Nagy a baj a bajai szivárványkoalícióban: vége a többségnek

2021. június 25. 16:58

Már a járvány utáni első testületi ülésen kettészakadt az eddig is veszekedő baloldali koalíció Baján. A Bács-Kiskun megyei városban leszavazták a központi jelentőségű kérdésekben a momentumos polgármestert. Úgy tűnik, a helyi előválasztás csak olaj a tűzre.

2021. június 25. 16:58
null
Joó István
Joó István

2019-ben másfél évtizedes Fidesz-KDNP-s városvezetést törtek meg a helyhatósági választáson együtt induló ellenzéki pártok. Kilenc mandátuma lett a Momentum, a DK, a Jobbik, az MSZP, illetve az MMM Sikeres Bajáért Egyesület névvel fölcímkézett konglomerátumának. A kormánypártiak 6-an vannak. Mostanra azonban zajos vádaskodások kíséretében megszűnt a többség, ugyanis csütörtökön egy DK-Jobbik dominanciájú négyesfogat többször is a Fidesz KDNP-vel szavazott. Így 10:5 arányban maradt alul Nyirati Klára polgármester klikkje, amely a Momentum – lásd: a polgármester pártja –, az MSZP, és a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselőit foglalja magában.

Tönkrement a bajai szavazógép

A történet azért is bizarr, mert a baloldal egy része olyan bírálatokkal azonosult a június 24-ei testületi ülésen, amelyekhez eddig csak a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának harcai kapcsolódtak. A pandémia legutóbbi hulláma utáni első ülésen azonban kiderült, már egyáltalán nem zár össze az egész koalíció. Az egyik ilyen téma a polgármester asszony évi 12 millió forintos fizetéskiáramlást jelentő tanácsadói testületének ügye. Korábban Kámánné Bari Bernadett Fidesz-KDNP-s frakcióvezető küzdött azért, hogy ne legyen a Bács-Kiskun megyei, 35 ezres lélekszámú város az átláthatatlanul működő tanácsadó testület botrányos kifizetőhelye. Tavaly ősszel formálisan megszüntette ugyan a a városvezetés a tanácsadói testületet, de aztán kiderült: a tanácsadók maradtak. Annyi változott, hogy attól fogva megbízásos szerződések alapján jelentenek lényegében hasonló nagyságú anyagi terhet Bajának. Utóbb, ugyancsak a helyi Fidesz-KDNP nyomására, az egykori polgármesteri tanácsadói testületnek szakmai beszámolót kellett letenni a képviselők elé. Nos, a csütörtöki ülésen ezt a beszámolót nem fogadta el a kormánypártiakhoz hasonlóan a polgármesterrel szembeforduló 4 fő. Vagyis már nekik sem tetszik az a koncepció és munka, amit például a városi cégek átalakításáért végeztek.

Korábban még volt esély a momentumos polgármester asszony és a lemondatott DK-s alpolgármester kibékülésére. Forrás : Nyirati Klára Facebook-oldala
Korábban még volt esély a momentumos polgármester asszony és a lemondatott DK-s alpolgármester kibékülésére. Forrás : Nyirati Klára Facebook-oldala

A DK visszavág a Momentumnak

A másik, helyben nagy horderejűnek számító leszavazás az értékesítésre kijelölt ingatlanok ügyében történt. Előzmény: Nyirati Klára, kihasználva azt, hogy a covidjárvány veszélyhelyzetében, a rendkívüli jogrend alapján maga gyakorolhatott testületi döntési jogokat, lakossági felzúdulást okozott azzal, hogy dobra akarta verni a Helyőrségi klub civilek használatában álló, ikonikus belvárosi épületét. Sőt, a költségvetés bevételi forrásaihoz utalta volna a város közkedvelt kárászi üdülőjét is. Most a DK-Jobbik segített abban a Fidesz-KDNP-nek, hogy ez az eladási folyamat elakadjon. Annál is inkább, mivel a Magyar Kormány gond nélkül megadta az ellenzékivé vált Bajának azt az 560 millió forintot, amelyet a járvány okozta forráskiesések kompenzálására kért.Nem kizárt, hogy a következő bajai képviselőtestületi ülést is szenvedélyes baloldali belháború fogja tarkítani, amikor is a szóban forgó kormánykompenzáció elköltésének mikéntjéről szavaznak a képviselők.

Egyébként a baloldal civakodó oldalai kölcsönösen azzal vádolják egymást, hogy a másik fél az ellenzéki pártok közelgő előválasztása miatt élezi az ellentéteket. Annyi bizonyos: Bács-Kiskun megye 6-os választókörzetében fokozott csihipuhi ígérkezik. A DK ugyanis azt a László Károlyt indítja, aki a Gyurcsány-párt delegáltjaként volt kezdetben alpolgármester, mígnem a momentumos polgármester egy éve lemondatta. (Ez volt az első komoly törés a városvezetésben!) De bizonyítja-e valami, hogy Baján a DK akarja adni a befutó jelöltjelöltet? Persze. Dobrev Klára, a párt miniszterelnökjelölt-aspiránsa június 30-án érkezik a városba utcafórumot tartani. Csakhogy a Momentum sem engedi el a csontot: ragaszkodik Kiss László indításához. A Jobbik ráadásul az LMP és az MMM logóját is megszerezve indítja Preininger Rozália nevű politikusát.

Mindenesetre a bajai szivárványkoalíció szétesett állapota még azoknak is beszédes lehet, akik hinnének egy 2022 tavaszán kezdődő hatpárti koalíciós kormányzás eredményességében.

Nyitókép: bajai városháza 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. június 26. 10:00
videlyóo lesz-e-kedves törökharangozó???????????????????????????
apika2
2021. június 25. 20:14
Hm, az az igazság, hogy Baján túl agresszív volt a FIDESZ, és ez nem tett jót nekik. Azon kívül, a választás idejére olyan ostoba módon időzítettek fejlesztéseket, hogy párját ritkítja. Az előtte lévő felesleges beruházásokról nem is beszélek. Megérdemelten vesztettek, de az ellenzék érdemtelenül nyert. Tanulni kell belőle. ...és ha megint jobboldali vezetés lesz, több alázat, kevesebb országos politika. Nyirati amúgy teljesen alkalmatlan.
délvidéki
2021. június 25. 19:37
Olyan szellemóriásokat adtunk a nemzetnek ,mint Bajnai,Dávid Ibolya,Lampert Mónika ..... hihetetlen!Egyben óriási szégyen!
délvidéki
2021. június 25. 18:32
Szerencsére sokkal nagyobb a baj ezekkel a barmokkal Baján (barmok=balliberális agyhalottak),csak érthetetlen módon,nem éri el az ingerküszöbét az országos médiumoknak,nem számolnak be minden mocskos ügyükről !!!Hangfelvételen veszekednek,h. mennyi pénzért hallgattassák el a rájuk kellemetlen árulkodót,hova rakják a pénzt,ki mennyivel száll be a projektbe stb. stb. Számos más ügy is botrányos,az állam 30 milliójából a Sugovica vizébe !!! ültettek 30 fát,mert szerintük ez így jó!Magyarázat van,mindig,mindenre!A fáknak jó a vízben a strand közepén,mert a füzek szeretik a vizet ... hosszú a lista arról,h. mennyire egy dilettáns csürhe ez itt nálunk!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!