Romlik a járványhelyzet, négy vakcinát is bevet Magyarország – heti vakcinaösszefoglaló

2021. február 12. 18:00

Január közepén volt utoljára annyi koronavírus-fertőzött, mint az utóbbi napokban, a szennyvízben is emelkedett a vírus örökítőanyagának mennyisége. A kormány nem készül szigorításra, de egyre több részletet árultak el a védettséget igazoló okmányról és a nyitásról szóló nemzeti konzultációról. Orbán Viktor azt ígéri, húsvétig beoltják a regisztráltakat. Vakcinaösszefoglaló.

2021. február 12. 18:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Ismét emelkedő tendenciát mutat a koronavírus-fertőzöttek száma: pénteken közel annyi új esetet (1 860) diagnosztizáltak, mint január közepén. A halottak száma az elmúlt három napban újra megközelítette a százat. Eddig összesen 13 543 honfitársunkat veszítettük el a vírusban, míg az azonosított fertőzöttek száma 383 735-re nőtt. Kórházban jelenleg 3828 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen. A szakértők a mostani emelkedés okát a brit vírusmutáns terjedésében látják, itthon a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint

eddig 24 mintában mutatták ki ezt a gyorsabban terjedő variánst.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint az elmúlt napok adatai „fokozott figyelemre késztetnek”. Ezt támasztja alá az is, hogy Győrben és Miskolcon ismét emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége. A brazil és a dél-afrikai mutánsra eddig még nem leltek rá az itthoni mintákban az NNK szakemberei.

Húsvétig beoltják a regisztráltakat

Ha a kínai vakcinával is elkezdődhet az oltás, húsvétig minden eddig regisztráltat be lehet oltani a koronavírus ellen – mondta Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában. A miniszterelnök közölte, eddig 310 ezren már legalább egy oltást megkaptak, míg 383 ezren pedig már igazoltan átestek a betegségen, így mintegy 700 ezren lehetnek védettek Magyarországon. Május végén, június elején Orbán Viktor számításai szerint az oltottak száma elérheti a 6,8 milliót. A koronavirus.gov kormányzati portálon azt írták, hogy az eddig beoltottak közül 120 649-en már a második oltást is megkapták. 

Az egészségügyi dolgozók – akiknek közel 80 százaléka beoltatta magát –, valamint az idősotthonokban és a bentlakásos szociális intézményekben élők oltása után múlt héten megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása háziorvosoknál és kórházakban. Az eheti oltási terv alapján a háziorvosok többsége már oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket és a 60 év alatti krónikus betegeket. Emellett négy budapesti kórházi oltóponton pénteken elkezdik oltani azokat az idősebbeket is, akiknek nincs krónikus betegségük. 

Megkapja egy egészségügyi dolgozó a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájából készült második adag oltóanyagot a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. február 2-án. (MTI/Vasvári Tamás)
Megkapja egy egészségügyi dolgozó a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájából készült második adag oltóanyagot a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. február 2-án. (MTI/Vasvári Tamás)

Már négy vakcinát is bevetnek 

Ettől a héttől kezdve már négy vakcinával isoltanak, a fővárosban kezdődött az orosz Szputnyik V-vakcinával az oltás. 560 fővárosi háziorvost kértek arra, hogy válasszanak ki praxisukban öt embert, aki az oltópontokon kapja meg a Szputnyik V-oltóanyagot. A vakcinából 2800 adag áll most rendelkezésre, és krónikus betegséggel nem rendelkezők kaphatják meg.

A héten már nemcsak az oltópontokon használhatják, hanem a háziorvosok is olthatnak a Pfizer-vakcinával, amelyből kedden 85 410 adag érkezett Magyarországra, és egy ampulla 5-6 ember beoltására elég. A háziorvosok elkezdték továbbá a 18 és 60 év közötti, krónikus betegséggel élők oltását az AstraZeneca vakcinájával. 2040 háziorvos fog kapni egy-egy ampullát ebből az oltóanyagból, amelyből tíz-tíz ember beoltására lesz lehetőség. Csütörtökön újabb szállítmány érkezett a Moderna vakcinájából, összesen 21 600 adag. 

Az oltásra egyébként eddig 2 millió 448 ezren regisztráltak,

ám Gulyás Gergely szerint ez a szám meghaladja majd a három-négy milliót is. Az oltási pontok száma jelenleg 7189.

