Szélbalról érkeznek Joe Biden tanácsadói

2021. március 12. 12:10

Castróért rajongó külpolitikai tanácsadó-jelölt, palesztin származású nemzetbiztonsági vezetők és a big tech kérlelhetetlen ellenfelei. Mit hoznak Joe Biden tanácsadói a Fehér Házba, és merre terelnék majd az amerikai vezetést? Elemzésünk!

2021. március 12. 12:10
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Miközben egyre szilárdabb formát kezd ölteni Joe Biden fehér házi csapata, egyre több radikális baloldali aktivista neve is kezd felmerülni tanácsadói és döntéshozói pozíciókban. (Nem kell csodálkozni azon, hogy márciusban még nincsen kész a teljes csapat, hiszen Donald Trump jóval elnökké válása után keresett embereket számot fontos pozícióba).

Az itt elemzett személyek nem mind hangzanak teljesen egyoldalúan megítélhető választásnak, ám kellőképpen szemléltetik azt a gondolati kört és szellemi hátteret, melyből meríteni kíván az új demokrata vezetés.

Az egyik legelső név, akit a fehér házi csapatból megismerhetett a közönség, még Reema Dodiné volt tavaly novemberben. A palesztin-amerikai Reema Dodin a Fehér Ház jogalkotási hivatalának lett tagja. Dodin a Berkeley Egyetemen végzett, és később azzal került a hírekbe, hogy 2002-ben, a második intifáda idején 

az öngyilkos merénylőket „egy kétségbeesett nép utolsó lehetőségének" nevezte,

továbbá hogy egy évvel korábban Izraelt apartheidnek nevező tüntetésen vett részt Kaliforniában. 

Biden a Nemzeti Biztonsági Tanács hírszerzési osztályának vezetőjévé választotta a palesztin-amerikai Maher Bitart – adta hírül idén januárban az Israel Hayom. Bitar tipikus képviselője a nyugati egyetemek baloldali és bevándorló hátterű termékeinek. Az Israel Hayom idén januári cikke szerint már mestertézisében is Izrael-ellenes húrokat pengetett, a Georgetown Egyetemen pedig

a Diákok a Palesztinai Igazságért szervezet egyik vezetője volt,

mely csoport a Muszlim Testvériséghez köthető. Az egyetemen tüntetéseket szervezett a zsidó állam ellen. Nem ez lesz Bitar első állami szerepvállalása, hiszen Barack Obama alatt már a Nemzeti Biztonsági Tanácsban volt Samantha Power helyettese. 

Robert Malley-t, aki most Joe Biden Iránnal kapcsolatos külön megbízottja, Dominic Green, a Spectator folyóirat amerikai kiadásának főszerkesztő-helyettese tűzte tollvégre idén februárban. Malley intellektuális háttere felől kevés kétséget hagy, hogy apja, Simon Malley Franciaország egyik fő palesztin-barát kommunista újságírója volt, míg a kormány ki nem utasította 1980-ban. Fia, Robert okkal érvelt már egyszer úgy, hogy őt nem lehet felelőssé tenni apja nézeteiért, és ez igaz is. Ám ilyen módszerrel nem is kell élni, hiszen magát Robertet 2008-ban kizárták Obama kampányából, amikor kiderült, hogy Hamász-tagokkal találkozott, csak hogy aztán 2015-ben Obama Iszlám Állam-ügyi tanácsadójaként térjen vissza. Hogy milyen tanácsokat tudott adni az, aki egyébként legitim tárgyalópartnerként tekint az EU által is terrorista szervezetként nyilvántartott Hamászra, kérdéses, mint ahogyan az is

kérdéses, mit duruzsol majd ezúttal Biden fülébe a nukleáris programjába új energiákat fektető Irán kapcsán.

