Moszkva kitiltotta az Európai Parlament elnökét és a berlini ügyészség vezetőjét

2021. április 30. 17:52

A hírt az orosz külügyminisztérium közölte pénteken.

2021. április 30. 17:52
null

Oroszország megtiltotta a beutazást az Európai Unió nyolc állampolgárának, az intézkedéssel sújtottak köréhez tartozik

  • David Sassoli, az Európai Parlament elnöke,
  • Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke,
  • Jörg Raupach, a berlini ügyészség vezetője,
  • Asa Scott, a svéd védelmi kutatóintézet biológiai, radiológiai és nukleáris biztonsági laboratóriumának vezetője,
  • Jacques Maire, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) francia küldöttségének tagja,
  • Ivars Abolins, a Lett Nemzeti Elektronikus Médiatanács elnöke,
  • Maris Baltins, a Lett Állami Nyelvi Központ igazgatója és
  • Ilmar Tomusk, az észt nyelvi felügyelet vezetője.

Közleményében az orosz diplomáciai tárca nehezményezte, hogy Brüsszel minden orosz javaslatot következetesen figyelmen kívül hagy vagy elutasít, amely a problémák párbeszéd útján való rendezését szorgalmazza. A minisztérium szerint az EU „valódi célja az, hogy bármi áron feltartóztassa” Oroszország fejlődését, és ráerőltesse egyoldalú világrend-koncepcióját, amely a „szabályokon”, nem pedig a nemzetközi jogon alapul, ezzel kihívást intézve az orosz kül- és belpolitika önállóságához.

A moszkvai diplomácia azzal vádolta meg Washingtont, hogy ebben bátorítja az EU-t, nem is titkolva érdekeltségét abban, hogy „Európát ismét az éles geopolitikai konfrontáció arénájává” változtassa.

A feketelistára került személyek kitiltását Moszkva nem indokolta meg hivatalosan. A tisztségviselőknek a jelek szerint közük van az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus megmérgezése címén Oroszország ellen bevezetett szankciókhoz, az ügyben jogsegélyegyezmény alapján intézett orosz felvilágosítási kérelem visszautasításához, valamint a balti országok orosz kisebbsége nyelvhasználati jogainak megsértéséhez és orosz tömegtájékoztatási eszközök ottani betiltásához.

(MTI)

Nyitóképen: David Sassoli. Fotó: Olivier Matthys / POOL / AFP

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2021. május 01. 15:38
Moszkva kitiltotta , mert az eu soros ügynökök népet lázítanák ,bepakolnának.
Atilla
2021. május 01. 09:43
Azonnal a 7-es cikkelyt életbe kell léptetni Moszkvával szembe ! Vagy azt teszi,csinálja,amit Brüsszel mond vagy megvonják tölük a kifizetéseket vagy tátott szájjal figyelik,hogy a brüsszeli horda a semmirevalók gyülekezete ! ! !
geyza1947
2021. május 01. 09:22
Ha az EU igazi EU lenne akkor szolidaritásként az összes EU-s ország kitiltaná Putyint és akkor pl. Magyarországra sem utazhatna !
formaegy
2021. május 01. 08:57
Azért meg kell hagyni, hogy a terrorista USA szépen megcsinálta seperc alatt a kalamajkát! Tessék! Így kell ezt csinálni ahogyan az a rühes vén barom Biden teszi! 2-3 hét hatalmas kalamajka, mondvacsinált hazugságok Ukrajnával karöltve, és vége a nyugalomnak, a terrorista USA most Európát fogja megszállni! Gyalázat, hogy eddig süllyedtek az európai vezetők, hogy hagyják azt a gyilkos USA-nak Európával csinálni amit Közel-Keleten megcsinált! Képesek Európát, a saját hazájukat egy rohadt terrorista USA öklébe dobni! Gyalázat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!