozni, de már egy kicsivel nagyobb külföldi turisztikai forgalommal,

és így jutunk majd el a 2022-es évhez, ahol már mindkét torta szeletei újra megjelennek majd.

Tavaly azt nyilatkozta nekünk, hogy „az emberek egyre többször, de egyre rövidebb időszakokra utaznak el”, illetve hogy „sokan az utolsó pillanatban foglalnak”. Ez a trend idén is erősödik?

Tavaly amint megtörtént a korlátozások feloldása, az emberek egyből elkezdtek foglalni, hogy legyen jó minőségű szállásuk. Ebből kifolyólag gyorsan, az utolsó pillanatban foglaltak; az idei tendencia viszont  az, hogy kiegyensúlyozottabbak a foglalások. Az viszont, hogy az emberek inkább többször, de rövidebb időszakokra utaznak el, továbbra is látható, ez a trend nem változott tavalyhoz képest.

--

Nyitókép: Szigetvári József, a Szallas.hu vezérigazgatója – Fotó: Dombóvári Judit

Belső fotók: MTI

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2021. június 06. 09:41
Én szerintem, az idén elfogok utazni, Maradra! Xdxd
Gyéressy Károly
2021. június 05. 11:43
Süket duma, mint tavaly. Attól, hogy a Balaton tele van, még nincsen erős szezon. Budapest pl. üres, és az is marad. Főleg úgy, hogy most is jogszabály tiltja az országba való turisztikai célú belépést.
Pierre
2021. június 05. 10:11
Az UNESCO kemény hangú levélben kéri a kormányt a Fertő tónál lévő beruházás leállítására. Világörökségi területen zajlik az építkezés, a kivitelező pedig Mészáros Lőrinc cége. A Fertő tó 2001 óta világörökségi helyszín, amit most a magyar állam egy 30 milliárdos gigaberuházással tenne tönkre. https://magyarnarancs.hu/belpol/az-unesco-kemeny-hangu-levelben-keri-a-kormanyt-a-ferto-tonal-levo-beruhazas-leallitasara-239034
teklapavle
2021. június 05. 09:59
Közben Orbán Úr és Szijjártó Úr adriáznak majd mint tavaly nyáron?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!