Újraindíthatja nemzetközi képzéseit a CEU Budapesten

2021. április 20. 11:25

Az Európai Unió Bíróságának tavalyi döntése nyomán módosították a felsőoktatási törvény külföldi képzésekre vonatkozó részét.

2021. április 20. 11:25
null

A Semjén Zsolt által benyújtott indítvány előadója Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, lényege pedig az, „hogy korrigálja a törvényben az EU által kifogásolt elemeket”. A mostani döntés előzménye, hogy az Európai Unió Bírósága 2020 őszi ítéletében jogharmonizációra szólította fel a kormányt azon 2017 április rendelkezés miatt, melyre hivatkozva a CEU végül felhagyott nemzetközi dipolmát nyújtó képzéseinek kibocsátását budapesti campusán, ahol a magyar állam által akkreditált képzéseit folytatja a mai napig.

„A most benyújtott módosítójavaslatban az áll, az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli székhelyű felsőoktatási intézmény akkor folytathat itt oklevelet adó képzési tevékenységet, ha Magyarország és a külföldi intézmény székhelye szerinti állam kormánya által kötött nemzetközi szerződésben szerepel, és képzése a magyar felsőoktatási intézmények képzésével egyenértékű. Ilyenkor

az oktató és kutató munkára, az intézmény működésére az intézmény székhelye szerinti állam előírásait kell alkalmazni” – írta meg cikkében a Telex. 

Palkovics László szerint ez „vélhetően minden további próbát kiáll majd, hiszen a régóta érvényben levő bajor jogot vették alapul mind az EGT-n kívüli, mind az azon belüli egyetemek javasolt új szabályozásánál”.

A Telex megkereste a CEU illetékeseit, hogy szándékukban áll-e ennek fényében újraindítani korábbi budapesti képzéseiket, de a megkeresésre nem érkezett válasz. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. április 21. 09:59
A CEU-t törvényi rendelettel távolitotta el Orbán Viktor személyesen Magyarországról. Aztán eltelik egy-két év és Orbán Viktor úgy dönt, hogy a kinai kommunista párt által létrehozott és üzemeltetett Fudán marxista-leninista egyetemét Budapestre hozatja a magyar nép adófizetőinek a pénzén. Ezért aztán ujra hizat egy törvényr, hogy oda mehessenk és akkor nyilván a CEU akár vissza is mehet. Kérdezem: meddig terjed egy kormányfő felelőssége az efféle döntésekért ? Akár anyagilag, akár erkölcsileg akár alkalmasságilag ?
Styl
2021. április 21. 00:27
Nos úgy a Mandinernek, és az itt összegyűlt fideszes hordának üzenem, hogy jön Magyarországra a kommunista Kína kommunista egyeteme! Úgy hogy az adófizetők pénzét költi erre a fidesz kormány, amelynek kedvenc szórakozása hogy mindenkit le kommunistáz aki nem fideszes... Miután elüldöztek egy olyan egyetemet amely a kormánynak, és az adófizetőknek egy fillérjébe sem került... Nagyon remélem, hogy lesz olyan kormány rendelet, hogy úgy a fideszes média minden szereplőjének, és az őket támogató agyhalott bandának kötelező lesz le.zopni, az összes itt tanuló Kínait, hiszen mint most kiderült a folyton kommunistázó fidesz, a kommunizmusban látja a jövőt! Tehát kedves kommunista fideszes elvtársak! Két dolog! 1, Soha többet ne merjetek ti senkit kommunistázni, csak a fideszt, hiszen gyakorlatban mutatták meg az ideológiai hova tartozásukat! 2, Ha már most jelentkeztek arra hogy le.zopjátok a kínaiakat, akkor elképzelhető hogy kaptok valamilyen kupont amit később, ha már teljesítettétek a kötelességeteket, akkor beválthattok egy kínai strandpapucsra! Kihagyhatatlan ajánlat, és nem sokáig él! Kb mint Lenin... Istenem... És ezek azok a vérmagyar keresztények, akik büszkék a saját jobboldaliságukra... Tényleg nem szégyenlitek magatokat?
nebulo15
2021. április 20. 20:52
Klausnak volt igaza aki ezeket a tetüket elhajtotta Prágából.
Highlander07
2021. április 20. 18:40
Ez az ára annak, hogy Amerika kiadja Czeglédy blog adatait... Idióta fidesz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!