Magyar biokémikus fejlesztése a vakcina

2020. november 11. 08:13

Az Európai Unió akár 300 millió adagot is vásárolhat a legígéretesebb oltóanyagból, számol be a Magyar Nemzet.

2020. november 11. 08:13
null

Karikó Katalin biokémikus számolt be hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy a BioNTech nevű cég alelnöke még tavasszal jelentette be, hogy a Covid-19 elleni oltóanyagon dolgozik a Pfizer gyógyszergyártó céggel közösen, írja a Magyar Nemzet. A tesztelések alapján már lehet tudni, hogy a vakcina hatásos – erről számolt be tegnap a közmédiának Karikó Katalin, aki egyébként Kisújszállásról származik, 1978-ban végzett a JATE biológus szakán, és 1985-ig dolgozott a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban, ahonnan elküldték, ezért fogadott el egy állást az Egyesült Államokban.

A biokémikus korábban a Szegedi Tudományegyetem lapjának elmondta, az általuk fejlesztett vakcina hírvivő RNS (messenger RNS vagy mRNS)-alapú oltóanyag, ami egy új típusú, hatékony és biztonságos módszert jelent. A módszert egy kutatótársával közösen fejlesztették ki, Karikó-Weissman néven szabadalmaztatták. Karikó Katalin szerint az mRNS-en alapuló vakcina előnye, hogy gyorsan előállítható, nem okoz fertőzést, mert nincs benne a vírus teljes génállománya, és éppen ezért biztonságos.

A Kossuth Rádióban tegnap pedig az hangzott el, hogy az mRNS-alapú vakcina először terápiás céllal készült, a kifejlesztett oltás működésének lényege, hogy a kutatók állítanak elő egy, a koronavírusban megtalálható fehérjét és annak ellenanyagát is, így a vírus nem tud bejutni a szervezetbe. A vakcina beadásakor lokálisan képződhet egy kis gyulladás, a második oltást követően pedig – amelyet három héttel az első után kell beadni – egy kis láz vagy rosszullét jelentkezhet, azonban ezek a ritka mellékhatások 24 órán belül elmúlnak, és nem kívánnak kórházi kezelést – ismertette a vakcina lehetséges mellékhatásait a biokémikus.

(Magyar Nemzet)

(Fotónk illusztráció, MTI)

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiiisteleeeki
2020. november 11. 11:11
"1985-ig dolgozott a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban, ahonnan elküldték" :(
turáni sólyom
2020. november 11. 10:35
Ha végre felépül - KariGeri nem akadályozza! - a Magyar Innováció Háza, a Ligetben, akkor ott helye lesz Karikó Katalin tudományos munkásságának. A két Bólyaitól kezdve, Jedlik Ányoson keresztül, Szent-Györgyi Albertig... A nemzeti büszkeség részeként!
Burmin
2020. november 11. 10:07
Karikó Katival egy koleszban laktam Szegeden a Hermanban ( Megyeriné volt a vezető, aki még emlékszik Ancsára ). Nagyon jó érzés, hogy a JATE egykori hallhatója ilyen sikert ért el. Büszke vagyok az egyetememre !!!
Rugo
2020. november 11. 09:36
Gratulálok, és kezdhetitek fejleszteni a COVID-20-ra, 21-re, 2.x-re a vakcinákat. Mert ahonnan ez a vírus jött, onnan jöhet még több is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!