Orosz vevő is bejelentkezett a balos vezetésnél az albertfalvai piacra

2021. május 21. 18:15

Nem akárkik pályáztak a DK-s polgármester és az újbudai baloldali többségű városvezetés által kiírt pályázatra az albertfalvai termelői piac kapcsán: a Putyin pénztárosának is tartott, milliárdos Megdet Rahimkulov fiának cége adhatta a legmagasabb árajánlatot; a DK-s polgármester az ügyben nem kívánt nyilatkozni.

2021. május 21. 18:15
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Információink szerint négy ajánlat is befutott az albertfalvai termelői piac épületére – emlékezetes, a nyolcvanas évek végén épült ingatlan is egy volt abból a húszból, amelyet pénzzé akart tenni Újbuda baloldali önkormányzata.

Újbuda 2019 óta regnáló baloldali vezetése számos XI. kerületi ingatlant dobra vert. Noha kampánya során a DK-s polgármester, László Imre az építkezések leállítását ígérte, a Momentumos Orosz Anna alpolgármester pedig a „nektek beton, nekünk zöld” kampányszlogennel győzött, többek között jelentős zöldterületeket akart eladni, némelyikre egész lakóparkokat tervezve. Ezek közül a nagy közösségi nyomás és médiafigyelem miatt néhánytól már visszarettentek – a Mandiner is foglalkozott az eladásra szánt iskolakerttel és a Saroktelek nevű ősfás villakerttel –, azonban a többi esetben tovább folyik a milliárdos kerületi ingatlanvagyon kiárusítása; a hivatkozási alap itt is a kormány forrásmegvonása. Az egyik ilyen közösségi célt szolgáló ingatlan az albertfalvai termelői piac.

Nemrég helyszíni riportban jártunk utána, hogy milyen mostoha körülmények között állták a sarat mindeddig a bérlők, akiknek minden bizonnyal menniük kell alig két hónapos felmondási idővel, ha elkelt a piacépület, hiszen egy leendő beruházó számára aprópénz lenne az a 10-15 millió forintos éves bevétel, amit a piac a jelenlegi konstrukcióban termel; a helyiek sokkal inkább tartanak egy irodaépület felhúzásától, illetve attól, hogy amennyiben meg is újul a piac, a kis boltjaik kialakításába fektetett milliók elvesznek. Nem véletlenül indítottak petíciót is a piac megmentésére, amelyet már több mint hatszázan alá is írtak, és próbáltak minden módon kapcsolatba lépni az ingatlant üzemeltető Buda-Hold Kft-vel is, de mindhiába.

Az orosz szál ezúttal nem gond

Mindenesetre most belső forrásokból megtudtuk: nem akárkik pályáznak a piac megszerzésére. Úgy tudjuk, négy ajánlat érkezett, ezek közül a legmagasabb a Startimmo Kft-é, amely mintegy 360 millió forintot kínál az ingatlanért – a cég egyébként az összes hírbe hozott közül egyedüliként ismerte el kérdésünkre, hogy valóban indultak a pályázaton, arról azonban, hogy piacként tervezik-e megtartani az épületegyüttest, s hogy mi lesz a bérlőkkel, már nem akartak nyilatkozni.

S hogy miért ez a legérdekesebb az indulók közül? Mert a Startimmo többségi tulajdonosa Rahimkulov Ruszlan – Medget Rahimkulov egyik fia. Medget vagyonát a Gazprom magyarországi terjeszkedésével alapozta meg, aztán beszállt az olaj- és bankbizniszbe és még számos egyéb ágazatba, családja ma már valószínűleg az egyik leggazdagabb Magyarországon. És ami még izgalmas:

az idősebb Rahimkulovot rendszeresen Vlagyimir Putyin-közeli figuraként emlegetik,

aki olyan közel áll az orosz elnökhöz, hogy még az amerikaiak feketelistájára is felkerült emiatt. Sőt, úgy is emlegették, mint aki állítólag Putyin vagyonának egy részét is kezelte.

