Trump egy katasztrófa – a Demokrata Párt magyarországi képviselője szerint

2020. október 28. 10:13

„Trump kormányzása alatt megrendült a demokráciába vetett bizalom Amerikában” – mondja Merrill Oates. Az amerikai Demokrata Párt magyarországi képviselőjét az elnökválasztás tétjeiről, Biden és Trump esélyeiről kérdeztük. Hamarosan jön a Republikánus Párt itteni képviselőjével készült interjúnk is!

2020. október 28. 10:13
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Nyitókép: Trump és Biden vitája október 22-én (fotó: Chip Somodevilla/Pool via REUTERS)

 

Merrill Oates a Democrats Abroad in Hungary elnöke. A Democrats Abroad (DA) egy önkéntes szervezet, amelynek több mint 40 országban van helyi bizottsága. Ez az amerikai Demokrata Párt hivatalos külföldi képviselete, illetve a külföldön élő választóik képviselője a pártban olyan módon, hogy nyolc, szavazati joggal bíró delegálttal bír a párt kormányzó testületében (országos választmányában), a Demokrata Nemzeti Bizottságban, illetve delegáltakat küld a demokraták jelölőgyűlésére (nemzeti konvenció) a párt elnökjelöltjének kiválasztásakor.

Oates-t az amerikai elnökválasztás demokrata nézőpontjairól kérdeztük.

A Republikánus Párt magyarországi képviselőjével készült interjút itt olvashatják!

***

Ki fogja megnyerni az elnökválasztást és miért?

A kampány ezen szakaszában azt tudom mondani, hogy minden jel szerint Joe Biden. A jelenlegi előrejelzések szerint az egyéni voksok nagy részét ő kapná, és az elektori szavazatoknál is jól áll. A közvélemény-kutatók 80 százalékos eséllyel az ő győzelmét prognosztizálják.

Joe Biden vezet a felmérésekben, de négy évvel ezelőtt ugyanígy vezetett Hillary Clinton is, mégis elvesztette a választást. Hisz a közvélemény-kutatásoknak?

Igen, négy évvel ezelőtt valóban voltak felmérések, amelyek melléfogtak, pontatlan  előrejelzéseket adtak. Feltételezem, hogy ezek igazából nem voltak reprezentatív felmérések. Ugyanakkor a többségük hitelesen mért. Hillary Clinton országos szinten hárommillióval több egyéni szavazatot kapott, de mivel 80 ezer szavazattal alulmaradt Pennsylvania, Michigan és Wisconsin államokban, az ottani elektori szavazatok elvesztésével a választást is elvesztette. Most tehát mindenki óvatos, sok minden történhet még a választás napjáig. Egy dolog azonban figyelemreméltó: a választási hajlandóság idén óriási; akik eddig választási hajlandóságukat jelezték, illetve akik már leszavaztak, sokkal többen vannak, mint 2016-ban. Szkeptikus vagyok tehát a felmérések hitelességével kapcsolatban, de a jelek mégis optimizmusra adnak okot.

Ha nagy lesz a részvételi arány, az automatikusan Joe Bidennek kedvez? És automatikusan azt mutatja, hogy Trump-ellenes hangulat van?

Igen, borítékolhatóan. Ez az a választási konstelláció, amelyben a demokraták évek óta reménykednek:

nagy választási hajlandóság, nagy demokrata párti esélyek.

A papírforma szerint az idősebbek, a fehérek többsége rendszeres szavazó: akkor is voksolnak, ha nyerésre áll a pártjuk, akkor is, ha nem. A demokraták általában akkor szerepelnek jobban a választásokon, ha valamilyen oknál fogva a fiatalok és a kisebbségi csoportok megmozdulnak – ezen csoportok választási hajlandósága ugyanis az előzőkéhez képest általában alacsonyabb.

Merrill Oates, a Democrats Abroad in Hungary elnöke szavaz

 

Most mi generálhatja a várt magas részvételt?

Sok politikai elemző és tudásközpont megfigyelése az, hogy ezen a választáson sokkal kevesebb a bizonytalanok aránya: a nem pártelkötelezett szavazók túlnyomó többsége ezekben a hetekben már jelezte, hogy tudja, kire fog voksolni. Van tehát egy magas szavazási kedv és egy szokatlanul magas elkötelezettség is. Ráadásul ismereteink szerint a demokrata törzsszavazó bázison belül is nagyon sokan regisztráltak már szavazni, többen, mint 2016-ban. Eddig 30 millió előre leadott voksról tudunk, ez ötször-hatszor több, mint amennyi ilyen szavazat volt 2016-ban a kampány ezen szakaszában.

Joe Biden jelölése aktivizálhatta a választókat, vagy Donald Trump ellentmondásos kormányzása, kommunikációja?

Úgy vélem, hogy ezen két tényező kombinációja. Minden őszinte, higgadt elemző elismeri, hogy Trump elképesztő hibákat vétett, hazudott, sértegetett, borzasztóan negatív imázsa alakult ki. Még ha csak a gazdasági vagy a szociális kérdésekben képviselt álláspontjait nézzük, akkor is

nagyon sok konzervatív véli úgy, hogy ez az ember egy katasztrófa.

Emellett a demokratáknak véleményem szerint sikerült egy olyan jelöltet találniuk, aki talán nem a legizgalmasabb figura, de egy olyan ember, akiben a választók meg tudnak bízni, akinek a politikai pályája szilárdságot tükröz, és aki képes lehet a megosztott amerikai társadalmat kibékíteni.

Az biztos, hogy olyan jelöltet találtak a demokraták, aki kormányzati tapasztalatokkal bír, hiszen alelnök volt, illetve egy olyan figura, akit a baloldalon a szocialisták és a liberálisok is el tudnak fogadni, tehát egységet teremt. Ráadásul azzal, hogy egy nőt, ráadásul egy nem fehér nőt – Kamala Harris – vett maga mellé alelnök-jelöltnek, besöpörhetik az etnikai kisebbségek és a nők voksait is.

