Komáromba költöznek Donatello és Michelangelo szobormásolatai

2021. január 03. 08:30

2021 nyarától több száz, művészettörténeti szempontból jelentős antik és reneszánsz műalkotás gipszmásolatát nézhetik meg a látogatók a komáromi Csillagerődben.

2021. január 03. 08:30
null

A munka a Városliget megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt csatolt részeként valósulhatott meg. Lényegében az tette lehetővé a romos komáromi Csillagerőd magas színvonalú felújítását – írja képes beszámolójában az Index. 

Az évtizedeken át elhanyagolt komáromi Csillagerőd műemléki igényű felújítását, illetve azt a feladatot, hogy a jövőben korszerű múzeumi és közösségi térként funkcionálhasson az épületegyüttes, Mányi István Ybl Miklós-díjas építész oldotta meg – írta a lap. 

„Ez a terület már az ókorban is fontos átkelőhelynek számított, mivel itt a Duna mindkét partja sík. A XIX. században már öt erődből álló rendszer védte a stratégiai szempontból fontos helyet” – nyilatkozta az Indexnek Mányi István.

A komáromi erőd, mely az 1848-49-es szabadságharc során Klapka György helytállása révén lett igazán legendássá, hamar használaton kívüli szellemerőddé vált, hisz a Kiegyezés után az amúgy is korszerűtlennek számító építmény teljesen elvesztette hadászati jelentőségét. Internálótábor, menekültszállás, laktanya egyaránt volt, mígnem jóformán teljesen magára hagyták. 

„Amikor 2016-ban először jártam itt, akácerdőt találtam az épület tetején. Eredetileg őrölt kőporos, bitumenes aszfaltszerű szigetelés volt rajta, amit a fák gyökerei átfúrtak. Úgy átázott az egész, mint egy szivacs” – mondta az építész.

Az erőd dongaboltozatos termeiben, amelyeket egy eredeti formájában megőrzött folyosón lehet körbejárni, kaptak helyet az antik és a reneszánsz kópiák. A csarnok és a huszonhét kisebb terem mintegy 2500 négyzetméternyi kiállítási teret jelent. A külső térben szabadtéri színpadot is kialakítottak, az épületet akadálymentesnek tervezték, a gyengénlátók számára pedig Braille-írásos feliratokat helyeztek el – írja az Index. 

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2021. január 03. 22:47
ezt is ellopta a Zorbán.
flesh ripper
2021. január 03. 11:59
Elég fura "project" volt anno, hogy iszonyú összegeket költöttek a gipsz-kópiákra. Azóta is szidják ezt akkori kezdeményezést. Dilettáns dolognak tartották, tartják a széplelkek... Ugyanakkor ezek a legmagasabb minőségű, abszolút hiteles, az eredetiekről levett negatívok alapján gyártott gipsz-öntvények. Ráadásul egy speciális gipsz-márvány masszából öntötték, amely kötés után majdnem olyan kemény és anyagszerű, mint az eredeti. Manapság egy ilyen hiteles másolat-kollekció rendkívül értékes, ritka, sőt unikátum.
az ember
2021. január 03. 11:18
De a komáromi várnál sokkal fontosabb, hogy ezeket a szobrokat egy helyen lehet ezentúl tanulmányozni. Óriási szoborpark lesz, a világ legfontosabb szoborparkja!
alkaloidablog
2021. január 03. 10:21
Ezt az erődöt ugyan nem védte Klapka, ezt a butaságot! A Szabadságharc után épült!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!