Nagyon kockázatos a többgenerációs karácsonyozás – Rusvai Miklós virológus a Mandinernek

2020. december 03. 21:40

„Abszolút ellenjavallt” járványtani szempontból a jelenlegi szigorító intézkedések enyhítése Rusvai Miklós virológus szerint. A szakértő úgy látja: jelenleg 160-200 ezer tünetmentes fertőzött szórhatja a vírust anélkül, hogy tudna róla. Rusvai elárulta, melyik vakcinával oltatná be magát habozás nélkül, és arról is szólt, hogy miért lehet többekben hatástalan az orosz oltóanyag.

2020. december 03. 21:40
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Szomorú rekord született csütörtökön is: az elmúlt 24 órában 182-en vesztették életüket koronavírus-megbetegedés következtében. A szakértők azt mondják, a halottak számán látszik legkésőbb a három héttel ezelőtt bevezetett korlátozások hatása; ám nem csak, hogy több honfitársunkat veszítettük el az elmúlt nap, mint eddig bármikor a járvány idején, de ismét nőtt az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma is. Míg november utolsó napjain ez a szám a 6800-at is megközelítette, december első napjaiban valamelyest csökkent – akkor átlagosan 4 ezer körüli beteget szűrtek ki – addig az elmúlt 24 órában ismét nőtt, 6600-nál is több pozitív teszt született. Nem csökken a kórházban ápoltak betegek száma sem, jelenleg 7693 koronavírusos gyógyul ezekben az intézményekben, közülük 663-an vannak lélegeztetőgépen.

„Nagyon sajnálatos, hogy ezek a szomorú statisztikai adatok nem kezdtek el csökkenni, azt reméltem a szigorító intézkedésektől, hogy hamarabb érződik majd a hatásuk, de egyelőre nem változtak kedvezően a számok. Remélem, hogy a következő napokban már lesz pozitív változás” – mondja lapunknak Rusvai Miklós virológus. Mint kiemeli, a szigorításokra mindenképp szükség volt, mert bár sajnálatos módon még mindig növekszik a halottak száma,

az intézkedéseknek köszönhetően valamelyest lassult a járvány.

Rámutat, hogy bár a járványgörbe még mindig emelkedik, azért már – ahogy az alábbi, Rusvai Miklós által készített ábrán is látszik – kezd vízszintesbe hajlani, ám sajnos ez még mindig nem az úgynevezett platószakasz, amikor már nem emelkedik tovább az esetszám.

Rusvai szerint a járvány tetőzése bármikor bekövetkezhet az előttünk álló pár napban, várhatóan

legkésőbb a következő hét közepe környékén.

Óvatosan hozzáteszi ugyanakkor, hogy „a biológia az biológia, a vírus sem mindig úgy viselkedik, ahogy a szakemberek elvárják. Okozott nem egy meglepetést már eddig is nekünk” – hangsúlyozza. Úgy véli, ha elérjük a héten a járványcsúcsot, akkor december közepétől várható, hogy csökkenni kezd az új esetek száma. A szakértő szerint mindenesetre nem valószínű, hogy még tovább emelkedik a halottak száma, hozzáteszi, „nekem már a jelenlegi érték is magasabb, mint amit eddig vártam”

A virológus szerint a mai számok arra figyelmeztetnek: sajnos nem valószínű, hogy megengedhetjük magunknak, hogy nagyon megmozduljunk karácsonykor és szilveszterkor, még akkor sem, ha esetleg könnyítenek az intézkedéseken – ami szerinte járványtani szempontból egyébként „abszolút ellenjavallt”.

A virológus arra int, hogy ha mindezek ellenére enyhítene az intézkedéseken a kormány, akkor is legyünk tudatában annak, hogy nagyon nagy kockázatot vállalunk, ha utazásra adjuk a fejünk, és azzal is, ha több generáció jön össze a karácsonyfa alatt.

Csak az egy háztartásban élők karácsonyozzanak együtt,

inkább telefonáljunk, skype-oljunk a távol lévőkkel, s ha megyünk is, az ajándékot hagyjuk a küszöbön.

Arra a kérdésünkre, hogy hány aktív fertőzött lehet jelenleg hazánkban, azt feleli: ha abból indulunk ki, hogy a szűrésre vállalkozó pedagógusok és a szociális dolgozók 1,6 százaléka bizonyult Covid-19 pozitívnak, akkor ez azt jelenti, hogy a tízmilliós lakosságból jelenleg 160-200 ezer tünetmentes fertőzött szórhatja a vírust anélkül, hogy tudna róla. Az említett kiszűrtek sem érezték magukat betegnek, a hőmérsékletük sem volt magas, mégis vírusgazdák voltak. 

A koronavírus elleni vakcinákról szólva elmondja, jelenleg három oltóanyag esetében – két amerikai (Moderna és Pfizer-BioNTech), és egy brit (AstraZeneca) – már folyik az engedélyeztetési procedúra az unióban. Ezek a vakcinák már teljesítették az úgynevezett harmadik klinikai fázist, ha minden jól megy, december második felében már olthatnak is velük, na nem Magyarországon, hanem egyelőre a briteknél. Be is jelentették, hogy december 11-én megkezdik az immunizálást. A Pfizer-vakcina nincs még kereskedelmi forgalomban, egyelőre más európai uniós országba nem vihető be, úgynevezett eseti engedéllyel jut be Nagy-Britaniába is. Rusvai számításai szerint

az első magyar valamikor januárban kaphatja meg az első vakcinát,

annál előbb nem valószínű. Ehhez azonban az kell, hogy az Európai Gyógyszerügynökség felszabadítsa a Pfizer- vagy a Moderna-vakcinát, de mint mondja, sajnos pont a Pfizer vakcinánál elég szigorúak a tárolási és szállítási feltételek: mínusz 70 fokon kell azokat tartani.

