Orbán Viktor: Aki eddig regisztrált oltásra, azt húsvétig be is tudjuk oltani

2021. február 12. 07:15

„Ha kínai vakcinával is elkezdünk oltani, ami nincs messze már” – tette hozzá a miniszterelnök. Nemzeti konzultáció a nyitásról, védettséget igazoló okmány, 13. havi nyugdíj, és újraindítás. Összefoglalónk..

2021. február 12. 07:15
null

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta, jelenleg 310 448 beoltott, és 380 ezer fertőzésen átesett honfitársunk van, tehát

közel 700 ezer védett ember van Magyarországon.

Nem lesznek újabb szigorítások

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magyar számok javulása megállt, de sajnos erre nincsen igazolt válasz. Mint tájékoztatott: 1860 új fertőzött van, 99-en haltak meg, és 299-en vannak lélegeztetőgépen. A szakemberek szerint a brit mutáns megjelenése miatt romlik a helyzet – tette hozzá. A kormányfő ugyanakkor kérdésre válaszolva elmondta, újabb korlátozások nem lesznek. „Ha gyorsan oltunk, akkor a jó hatás maga alá tudja szorítani a rossz hatást” – tette hozzá.

Így néz ki a kormány oltási terve

Orbán Viktor az oltási tervről szólva elmondta, hogyha a kínai vakcinával is elkezdődhet az oltás, akkor húsvétra közel 2,5 millió ember lesz beoltva, míg június elejére ez a szám már 6 millió főre nőhet majd. Mint fogalmazott: „ha a kínai vakcinával is elkezdünk oltani – ami már nincs messze –, akkor mindenkit,

Magyarország 3,5 millióval több embert tud majd beoltani, mint másik hasonló méretű és népességű uniós ország – mondta el a minsizterelnök, majd hozzátette: „folyamatosan szükséges a tárgyalások a vakcina beszerzséről”. Mint modnta, arra is fel kell készülni, hogy hat és hét hónap múlva ismét oltani kel, tehát folyamatosan szükséges a vakcinák beszerzése. Orbán Viktor elmondta, hogy az EU-val nem az a probléma, hogy rossz üzleti konstrukciókat hozott volna létre, a baj az idő. „A bizottság az idő tekintetében mutat gyengeséget” – fogalmazott. „Aki időt nyer, életet nyer” – tette hozzá. Fél óránként hat embert hívnak be az oltópontokra. 7189 oltási ponton adnak be oltásokat – mondta el a kormányfő.

A magyar szakemberek folyamatosan vizsgálják a kínai vakcinát

Orbán Viktor elmondta, az Operatív Törzs ülésén szóba került a kínai vakcina vizsgálata is. A miniszterelnök nem ért járványügyi kérdésekhez, ezért több orvossal konzultált a kínai vakcina ügyében – tette hozzá. „Nem elegendő, ami eddig történt, mert az csak a behozatalra vonatkozott Minden szállítmányt meg kell vizsgálni” – mondta a kormányfő. Hozzátette: „a vizsgálatok zajlanak, és később fel lehet szabadítani a kínai kontingenst.”

„Miért gondoljuk, hogy az európaiak okosabbak lennének, mint mi?” – vetette fele a miniszterelnök. Leszögezte: „én nem bízok jobban a brüsszeli vizsgálatban, mint a magyar szakemberek vizsgálatában” – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: „nekem nincs szükségem amerikai vagy brüsszeli vizsgálatra a magyar helyett. Nagyon jó szakembereink vannak.”

Ennyi kérdés lesz a nemzeti konzultáción

Öt-hat kérdés lesz a nemzeti konzultáción, és ezt pénteken véglegesítik

– mondta el a kormányfő. A konzultációs kérdőív a vakcinainfo.gov.hu oldalon lesz elérhető – tette hozzá a miniszterelnök.

Ők lesznek a védett személyek

Orbán Viktor a védettséget igazoló okmányról szólva elmondta, arról is lesz kérdés a nemzeti konzultációban. Három csoport lesz: a beoltottak, a fertőzésen átesettek nyilvános listája, és azok nyilvántartása, akiknek van antitest a szervezetükben, de nem voltak tünetei. A kormányfő szólt arról is, hogy

és akkor a leginkább bajba került ágazatokban újraindulhat az élet. Ha már van elég beoltott ember, akkor legalább ők menjenek szabadabban a sérült ágazatokban. Az oltás a korlátozások feloldásának legfontosabb eszköze. A tízmilliós hitelt csak a kisvállalkozásoknak szánjuk” – mondta el a kormányfő.

Péntektől indul a 13. havi nyugdíj első részletének a kifizetése

Orbán Viktor elmondta, hogy hamar elérik a felső korlátot a mikrohitelek esetében, és hamar el fogják érni a 100 milliárd forintot. A kormányfő arra tesz majd javaslatot, hogy ne legyen felső korlát – tette hozzá.  A miniszterelnök elmondta azt is, hogy munkaerőhiányra kell számítani a jövőben. Orbán Viktor szerint most már újraindítási-akcióterv van, és pillanatok alatt munkaerőhiány lesz, főleg az építőiparban.

Orbán Viktor elmondta, hogy

péntektől indul a 13. havi nyugdíj első részletének a kifizetése.

A miniszterelnök szerint ezzel sikerült a korábbi baloldali merényletet megszüntetniük. Nehéz meló lesz az újraindítás, de a magyar gazdaság gyorsabban tér vissza a válság előtti szintre.

„Kétfelé kell néznem”

Orbán Viktor szólt arról is, hogy nincs könnyű helyzetben a baloldal. „Az összes bűnük nyomait tüntetjük el” – tette hozzá. Mint fogalmazott:

Az újraindítási akcióterv az új korszak megnyitását is tartalmazza”.

Címlapkép: Szigetváry Zsolt

Összesen 244 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2021. február 12. 15:53
Jav.Helyesen :Tehát aki a fidesznyiket támogatja az a tömeggyilkosok pártján áll!
files32
2021. február 12. 11:27
Berobbant a kiskunhalasi szociális otthonban a vírus, mielőtt az oltás odaért volna
Pierre
2021. február 12. 10:42
oroszrulett "Úgy kellett összevadászni a hét embert az orosz vakcinára. Újabb hatalmas feladatot vettek a vállukra a háziorvosok: nekik kell kiválogatniuk az embereket az oltásra, majd vagy ők adják be az injekciókat, vagy nekik kell megszervezniük pácienseik oltását. A kormány májusra 3-4 millió embert szeretne beoltva látni, és ebben nagyban támaszkodna a háziorvosokra. Csakhogy a rendelők egy része nem alkalmas tömeges vakcinálásra, napi tíz-húsznál több beteg oltása pedig komoly fennakadásokat okozna a normál feladatok ellátásában. Merthogy feladat és adminisztráció egyre több van, a háziorvosoknak csak a gyógyításra nem jut elég idejük." https://telex.hu/koronavirus/2021/02/12/oltas-vakcina-haziorvos-rendelo-szervezes-oltopont-pfizer-astrazeneca-szputnyik
flesh ripper
2021. február 12. 10:14
Sok erőt és egészséget a Haza és a Nemzet érdekében!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!