Very Feri bőven ömlő zenei csatornája

2020. december 22. 12:00

Valójában nem a DK-pártelnök szeretetének ünnepe ez a karácsony?

2020. december 22. 12:00
null
Joó István
Joó István

A kandírozott rendőrvipera, a sózott gumilövedék vagy a lendkerekes földönfutó figura biztos, hogy drágább ajándék lett volna a magyarok millióinak kipostázva. Ez igaz. De nem az ár, nem is a babrásság teszi a hiteles ajándékozási gesztust, hanem az eszköztelen szeretet. Gyurcsány Ferenc, a hazai ellenzék egyre érzelmesebb vezetője ezt a nehezebb, de több sikerrel kecsegtetőbb módozatot választotta.

Ugyan szimbolikus erejű a dalok száma – huszonkettő, mint a parlamenti választás éve –, mi mégis a politikai magasságból alászálló ajándékra koncentráljunk. Vagyis: amennyiben regisztrálunk, mind szembesülhetünk azzal, milyen zenékre szoktunk téli vásárt lebonyolítani a plázákban. Valamennyi nemzedékre gondolt a DK-pártelnök, amikor tanácsadóinak kiadta, keressenek minél könnyedebb, karácsony lényegétől lehetőleg eltekintő könnyűzenéket. Frank Sinatrától Justin Bieberig mindenki válogathat a Demokratikus Koalíció pártelnökének ajánlásából. Ne szégyenlősködjünk, ingyen van – Gyurcsánynak is. 

De mi is a neve a csomagnak, ami akkor sem megszorító, ha belenyúlunk? „A Very Feri Christmas”. Hm… Ha a névválasztás forrásvidékére volnánk kíváncsiak, mennyire használjuk fürge memóriánkat? Pontosan egy éve ilyenkor kénytelenült lemondani a DK parlamenti szóvivője, Gréczy Zsolt, akiről saját maga által készített, saját magára irányuló örömszerzést rögzítő fotók kerültek elő. Pártelnöke akkor úgy reagált, Zsolt „hülyeséget csinált, úgyhogy attól fogva más körülmények között fog segíteni a DK-soknak, akik meg vigyáznak rá”. Botladozó ikonját tehát megvédte, mégsem feltételezzük, hogy a pikáns hangzású „Very Feri”-vel Gréczy iránti szolidaritását akarta újfent kifejezni az a szerző. Inkább arra a habcsókkönnyed, tündérkéktől hemzsegő gyermekrajzfilmre utalhat a zenecsatorna eredete, melynek címe „A Very Fairy Christmas”. Egy nagyon tündéri karácsony – hát persze hogy ezt élhetjük át, ha a jeles napon a felékesített fenyő előtt megállva a Spotify-ra értünk fölkerült angol nyelvű számokat hallgatjuk a Mennyből az angyal eléneklése helyett.

Miért kaptuk ezt mi mindannyian, európai magyarok? Nem járunk messze az igazságtól, ha feltételezzük:

ez az egész a gyermeki szeretetről szól, amelynek Gyurcsány Ferenc korántsem újdonsült prófétája.

E szeretetprófétai hivatás készülődött benne már gyerekkorban is, mikor – állítása szerint – még rendszeresen bérmálkozott. Ez érlelődött benne tovább 16 évvel ezelőtt, 2004 adventjén, amikor vatikáni audiencián vett részt kormányfőként, hogy bepanaszolja II. János Pál pápának a Magyar Katolikus Egyház vezetését, társadalmi szerepvállalásáért. 

A szeretet aztán mint csapja vesztett boroshordóból tört ki belőle… Nem is annyira 2006 tömegoszlató őszén, hanem inkább idei utolsó parlamenti felszólalásakor. Ekkor mondta el híres szeretetbeszédét (igazságbeszéde már volt neki miniszterelnök korából). Ennek magva kicsit összetett. Mindenesetre a „szeretet szabadságába” – hiszen emellett tett hitet –, szerinte egyaránt beletartozik az, hogy a politikusok ne bántsák többé egymást, csak egymás nézeteiről vitázzanak. Beletartozik illetve az is, hogy az LMBTQ-emberek kellően szeretve legyenek. Értsd: ne akadályozzák őket immár alkotmányszinten is, hogy örökbefogadásban testet öltő gyermekszeretetüket megélhessék. 

A sokrétű gyurcsányi szeretetparancs egyéb aspektusairól szerezhettünk tudomást egy minapi Telex-interjúban. Ott például a hitvesi szeretetet szegezte szembe az öregecskedő feleségek lecseréléséről szóló hajdani tréfájával. A mára alaposan megszentült Gyurcsány Ferenc kinyilvánította, vagy Dobrev Klára lesz a DK miniszterelnök-jelöltje, vagy senki. „Úgy engedjük el karácsonyra az embereket„ – nyilatkozta a szeretet éteri könnyedségével –, „hogy tudják: az ellenzék meg fog állapodni”, mármint a programalkotásban, az ő 14 pontos útmutatása szerint. 

Ugyaneme nyilatkozatában sejteni engedte a Jobbik iránti szeretetétvágyát, olyan történelmi pillanatban, mikor már csak ennek a szélsőjobb szövetségesnek kellett légyen elfogadni az egy közös lista gondolatát. Lám, pont „úgy engedték el az embereket karácsonyra”, hogy ez is teljesült!

A tetűcsúzdázó Jobbik is bévül van Very Feri joviális pocakján.

Egy ATV-s beszélgetésből már a exminiszterelnök szeretet-csomolungmája is előködlött. Bevallotta az őt félbe sosem szakító Rónai Egonnak, hogy most már számítanak neki az ország olyan szavazói is, „akiknek a számára mozgatóerő és identitásképző a magyarság”. Vagyis hogy arról is kész lemondani, hogy a határon túli magyarok kettős állampolgárságát és szavazati jogát elvegyék.

Mit rebeghetünk még? A közös ellenzéki listába és a nemzetnek átadott zenei listázásba torkolló gyurcsányi szeretet láttán fölmerülhet: valójában nem a DK-pártelnök szeretetének ünnepe ez a karácsony? Ha nincs is egészen így, csillagszórógyújtáskor indítsuk el bátran „A Very Feri Christmas” zenecsatornáját. Olyan szeretettel hallgassuk, amilyen szeretettel ő nyújtotta át nekünk!
 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2020. december 23. 19:28
Szeret benneteket Feri bácsi libsik.
Friedrich Ferdinand von Beust
2020. december 23. 10:48
Nincs benne se Sepultura, se NIN. Szólt már vajon neki valaki, hogy Jimmy és Jim már halottak?
matyi lúdas
2020. december 23. 04:41
https://i.imgur.com/w7qKkHN.jpg
zsanett-kúnrum
2020. december 22. 15:38
engem lenyügőzött a nagyszerűsége, bár a finnyás libernyákoknak ez sem fog tetszeni, mert annyira nem mutat túl önmagán mint a produktumot preparáló, a fideszes ajvékolás meg újból nem számít
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!