Kallódó volt, ma kallódókat segít – Erdős Eszter portréja

2021. január 13. 09:32

Református lelkész, a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthonának alapítója és vezetője, coach és szupervizor: Erdős Eszter harminc éve tart egyéni és csoportos foglalkozásokat, s küzd a nehéz sorba kerülő emberek testi-lelki meggyógyulásáért a ráckeresztúri rehabilitációs központban.

2021. január 13. 09:32
null

Gacsályi Sára írása a Mandiner hetilap Feminens rovatából

 

„Az itteni emberek legtöbb problémájának megoldásához kevés a terápia, inkább csodára van szükség. Ha csak addiktológiai szakember lennék, sok kliensemmel kapcsolatban széttárnám a kezem, mert emberileg gyakran nincs megoldás a gondjaikra. Annyi sebből vérzik a történetük; mentális, szociális és spirituális szinten is sérültek már, kapaszkodót pedig nem találunk sem a múltban, sem a jövőben. Nagy kincs, hogy hívő emberként tudok feléjük fordulni és bízni a változásban” – mondja Erdős Eszter. Számára a hit és a pszichológia jól megfér egymás mellett: az emberi segítségnyújtás,

a tudomány határán túl számos alkalommal látta Isten gyógyító erejét megnyilvánulni.

Eszter 1984 óta foglalkozik szerhasználókkal. A nyolcvanas évek elején nyilvánvalóvá vált, hogy a szocialista Magyarországon is gondot okoz a drog, így az állam az egyházhoz fordult segítségért. Hároméves előkészítés után, 1987 februárjában nyitotta meg kapuit Ráckeresztúron a református egyház drogmissziós intézménye. Esztert választották ki a munkafolyamatok egyik vezetőjének: jól ismerte ezt a világot, fiatalkorában, még megtérése és teológiai tanulmányai előtt az átlagosnál jobban elmerült benne. „Magam is kallódó fiatal voltam, négy gimnáziumba jártam, elszöktem otthonról, csöveztem, országos körözés volt ellenem. Drogosok között is sok időt töltöttem, bár sosem használtam semmilyen tudatmódosítót. Egyszerűen szorongó voltam, és a periférián élők között jobban éreztem magam. Nem véletlenül vagyok itt, ahogyan a kollégáim se: mind kötődünk valamilyen módon ehhez a világhoz, és ez így van jól.”

„A nyolcvanas években a bejövőknek az a »picike problémájuk« volt, hogy drogfüggők, ma viszont megfejeli ezt a mindenféle pszichiátriai kórkép, amit a fű és a dizájnerdrogok aktivizálnak az arra érzékenyeknél. Szomorú az, amikor megszűnik a droghatás, de a pszichés probléma megmarad – mondja a szakember. – A drogozásnak a hetvenes­-nyolcvanas években volt egy értelmiségi-­ellenzéki feelingje; a szerhasználók Dosztojevszkij-kötetekkel mászkáltak a Fiatal Művészek Klubjában. A hippikultúra szele meghatározó volt, legalábbis érzés szintjén. A rendszerváltással ez is megváltozott, bejöttek a klasszikus kemény drogok, amelyek szélesebb rétegekhez jutottak el, így hamar lecsúszott ez a szubkultúra a Harlem szintjére. Súlyos bűncselekményekkel, erőszakkal teli világ a mai napig.”

A rehabilitációs otthon ma felnőtt- és gyerekrészleget működtet komplex ellátással. Másra van szüksége egy fiatalkorúnak és egy már érett szerhasználónak, másképp is kell segíteni rajtuk:

a fiatalokat „először meg kell szelídíteni”, motivációt kell találni nekik,

a felnőtteknél rögtön indulhat kognitív szintről a munka.

Közös azonban, hogy a kliensek mindkét korosztályban a periferikus helyzetben lévő társadalmi rétegekből kerülnek ki: főként a nagy luxusban élők és a legnehezebb sorsú elesettek nyúlnak droghoz. „A gazdagoknak mindenük megvan, nincsen mire vágyakozniuk, nincs miért küzdeniük, így torz vágyaik lesznek, szétesik a személyiségük. A szegényeknek épp ellenkezőleg, feleslegesnek tűnik küzdeni, reménykedni, mert annyira esélytelennek látszik a változás, ráadásul folyamatos szégyenben élnek, amiért nincs meg mindenük. Mára eltűnt a tisztes szegénység, szégyen az, ha nincs valamink, és ezt egy gyerek nehezen tudja elhordozni.”

A munkás évtizedek során Erdős Eszter mélypontokat és csodákat is megélt: „Olykor eláll az ember lélegzete, amikor egy kliens az életéről beszél. Hallottunk olyat, aki a saját anyjával feküdt le, más passzióból összevert valakit mindennap. És látjuk, hogy ezek az emberek képesek mégis megváltozni, mert Isten az ő életükben is csodákat tesz.”

 

A szerző az Egy.hu főszerkesztője; fotó: Mátrai Dávid

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsillag
2021. január 13. 22:38
Legközelebb Joó István írjon egyházi témában.... Itt most pont a lényeg maradt ki.
EBart0k
2021. január 13. 14:42
Hát ez egy nagyon gyenge cikk lett egy kivélteles asszonyról.
szóda
2021. január 13. 11:13
Komoly drog és alkoholfüggőségből felépülni, aztán tartósan tiszta maradni, dolgozni, kapcsolatokat építeni - vagyis újratanulni mindent - valóban csodaszerű. A tapasztalat azt mutatja, hogy a szakmai szolgáltatásokon túl (terápia) szükséges valami hitélmény is, ami nem feltétlenül vallásos hitet jelent, de akár az is lehet. Erdős Eszterék ezt a dolgot is kínálják és ezért érnek el nagyobb eredményeket, mint önmagában az orvostudomány.
tintapaca
2021. január 13. 11:03
Ki ez a jenő, aki coach-ozik és supervisor-ozik egy magyar, nemzeti honlapon? Nincs szerkesztő, vagy moderátor, aki elmagyarázná neki, hogy a coach lehet evezős edzőtől a kosárlabda csatkapitányig minden, a supervisor-ról nem is beszélve? Ez a Jenő csak hunglishul tud?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!