Uniós vakcinabeszerzés: az EB elnöke is elismerte a hibát

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió oltási stratégiájáról tartott EP-vitán a héten elismerte, hogy az unió valamelyest késlekedett az oltóanyagok engedélyeztetésének folyamatában, túl optimista volt a tömeggyártást illetően, és bízott abban, hogy az oltóanyagok megrendelt adagjait időben megkapja. Továbbra is nehézkes tehát az uniós vakcinabeszerzés – ebből a forrásból egyébként Magyarország összesen 19,7 millió adagot kötött le – így, hogy elkerüljük a többi uniós országban fenyegető harmadik hullámot, a kormány orosz és kínai oltóanyagot is lekötött. A Szputnyik V-vakcinából összesen 2 millió adagra szerződött Magyarország, ebből februárban 200 ezret vár hazánk, míg a kínai oltóanyagból pedig várhatóan jövő héten érkezik meg az első, 500 ezres szállítmány. Utóbbit a népegészségügyi központnak még meg kell vizsgálnia.

Az amerikai Moderna cég újabb, koronavírus elleni vakcinaszállítmányát rakodják a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén 2021. február 11-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)
Az amerikai Moderna cég újabb, koronavírus elleni vakcinaszállítmányát rakodják a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén 2021. február 11-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre válaszolva csütörtökön elárulta, hogy a Szputnyik V-vakcina 5700 forintos árához képest a Sinofarm kínai vakcina lényegesen drágább, 10 ezer forint felett van. De, mint hangsúlyozta, az ár másodlagos, mert

„a vírus tavaly napi 12 milliárd forint kárt okozott a gazdaságnak,

ehhez képest bármilyen drága a vakcina a józan ész határain belül, a magyar gazdaságnak még mindig olcsóbb”. 

Az uniós vakcinabeszerzést Orbán Viktor miniszterelnök úgy kommentálta, hogy: az üzleti konstrukció jó, a baj az idővel van, márpedig aki időt nyer, életet nyer, ezért kellett Magyarországnak kínai és orosz vakcina is. Arra a felvetésre, hogy sokak szerint meg kellene várni az Európai Gyógyszerügynökség pecsétjét is, úgy reagált: a magyar szakemberek legalább olyan jók, mint bármely európai, sőt ő a magyar népegészségügyi központ vizsgálatában jobban bízik, mint a brüsszeliben. „Saját magunkban kell bízni, Müller Cecíliában, a munkatársaiban, a magyar professzorokban” – jelentette ki Orbán Viktor, megismételve: minden egyes várakozással töltött napon az ország elveszít száz embert, „úgyhogy én nem várok”.

Nemcsak Magyarország, hanem több olasz tartomány is saját forrásból akar vakcinát beszerezni. A jobboldali vezetésű Veneto és Friuli Venezia Giulia, valamint a baloldali irányítású Emilia Romagna tartomány is saját forrásból kívánja biztosítani a lakosság számára elegendő mennyiségű oltóanyagot. A közel hatmilliós Veneto kormányzója, Luca Zaia, a Liga politikusa hangoztatta, hogy semmilyen törvény nem tiltja, hogy a régiók önállóan lépjenek, engedélyezett oltóanyagot szerezzenek be és tartalékoljanak maguknak. Hangoztatta, hogy máris több ajánlatot kaptak a különböző gyógyszercégektől. A régióban az utóbbi egy év alatt több mint 317 ezren betegedtek meg, több mint kilencezren haltak meg.

Nem lesz szigorítás

Bár az elmúlt hét adatai szerint ismét nőtt a fertőzésszám, a kormány nem készül szigorításokra. Orbán Viktor ezzel kapcsolatosan kifejtette, hogy kifejezetten

ellenezné a további korlátozást,

mert „most már van annyi vakcinánk, hogy a jól megszervezett oltással legalább annyit tudunk javítani a helyzeten, mint amennyi a helyzet természetes romlása”. 

A jövő héttől saját hatáskörben több önkormányzat is enyhít a maszkviselés szabályain. Ennek kapcsán Gulyás Gergely azt mondta, hogy azért telepítették ezeket a jogköröket az önkormányzatokhoz, mert ők hivatottak megítélni adott helyen, mi indokolt és tiszteletben tartják az önkormányzatok döntését. Arról is szólt, hogy várhatóan a határnyitás valósulhat meg a legkésőbb a szigorítások enyhítésekor, annak ellenére, hogy minden országnak a turizmus újraindítása az érdeke.

