A genderelmélet kritikája – Szilvay Gergely könyve

2021. április 24. 10:08

A kozmosznak, a világnak és az embernek is belső rendje és rendeltetése van, amit nem lehet büntetlenül megszegni.

2021. április 24. 10:08
Antal-Ferencz Ildikó

„Hiánypótló, rendkívül alapos tudományos munka ez, amivel kapcsolatban mégis joggal merülhet fel bennünk a kérdés: miért is volt rá szükség? Hiszen a végkövetkeztetést előre lehet tudni, és nagyon sokan bizonyára a közel négyszáz oldal elolvasása nélkül, úgymond józan paraszti ésszel is eljutnak oda, ahova a könyv szerzője is a rengeteg kutatómunka révén, így fogalmazva a legutolsó oldalon:

»Férfivá és nővé válni feladat. Szabadságában áll bárkinek ellentmondani ennek, megtagadni ezt, de ez vissza fog ütni. Férfi és nő valónk nem szabadságunk ellensége, hanem annak megalapozója és kerete. Nem igaz tehát, amit a konstrukcionalista látásmód vall: hogy 'biológiánknak, testünknek és testi működésünknek nincs magából fakadó, eredendő értelme'. Biológiánknak, testünknek és testi működésünknek ugyanis van magából fakadó eredendő értelme, rendeltetése, és így rendeltetésszerű értelmezése is van. Az ezzel ellentétes értelmezés visszaüt.

A genderelmélet nem veszi figyelembe azt az alapvető igazságot, hogy természetünkből fakadóan valamire vagyunk szabadok, és emberi, nő vagy éppen férfi természetünkkel harmóniában kell lennünk. Lehet, hogy ebből az ignoranciából, az ember, a férfi és nő saját természete elleni lázadásból és eme lázadás sikertelenségéből, pszichikai következményeiből fakad képviselőinek radikális elégedetlensége, elkeseredése is. A kozmosznak, a világnak és az embernek is azonban belső rendje és rendeltetése van, amit nem lehet büntetlenül megszegni. Ám a harmónia helyreállítható, az igazság pedig szabaddá tesz«.

Szakmai szempontból azért hiánypótló a könyv, mert bár a genderelméletről olvasható már néhány kötet magyar nyelven (bár nem magyar szerzőktől), ezek a szerző szerint nem elég alaposak, és nem fogalmaznak meg valódi kritikát. Sőt, az angol nyelvű szakirodalom nem is tud kifejezetten a genderelméletre koncentráló kritikus kötetet felmutatni; sokan megfogalmaznak kritikát, de nem önálló kötetben, hanem egyes munkák részeként.(...)

Ha alaposabban megismerjük az előzményeket, a mai jelenségekhez vezető, mögöttes történéseket, akkor nemcsak jobban megértjük a jelenségek mögött húzódó ideológiai folyamatokat és észrevesszük a kommunikációs csapdákat, hanem alaposabban felkészülhetünk az ezzel kapcsolatos beszélgetésekre is; akár a velünk hasonlóképp gondolkodó, de főképp a más véleményen lévőkkel. Felelős felnőtt emberként, szülőként, pedagógusként, sajtómunkásként, köz- és magánemberként is.”

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2021. április 24. 21:38
Remélem a könyvet angolul, németül és franciául, oroszul, spanyolul, románul... is kiadják!
péterx
2021. április 24. 17:15
A bal-liberális életszemlélet tragédiája, hogy a kötelező, mert már meglevő abszolút létalapot tagadja. Ami miatt védekeznünk kell, az az, hogy a maga torz-egyoldalú-szubjektív felfogását most már jogi szinten is kötelezővé tenné.
121212
2021. április 24. 16:54
Mit keres egy nő a Férfiak Klubjában? Úgy látom, a gender már ide is betette a lábát.
mokány
2021. április 24. 16:28
A kisiskolások nem átalakítása, egy szinten van, az afrikai kislányokat megcsonkító gyakorlattal. A néhány éves kislányoknak levágják a clitoriszát. Ezekkel vannak egy szinten, ezek a vadak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!