A Trump-győzelem kulcsa: mozgósítás, mozgósítás, mozgósítás

2020. november 02. 19:37

A felmérések egyértelmű Biden-győzelmet vetítenek előre, 2016 után azonban mindenki szkeptikusan fogadja az előrejelzéseket. Az idei év járványos viszonyai között, rekordszámú előzetesen leadott vokssal különösen kiszámíthatatlan az elnökválasztás. Mennyi esélye van Donald Trumpnak arra, hogy megtarthassa elnöki tisztségét? Elemzésünk.

2020. november 02. 19:37
null
Leimeiszter Barnabás
Leimeiszter Barnabás

A közvélemény-kutatások, illetve az adatguruk és politológusok elemzései, előrejelzései azt mutatják, Joe Bidennek nagyobb esélye van a győzelemre. A felméréseket átlagoló RealClearPolitics szerint november 2-án Biden 6,5 százalékkal vezette az országos versenyt. Ez persze érdekes, ám az elektori rendszer miatt önmagában nem túl jelentős adat, érdemes viszont aláhúzni: nagyobb ez az előny, mint négy éve Hillary Clintoné volt a kampányhajrában (akkor egyébként a felmérések nagyjából jól lőtték be a popular vote megoszlását).

Az Investors Business/TIPP naponta frissülő felmérése – ők 2016-ban azon két cég egyike voltak, amelyek Trump-győzelmet jósoltak – hétfőn 3,2 százalékos Biden-előnyt jelzett országosan, kiemelve: van egy fontos különbség a 2016-os és az idei választások között, ez pedig nem más, mint hogy

a demokrata jelölt szilárdan vezet azon külvárosi szavazók körében,

akiknek négy éve nagy szerepük volt az ingatlanmágnás győzelmében.

De nézzük az elnökválasztást ténylegesen eldöntő hintaállamokat, ismét a RealClearPolitics november 2-i összesítésére támaszkodva: Floridában 1 százalék, Pennsylvaniában 2,9 százalék, Michiganben 5,1 százalék, Wisconsinban 6,6 százalék, Arizonában pedig 1 százalék Joe Biden előnye. (Árnyalja a képet, hogy például Floridában az elmúlt napokban érezhetően erősödött Trump: a 9 utolsó felmérésből 3 jelzi azt, hogy nagyobb az ő támogatottsága, és Pennsylvaniában is hasonló trend figyelhető meg. Észak-Karolinában pedig a vasárnapi 0,3 százalékos Biden-előny hétfőre 1 százalékos Trump-előnnyé fordult át.)

Rossz hír a republikánusoknak, hogy Ohióban, ami korábban egyértelműen Trump felé hajlott, egyes újabb felmérések Biden-győzelmet vetítenek előre (nem meglepő módon a demokrata jelölt korábban nem tervezett kampánygyűléseket hirdetett az államban). Iowából viszont pozitív hír, hogy a négy éve meglehetősen pontos Des Moines Register mutatós, 7 százalékos előnyt mér Trump javára. Ha reális ez a szám, az a középnyugati államokban (így Michiganben, Minnesotában és Wisconsinban is) Trumpnak kedvező választói trendeket jelezhet.

Donald Trumpot éltetik támogatói egy kampányrendezvényen a Georgia állambeli Rome város repülőterén. MTI/AP/Evan Vucci
Donald Trumpot éltetik támogatói egy kampányrendezvényen a Georgia állambeli Rome város repülőterén. MTI/AP/Evan Vucci

A The Economist 4 százalékos győzelmi esélyt ad Trumpnak, míg a FiveThirthyEight – ami állítása szerint 40 ezer lehetséges módon modellezte le a választást – 10 százalékra taksálja ezt az esélyt. Az utóbbi szájt hangsúlyozza: az elmúlt napokban készült felmérések nemigen támasztják alá azt, hogy élesedne a verseny, sőt Biden épp hogy növelte előnyét a középnyugati államokban. Mint az oldal főszerkesztője, Nate Silver fogalmaz: nagy közvélemény-kutatási hiba kell ahhoz, hogy Trump ismét elnök legyen – ez viszont nem zárható ki.

2016 után, amikor a hintaállami felmérések súlyosan alulbecsülték a milliárdos támogatottságát,

mindenki szkeptikusan viszonyul a kutatásokhoz,

s kérdés, azok mennyire pontos demográfiai mintázatokon alapulnak.

David Mark politikai elemző szerint a felméréseket készítők nem veszik figyelembe, hogy tekintélyes mennyiségű ember vonulhat most az urnákhoz, akik 2016-ban otthon maradtak, és a republikánusként regisztrált polgárok száma számos hintaállamban megugrott. Sokan a „szégyenlős Trump-szavazókra” hivatkoznak, akik a Trump-ellenes közhangulatban nem merik megvallani az elnök iránti szimpátiákat a közvélemény-kutatóknak. Mások a FiveThirthyEighthez hasonló, tudományos igényességűnek kikiáltott előrejelzések megbízhatatlanságára mutatnak rá: elég, ha a valóság csak leheletnyi dolgokban különbözik a használt modellektől, a prognózisoktól gyökeresen eltérő eredmény születhet.