Voltak azzal kapcsolatos rémhírek, hogy Magyarország nem tudja biztosítani a szállítási és tárolási feltételeket, Rusvai nagyon reméli, hogy ezek álhírek, mert úgy tartja, a Pfizer-vakcina a jelenlegi tudásunk szerint az egyik leghatékonyabb oltóanyag. Mint fogalmaz, nagyon reméli, hogy nem lesz akadálya annak, hogy a Magyarországra is bekerüljön, mert ez az, amivel „habozás nélkül beoltatná” magát.

Az orosz vakcina és a bizonytalanság

Ezek mellett az oltóanyagok mellett ott az orosz is, amivel kapcsolatosan az elmúlt napokban megszaporodtak a szkeptikus hangok. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora ugyanakkor a Hír TV-nek azt mondta: „abban, hogy veszélytelen, szinte biztosak lehetünk. Az a kérdés, hogy hatékony-e”.

Ezzel kapcsolatosan Rusvai így nyilatkozott: az orosz vakcina alapanyaga (vektorvírusa) egy olyan teljesen ártalmatlan, úgynevezett adenovírus, amivel Európában (így Magyarországon is) sokan fertőződnek évente; és bár nem lesznek betegek ettől az adenovírustól, az ellene kialakuló immunitás miatt az ebből készült koronavírus vakcina nem fog hatni bennük.

Tehát az orosz vakcina is ártalmatlan, de többekben hatástalan lehet.

Mindenesetre Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere csütörtökön bejelentette, hogy elindultak Oroszországba azok a magyar szakemberek, akik az oltóanyag vizsgálatát és a gyártóhelyeket tekinthetik meg.  A vakcina vizsgálatát a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Debreceni Egyetem, az Országos Korányi Pulmonológiai, valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársai végzik. Rusvai ezzel kapcsolatosan hangsúlyozza: a magyar kormány számos vakcinagyártó céggel van tárgyalásban, de konkrét szállítási ütemtervről nem tudunk, ahogy arról sem, hogy melyik vakcinát hoznák be Magyarországra. 

Arra a kérdésünkre, hogy mivel lehetne meggyőzni az oltáselleneseket, azt feleli, hogy semmivel: aki úgy dönt, nem adatja be magának, az nem adatja be. Mint mondja,

reméli, hogy az emberek hetven százaléka beoltatja magát,

a nyájimmunitás kialakulásához, vagyis a járvány megállításához ez is elegendő. Ha pedig kialakul a nyájimmunitás, akkor azok, akik nem kérték az oltást, „potyautasként élvezhetik, hogy a lakosság többsége immunis”, és a járvány megszűnik.

Kell-e oltani azt is, aki átesett a víruson?

Annak kapcsán, hogy elfelejthetjük-e a vírust, azt mondja, egyelőre nem utal erre semmi jel, ám nem kizárt, hogy lesz ilyen idő. Addig viszont – ahogy az influenzánál – az immunitásunkat időszakosan fel kell újítanunk, mert ezzel a vírussal szemben sem ad életre szóló védettséget sem a vakcina, sem egy korábbi fertőződés.

„Ártani nem árt, legfeljebb megerősíti az immunitást”

– válaszolja arra a kérdésünkre, hogy annak is be kell-e oltatnia magát, aki átesett már a fertőzésen. Szerinte ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy elég magas az ellenanyagszint a vérében annak, aki korábban pozitív tesztet produkált, így vakcinázás nélkül akár másodszor is elkaphatja a vírust. Mint rámutat, az alacsony ellenanyagszint az oka annak is, hogy a fertőzésen átesetteknek csupán 35 százaléka alkalmas plazmadonornak. Ráadásul ez az ellenanyagszint is folyamatosan csökken. Mint mondja, a számításai szerint a lakosság körülbelül 10-15 százaléka eshetett már át a fertőzésen, tehát jelenleg nagyjából egy-másfélmillió ember számít védettnek, legalábbis egy ideig. 

A vírusfertőzés hosszú távú szövődményeivel kapcsolatosan elmondja, hogy a here-, az érfal- és szívizomkárosodástól kezdve a fokozott infarktushajlamon keresztül az idegrendszeri károsodásig számtalan lehet, ám ezek statisztikailag még csak kisszámú adattal vannak alátámasztva.

Ám a felsorolt szövődmények is azt bizonyítják, a koronavírus nem egy egyszerű vírusfertőzés vagy szimpla megfázás.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. december 04. 19:23
A járványhelyzetről, meg amik közben itthon történtek: https://egyvilag.hu/index.shtml#jarvany
még fokozza
2020. december 04. 08:54
Aki meg akarja ölni a nagyszüleit látogassa meg őket.
alphaville
2020. december 04. 08:40
Remélem nem lesz semmilyen lazítás.
balbakó az ikszelgetős faszszopó
2020. december 04. 07:30
Meg ne engedjétek az észnélküli karácsonyozást!! Gyilkosok! 22-t Szájer már úgyis elmuszlimozta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!