Egyelőre kérdésesnek tűnik Matt Duss szerepe, akiről a Politico február elején még azt jósolta, hogy Biden külügyi csapatában kaphat szerepet. Azóta a Jewish Insider szerint mégis marad eddigi munkahelyén – Bernie Sander szenátor külügyi csapatában –, de azért érdemes átfutni, milyen életrajzzal is fontolgatták a pozícióra. Duss családi hátterét tekintve nem a tipikus radikális baloldali miliőből érkezik – evangéliumi keresztény családba született –, ám nézetei a legkevesebb kétséget sem hagyják azzal kapcsolatban, hol helyezkedik el a politikai spektrumon. 

Az Algemeiner összeállítása szerint 2012-ben azért keveredett botrányba, mert az amerikai baloldali Központ az Amerikai Haladásért think-tank weboldalán dolgozó munkatársak antiszemita toposzokat használtak, melyek szerint a zsidók irányítják a világot. Az egyik dolgozó, akinek a neve felmerült az ügyben, Duss volt. Duss kinevezését Nikki Haley, az USA volt ENSZ-nagykövete is kritizálta: ő abban látott kivetni való, hogy szerinte Duss korábban méltatta Fidel Castro kubai kommunista diktátort. Az Algemeiner szerint Duss 2019-ben azzal is vitát kavart, hogy találkozott Hanan Ashrawival, a Palesztin Hatóság vezetőjének, Mahmoud Abbásznak tanácsadójával. 

A Washington Free Beacon friss, március eleji cikke szerint Biden vezető tanácsadónak vette fel Erin Peltont, aki belpolitikai ügyekben látja majd el tanácsokkal az elnököt. Akárcsak a legtöbb, Biden által választott tanácsadó, ő is szerepet kapott korábban Obama kormányában, az akkori amerikai ENSZ-nagykövet szóvivője volt. (A Times of Israel nem is véletlenül írta, hogy Biden külpolitikai csapata egyre inkább kezd Obamáéhoz hasonlítani). Ami érdekesebb, az Pelton karrierje az Obama-kormány után: külföldi kormányok lobbistájának szegődött,

ideértve a terrorizmust – például a Hezbollahot – egyes elemzések szerint finanszírozó Katart is. 

Ennél is frissebb a Politico híre, miszerint Biden csapatába kerülhet – versenyjogi és gazdasági tanácsadói pozícióba – két radikális baloldali gondolkodó, akik elsősorban a nagy tech-cégek kritikusaiként váltak ismertté: a pakisztáni felmenőkkel bíró Lina Khan és a tajvani családból származó Tim Wu.

Khant a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságba nézhették ki, Wu csatlakozását a fehér házi csapathoz pedig már bejelentették. A New York Times Wut a big tech egyik fő kritikusának nevezte, Khan pedig eleve arról híresült el, hogy kutatása egyik fő témájának az Amazont választotta – illetve azt, hogyan bújik ki a cég a trösztellenes törvények alól. Kérdéses, hogy vajon sikerrel járhatnak-e abban a harcban, melyben Trump a jelek szerint elbukott.

Egyelőre nem tudni, mit is fognak Biden fülébe duruzsolni ezek az újbaloldali tanácsadók, ám annyi egyelőre világosnak tűnik, hogy Biden – legalábbis tanácsadói csapata alapján – nem a status quo megőrzésén, hanem az új, woke világ bevezetésén fog munkálkodni. 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kozmosz
2021. március 12. 23:05
Gyűlik a szemét.
fatman
2021. március 12. 15:46
ezt úgy hívják, h nemzetbiztonsági kockázat...
kálmi
2021. március 12. 15:42
Ezeket már a következő elnök -nő az aki tanácsolja tanácsadónak, hisz Biden már teljesen kezd kotta lenni https://privatbankar.hu/cikkek/makro/novekvo-aggodalmak-biden-szellemi-allapota-korul--kulcskerdes-a-nuklearis-arzenal.html?utm_source=rss&utm_medium=referral
zakar zoltán béla
2021. március 12. 15:36
Ellopták a Kreml díszét? II. RamSZESZT?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!