Donald Trump a Pennsylvania állambeli Butlerben. MTI/AP/Keith Srakocic
Donald Trump a Pennsylvania állambeli Butlerben. MTI/AP/Keith Srakocic

Összegezve: már csak Trump hatalmas kampánygyűléseit és szavazói lelkesedését tekintve is életszerűtlennek tűnik, hogy Joe Biden akkora előnnyel (és annyi helyen) vezesse a versenyt, mint a felmérések mutatják. Nem lenne azonban bölcs annyival elintézni a közvélemény-kutatásokat – mint ahogy megannyi republikánus teszi –, hogy azokat a Trump-szavazók elkedvetlenítése végett manipulálják. Világosan jelzik, hogy Joe Biden nem feleltethető meg Hillary Clintonnal: Biden a választók olyan rétegeit nyerte meg magának, amelyekre a volt First Lady nem tudott hatni, épp ezért Biden sokkal jobb pozícióból indult neki a választásnak. Mint ahogyan egyértelmű az is, hogy Obama alelnöke előtt többféle reális út áll a 270 elektor megszerzéséhez, míg

Trump aligha engedheti meg magának Florida és Pennsylvania elvesztését.

Akkor miben reménykedhet Trump?

Fontos tudni, hogy az Egyesült Államokban nem csupán a választás napján adhatják le voksaikat az állampolgárok: „előzetes szavazásra” postai úton, illetve a választóhelyiségekben is lehetőségük van (az erre vonatkozó szabályok minden államban eltérnek). A koronavírus-járvány miatt idén különösen nagy jelentősége van a korai szavazásnak: a vasárnap reggelig leadott voksok a 2016-ban országosan leadott összes szavazat kétharmadát teszik ki, Texasban pedig már most többen szavaztak, mint négy évvel ezelőtt összesen!

(Elemzők szerint a déli államban a fiatalok magas szavazókedve áll a nagy részvétel mögött, ami Bidennek kedvezhet.) 

Joe Biden az Ohio állambeli Clevelandben. MTI/AP/Andrew Harnik
Joe Biden az Ohio állambeli Clevelandben. MTI/AP/Andrew Harnik

Mint ismeretes, Donald Trump hadjáratot indított a levélszavazás ellen, ami szerinte tömeges választási csalásra ad módot. Augusztusban az elnök blokkolta azt a törvényt, ami rendkívüli forrásokat juttatott volna a szövetségi postának a választás lebonyolítására. Maga a posta igazgatósága azt pedzegette, nem biztos, hogy időben kézbesíteni tudnak minden szavazatot.

Kigondolt stratégia állhat emögött: a többségében Bident erősítő levélvoksokba könnyebben csúszhat valamilyen hiba, ami érvényteleníti a szavazatot; emellett Trump kampánygépezete számos államban bírósági úton érte el, hogy a későn érkező levélszavazatokat ne számlálhassák bele az eredménybe. Ha a választás végkimenetele a holnap éjszaka még nem összeszámolt levélvoksokon múlna, Trump győzelmet hirdethet, csalást kiálthat, ha számára kedvezőtlenül alakulnak a számok, s végső soron az (immár konzervatív szupertöbbség által uralt) Legfelsőbb Bíróság elé viheti az ügyet.

Mindezek után nem meglepő, hogy

a levélszavazás lehetőségével jóval kevesebb republikánus él, mint demokrata

– a korai szavazást viszont ugyebár személyesen is meg lehet ejteni, ezt a lehetőséget pedig Trump is nagy erőkkel promotálta.

Joe Biden a floridai Coconut Creekben tartott autós kampánygyűlésén. MTI/AP/Andrew Harnik
Joe Biden a floridai Coconut Creekben tartott autós kampánygyűlésén. MTI/AP/Andrew Harnik

A baloldal abban bízott, hogy az előzetes szavazás során olyan előnyre tesznek szert, amit Trumpék a választás napján már nem tudnak lefaragni, az érkező adatok viszont nem támasztják alá ezt a reményüket. Számos államban közzéteszik, milyen arányban voksoltak eddig a különböző pártregisztrációjú szavazók, s bár a postai voksolás terén a demokraták egyértelműen viszik a prímet, azon szavazók körében, akik választóhelyiségekben adták le időnek előtte a voksukat, a republikánusok aránya több helyen meghaladja a demokratákét – így pedig

kiegyensúlyozottabbá vált az előzetes szavazás, mint ahogyan Bidenék gondolták.