Görög András kerületi MSZP-s képviselőtől úgy értesültünk, hogy minden beérkezett pályázat beadójával tárgyalnak, így a jelek szerint Putyin állítólagos pénztárosával is.

Szerettük volna megkérdezni László Imre DK-s polgármestert arról, hogy hogyan fogadta Rahimkulovék pályázatát, és hogyan zajlott az egyeztetés, minek köszönhetően tudta félretenni esetleges ellenérzéseit, hiszen pártja rendszeresen éles hangon bírálta az orosz vakcinákat, az orosz tulajdonszerzés gyanúját, és magát Vlagyimir Putyint is.

Sajnos a polgármester szóvivője útján közölte, nem kíván a folyamatban lévő pályázat kapcsán semmilyen nyilatkozatot tenni – ilyesmire majd akkor kerül sor, ha lezárult az eljárás.

Semmitmondó válasz

Azóta egyébként a polgármesteri hivatal választ adott lokálpatrióta forrásunk április 5-én beadott kérdéseire, amelyeket majd’ másfél hónapig ignoráltak: egy ügyintéző küldött neki, mint fogalmazott, semmitmondó és cinikus válaszokat, amelyekben azt állította, a pályáztatással csak keresletfelmérés zajlott, és megismételte a polgármester és a helyi baloldali képviselők érveit, miszerint az épület korszerűtlen, a felújítása költséges, amit csak befektető bevonásával lehet megoldani, és akkor tájékoztatják a bérlőket, ha megfelelő ajánlatot kapnak a befektetőtől. Ennek kapcsán a területen is illetékes Görög András MSZP-s képviselő lapunknak korábban elismerte, hogy hibáztak akkor, amikor – dacára, hogy a korábbi, Fideszes városvezetés által összehívott lakossági fórumon elmondottakkal, miszerint csak a helyiek bevonásával szabad tenni a piaccal bármit – végül semmilyen módon nem egyeztettek az érintettekkel.

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hlaci83
2021. május 21. 23:55
Picit komolyabban, mert így működik a világ... Legalább megvennék maguknak, hogy üzemeltessék és a nyereség egy részét zsebre tennék... De nem, el kell adni idegen kézbe. Felelős gazdálkodás... Ez nekik semmit nem mond.
Bell & Sebastian
2021. május 21. 23:32
Engem az érdekelne, mi lett szegény Nagyker Áronnal? A csendőrök, nyilasok vagy az ÁVH vitte el, hogy a kommunisták árulják a bódéját?
kérdés
2021. május 21. 21:50
Az ötvenes, hatvanas években is lepukkant volt. Pedig Albertfalva 'epicentruma' volt. Úgy látszik, ez a sorsa. A Fehérvári útról szemben, a tejcsarnok mellett a Köpködő nevű korcsma volt. Kissé arrébb, egy olajos padlójú háztartási bolt, majd a Bolhás nevű mozi. A piarc oldalán még patika is volt, és egy technikum. A sarokkal szemben újságos, később egy röltex-bolt is, hentes, a keresztutcában (talán Építész utca volt a neve?) rendőrőrs és ugyanabban az épületben a könyvtár. Egy sarokkal lejjebb postahivatal. Budafok felé sorakoztak a kis üzletek: cukrászda, ragacsos stolverkkel, bágyadt minyonokkal és hébe-hóba krémessel, no meg vízízű fagyival. Volt cipész, jellegzetes bőrszaggal, kárpitos, és ápisz....szögmérőt nem mindig lehetett kapni. A kék borítókra nyalt vinnyetták íze néha visszaköszön. Egy két üzlethelyiségben szükséglakás volt. Egy vak asszony a két lányával az egyikben. És egy másikban egy vékony asszony, magasszárű cipőben. Nyáron perkálruhában, télen flanellban indult. Elgyalogolt a Boráros térre, a valamikori pályaudvarra. Várt, aztán hazagyalogolt. Várta a vőlegényét vissza a háborúból, vagy a fogságból. Minden nap .
Teréz A Piréz
2021. május 21. 21:42
Na, ez a dilemma, disznóhús ingyen...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!