Észrevétlen kulturális tisztogatás a Kaukázusban

2020. november 15. 15:01

Az etnikai tisztogatás igazolása érdekében a kaukázusi erők eltávolítják az egykor virágzó kultúra minden bizonyítékát.

2020. november 15. 15:01
null
Durdane Agajeva

„Az etnikai tisztogatás igazolása érdekében a kaukázusi erők eltávolítják az egykor virágzó kultúra minden bizonyítékát. A kilencvenes évek eleje óta Örményország megszállta Hegyi-Karabah enklávéját és Azerbajdzsán környező hét körzetét, annak ellenére, hogy nemzetközi szinten elismerte Azerbajdzsán szuverenitását a térség felett, és annak ellenére, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának négy határozata elítélte ezt a jogellenes katonai megszállást. Több mint 800 000 azerbajdzsáni polgári személyt, köztük engem és családtagjaimat is, elűzték otthonainkból és földjeinkből, ahol sok generáció és évszázad óta lakunk. Miközben megpróbáltam elmenekülni az invázió és a mészárlások elől, testvéremmel együtt elfogtak, tehetetlen foglyokká váltunk, és rettenetes kegyetlenségen és megaláztatáson estem át örmény kínzótáborokban.

Miután az etnikai tisztogatás befejeződött, a megszálló örmény erők erőfeszítésekbe kezdtek, hogy eltüntessék ottani létünk nyomát. Ez különösen furcsa lépés, mivel Hegyi-Karabahot az azerbajdzsáni költészet, zene és kultúra bölcsőjének tartják.

Az azeri kultúra pusztulását a régióban Andre Widmer semleges svájci újságíró figyelte meg. Miután 2010-ben meglátogatta Aghdam elfoglalt városát – amelyet egykor 50 000 azeri lakott –, azt írta, hogy a megszállók folytatták a város kifosztását és letörlését a föld színéről. Megfigyelve, amit megfigyelt, Widmer ezt írta: »A megszállók azonban még ma is, csaknem 20 évvel a tűzszünet aláírása után, továbbra is kizsákmányolják Aghdamot. Háború ... Aghdam, akit elszakítottak a civilizáció, a kulturális javak és az infrastruktúra lüktető életétől, magányos, kísérteties hellyé vált a senki földjén.«

Természetesen bármely konfliktusban vannak egymással versengő megsemmisítési igények. Az örmény hatóságok nagyot zajt csaptak az örmény síremlékek igen vitatott »megsemmisítése« miatt Julfában. Az örmények azonban hallgatnak arról, hogy Örményországban és Azerbajdzsán elfoglalt területein azerbajdzsáni temetők pusztultak el.”

 

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2020. november 16. 09:30
Szerinted jelentéktelen zsidó örökség, a 10 Parancsolat ?
elfújta az ellenszél
2020. november 16. 00:39
Hegyi-Karabah története nagyjából hasonló Koszovóhoz. Lényegében csak az a különbség, hogy a muszlim terjeszkedés már a 11. században elérte Örményországot, Szerbiát pedig csak 4 századdal később De a történések ugyanazok: vereség a hadszintéren a muszlim invázióval szemben, az országrész hanyatlása, fokozatos muszlim etnikai túlsúly kialakulása, aminek nem sikerül gátat vetni. Mostanra mind Koszovó, mind - a jelek szerint - a keleti örmény állam népessége kicserélődik, albán illetve azeri váltja fel a régebben honos népeket Európa nagy részére ugyanez a sors vár, és illúzió azt hinni, hogy nagy sirás marad utána ha eltűnik az európai kultúra végleg. Majd megmagyarázzák a győztesek, hogy valójában a keresztény Európa volt a kegyetlen akinek az emlékét ki kell törölni az emlékezetből
elfújta az ellenszél
2020. november 16. 00:23
Izrael vastagon benne volt a grúz konfliktusban, most úgy látszik ebben is. Fegyverekkel, politikával, propagandával. Ez az irás a propagandakampány része, minden sorát ennek megfelelő övatossággal kell kezelni Gyanithatóan a végső egyenleget olajban mérik majd
Rugo
2020. november 15. 19:54
jellemző zsidó írás - vádaskodás tények nélkül
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!