Floridában vasárnap reggelig 8,7 millióan voksot adtak le (ez a négy évvel ezelőtti össz-szavazat 91 százaléka), nagyjából 94 ezerrel több regisztrált demokrata, mint regisztrált republikánus – nyolc nappal korábban még 500 ezres volt az előnyük. (A legfrissebb, hétfői adatok szerint viszont az előny tegnap ismét nőtt valamelyest, 108 ezerre.) Arizonában a különbség 180 ezerről egy hét alatt 26 ezerre csökkent. Biden táborában eközben komoly aggodalmat kelt, hogy a hintaállamokban – különösképpen Arizonában, Floridában és Pennsylvaniában – a várakozásoknál kevesebb kisebbségi választó szavazott eddig, mint amire számítottak (igaz, az esetleges kiesést pótolhatja Biden térnyerése a koronavírus által sújtott idős szavazók körében).

Éles különbség mutatkozik a két párt hívei között abban a tekintetben, mikor adták/adják le voksaikat: egy októberi eleji felmérés szerint a demokraták 60 százaléka november 3. előtt tervezett szavazni, míg a republikánusoknak csupán 28 százaléka tervezte ugyanígy. Kedden tehát várhatóan jóval nagyobb számban adják le szavazataikat Trump hívei – a kérdés már csak az, elég embert tud-e az elnök az urnákhoz hajtani, sikerül-e tömegeket mozgósítania.

Az elnök győzelméhez ugyanis nem lesz elég, hogy például a feketék körében – bizonyára nem függetlenül több rapper endorsement-jétől – javított a támogatottságán. A döntő az lesz, hogy az időseknél hogyan teljesít majd, illetve

mennyire sikerül mozgósítani a felsőfokú végzettséggel nem rendelkező fehéreket

– mindkét réteget hatékonyabban szólítja meg Biden, mint Clinton tette. Trump mindenesetre mindent megtesz a mozgósításért, ahogyan azt szédületes tempóra kapcsolt kampánya is tanúsítja, ami holnap egy helyi idő szerint hajnali fél 5-kor kezdődő, michigani nagygyűléssel zárul – demokrata riválisa nem tudja, de nem is akarja felvenni vele a versenyt ezen a téren.

Mire fogunk ébredni szerda reggel?

Hacsak valamelyik jelölt nem arat földindulásszerű győzelmet (ez Bidentől kevésbé lenne meglepetés, mint Trumptól), nagy a valószínűsége annak, hogy szerda reggelre nem lesz biztos eredmény, s különösképpen esélyes az, hogy Pennsylvanián múlik majd a Biden–Trump-csata végkimenetele. Itt eleinte minden bizonnyal széles Trump-előnyt látunk majd, hogy aztán a 700 ezer korábban beérkező levélszavazat (az államban csak postai úton lehet lehetséges az előzetes szavazás) feldolgozásával a következő napokban fokozatosan szűküljön az elnök előnye.

Mások szerint az eddig republikánus, de növekvő demokrata táborral rendelkező arizonai, városias Maricopa megye vagy épp két észak-karolinai város, Charlotte és Raleigh kertvárosi női döntik majd el a választást, akik későn tűnnek fel a szavazófülkében, és az utolsó pillanatban döntik el, kire voksolnak. 

Többet is szeretne tudni az amerikai elnökválasztásról? A Mandineren részletesen foglalkoztunk a kampány eddigi legfontosabb témáival, de kezdjük az elején: mit szeretne Joe Biden? Ebben a cikkben írtunk róla. És kicsoda mellette az a nő? Kamala Harris-portrénkat itt olvashatja. Vagy inkább Trumpról szeretne többet tudni? Hogyan teljesített a belpolitikában az Egyesült Államok negyvenötödik elnöke? Elemzésünket ide kattintva olvashatja. És hogyan alakultak Amerika külügyei az elmúlt négy évben? Ezen a linken vonatkozó elemzésünket találhatja. Olvasna a billegő államokról is? Ebben a témában is van cikkünk (szuper infografikával!). És hogy mire számíthat Magyarország? Republikánus és demokrata képviselőket is kérdeztünk erről. Egyébként pedig minden, Egyesült Államokkal kapcsolatos hírünk böngészhető ide kattintva.

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2020. november 03. 11:43
Akit esetleg érdekel, miért fog nyerni Trump, és tud angolul: https://www.youtube.com/watch?v=vqNjs3t9m8k
pemete jakab
2020. november 02. 22:02
"A Trump-győzelem kulcsa: mozgósítás, mozgósítás, mozgósítás" Mintha háború lenne! Hogyan is élhetnénk akkor békében, ha a politikusoknak, akiknek odaadjuk a hatalmat, állandóan ellenségekre van szükségük?!
turáni sólyom
2020. november 02. 21:47
Nem az a kérdés, hogy ki lesz a jobb elnöke az USA-nak... Az a fontos, hogy melyik a jobb Magyarországnak! Ezért, hajrá Trump! hajrá republikánusok!
Gregorius
2020. november 02. 21:45
Lehet, hogy megint nyerni fog. Félelmetes energiákat tud mozgósítani, bár Ő is elmúlt már 70. ( A rossz nyelvek szerint a kampány utolsó szakaszában már a stábtagok mondják meg a Jelölteknek azt, hogy épp hol szállt le a gépük...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!