Némiképp változtak a karanténszabályok, Müller Cecília a héten bejelentette, hogy azoknak, akik már megkapták a második oltásukat is, és így váltak kontaktszeméllyé, akkor

nekik már nem kell karanténban maradniuk, mivel már védettnek számítanak,

legalábbis akkor, ha a második oltás óta a védőoltás leiratában megszabott idő is eltelt. Jövő héten indul az online konzultáció az élet újraindításáról a vakcinainfo.gov.hu felületen keresztül.

Így lehet védettséget igazoló okmányhoz jutni

A kormány döntött arról, hogy a magyar állam védettséget igazoló okmányt vezet be, amelyet azok kaphatnak meg, akik megkapták a második oltást is a koronavírus ellen vagy bizonyítottan átestek a betegségen – jelentette be a héten Gulyás Gergely.

Az okmány érvényességi időt nem tartalmaz majd,

hanem a második oltás beadásának időpontját rögzíti, hiszen az egyes vakcinák által nyújtott védettség hosszáról még nincsen pontos információ, legalább féléves védettséget valószínűsítenek, de lehet, hogy ez egy év vagy akár ennél hosszabb idő is lehet. A betegségen átesettek esetében az igazolvány érvényességének kezdete lehet a kórházból történő elbocsájtás napja, vagy a pozitív PCR-teszt utáni első negatív PCR-teszt időpontja, vagy az első pozitív PCR-tesztet követő tizedik nap. Az okmányhoz jutás harmadik lehetősége, ha valaki hitelesített laborban végzett vérvizsgálat által igazolja az antitestek jelenlétét. Ebben az esetben az igazolvány érvényességi ideje a vizsgálattól számított négy hónap.    

Nyitókép: MTI/Komka Péter
Újabb Pfizer-BioNTech-vakcinaszállítmány érkezett az egri Markhot Ferenc Kórházba 2021. február 9-én.

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2021. február 13. 19:10
Bocsánat az előző poszt címzetje a félkegyelmű bagira
Antoine
2021. február 13. 15:56
Akkor mégegyszer: Szíjjártó Péter január 22-én az orosz vakcináról közölte, hogy az oltóanyag három ütemben érkezik majd: az első hónapban 300 ezer, a másodikban félmillió, a harmadikban pedig 200 ezer ember beoltásához elegendő mennyiségben. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/szijjarto-egymillio-ember-beoltasahoz-elegendo-orosz-vakcinat-vasarolt-magyarorszag Gulyás Gergely február 11-én: A lekötött 2 millió adag orosz vakcinából februárban 200 ezret vár Magyarország https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kormanyinfo-vedettseget-igazolo-okmany-bevezeteserol-dontott-kormany?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202102 1) Mindketten 2 millió ADAG vakcináról beszélnek, ami 1 millió ember beoltásához elég 2) Szíjjártó azt mondta, az ütemezés a következő: 1. hónapban (február) 300 ezer ember beoltásához elegendő adag (600 ezer adag), 2. hónapban (március) 500 ezer emberre elég (1 millió adag), 3. hónapban (május) 200 ezer ember beoltásához elég adag (400 ezer adag). 3) Gulyás csütörtökön fenntartotta, hogy 2 millió ADAGot rendeltünk, ebből érkezik februárban (a jelenlegi ígéret szerint) 200 ezer ADAG, amely 100 ezer ember beoltására lesz elég (ha megérkezik). Ez pont harmada a Szíjjártó által ígértnek.
bagira
2021. február 13. 12:28
Sok vén marha gyurcsány seggnyalók , nép nyomorgatónak könyörögnek a 13 havi nyugdíjat vegye már el .
Antoine
2021. február 13. 09:46
Mindegy még szerencse, hogy ismerve Szíjjártó úr keménységét, biztosak lehetünk benne, hogy - abban a teljesen valószínűtlen esetben - ha az oroszok mégsem az ígéreteik szerint szállítanak, komoly szerződéses garanciák vannak, és keményen bevasaljuk a kötbért rajtuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!