Igen, van ebben valami. A demokrata szavazók körében egyébként régóta nagy tisztelet övezi Bident, én magam is nagyon örültem, amikor Barack Obama őt választotta alelnök-jelöltjének. Nem azért, mert ő volt a kedvenc politikusom, hanem mert Biden már akkor tényszerű, higgadt, kompromisszumkész vezető volt, akinek rengeteg tapasztalat volt már a háta mögött. Bölcs, kiegyensúlyozott politikus képét mutatta alelnöki évei alatt.

Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. szeptember 27-én

 

Biden ugyanakkor idős ember, nyilvános beszédeiben a szenilitás jeleit mutatja – sokan aggódnak, hogy a világ egyik vezető államának fejeként elég fit lesz-e a feladat végrehajtásához? A feladat pedig nehéz lesz: járvány van, gazdasági nehézségek lesznek, Amerika nemzetközi ellenfelekkel birkózik.

Nagyon fontos tudni, hogy Biden mögött egy sokszínű, tapasztalt kabinet, profi tanácsadók serege áll majd, ha megválasztják. A korával kapcsolatos aggodalmak ismertek, és azt is tudjuk, hogy

a következő elnöki ciklus nem lesz sétagalopp, nehéz időszak lesz.

A járvány okán az egészségügy rendbetétele, a külpolitika, a gazdaság – nehéz döntéseket kell majd hoznia Amerika következő elnökének. A republikánusok hajlamosak úgy gondolkodni, hogy elég egy erős vezető, és a problémák máris megoldódnak majd. A demokraták a csapatmunkában hisznek; súlyos problémák vannak, és ezeket sürgősen orvosolni kell.

Milyen módon változtatná meg Joe Biden Amerikát? Egy Obama-elnökség 2.0 lenne az övé, vagy sajátos víziója van arról, milyen Amerikát akar?

Az ő víziója az, hogy újra össze kell hozni az egymás ellen fordult amerikaiakat, az ő víziója a konszenzus. Nagy kérdés, hogy győzelme esetén képes lehet-e arra, hogy meggyőzze a republikánusokat arról, hogy összefogva oldják meg az ország előtt tornyosuló problémákat. Obama gyengesége az volt, hogy erre várt, de a republikánusok minden módon akadályoztatták a kormányzatát, hiába tett gesztusokat. Éppen ezért nem hiszem, hogy Biden ciklusa egy Obama 2.0-ás kísérlet lesz majd. És Amerika négy év alatt sokat változott, drámai módon átalakult. Úgy képzelem, hogy

Biden liberálisabb, progresszívebb lesz, hiszen ezt várja tőle szavazóbázisának kemény magja,

ugyanakkor Bernie Sanders is határozottan jelzett egy-két ügyet, ezekben pedig nekik, a párt balszárnyának fog kedvezni. Vagyis egy olyan mérsékelt vezetőt várok a személyében, aki minden választói réteg igényeinek meg akar majd felelni.

Melyek voltak a demokraták szerint Trump legnagyobb hibái?

Úgy vélem, Trump felelőtlen, kaotikus, őszintétlen, gyűlölködő vezető volt. Nagyobb megosztást generált az amerikai társadalomban, mint amennyi korábban volt; újabb problémák keletkeztek a fellépésével, és a választási ígéreteit sem teljesítette. Ma rosszabb a helyzet a gyáriparban, a kereskedelemben, nem sikerült praktikusan megoldania a bevándorlási kérdéseket, ehelyett ment a gyűlöletkeltés. A koronavírus-járványban mutatott tevékenysége és kommunikációja gyalázatos volt – határozatlanságot mutatott vezetőként, ellentmondott a legnagyobb egészségügyi szakértőknek, összevissza beszélt, szóval katasztrofális volt, amit ez ügyben mutatott. A gazdasági döntései is zavarosak voltak: a versenyképesség javítását ígérte, adót csökkentett, majd elmaradtak a befektetések, a munkahelyteremtés; a nagy cégek tőzsdei szárnyalásán kívül nem sok történt. Úgy vélem, Trump kormányzása alatt megrendült a demokráciába, a kormányzatba vetett bizalom Amerikában;

megrendült a hit az amerikai rendszerben,

amelynek a lényege az, hogy választott tisztségviselők vannak, akik minden amerikai érdekében tevékenykednek.

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök az arizonai Tucson repülőterén tartott kampánygyűlésén 2020. október 19-én

 

Vannak független, tényalapú elemzések a ciklus kormányzati teljesítményéről; ezekben azt látom, hogy Trump a választási ígéreteinek mintegy felét megvalósította. A demokratáknak mi volt Trumppal az igazi bajuk tehát: a stílusa vagy a kormányzati munkája?

Szerintem mind a kettő. A stílusa zavarba ejtő volt; egy világhatalom vezetője nem viselkedhet így. Voltak sikerei, elismerem, de mondjuk a Kínával való kereskedelmi vitát ő sikernek értékeli, pedig ez nem járt végleges, megnyugtató eredménnyel. Azt ígérte, hogy újra naggyá teszi Amerikát, de

nem hiszem, hogy sokan gondolják úgy, hogy jobb helyzetben vagyunk, mint négy évvel ezelőtt.

Az alapvető politikai kérdés pedig minden választás előtt ez: jobban élünk-e, mint négy évvel ezelőtt? És szerintem most van egy konszenzus arról, hogy nem.

Ezen a választáson az amerikaiak többsége mi alapján fog voksolni: politikai programok, egyes ügyekben elfoglalt álláspontok, vagy érzelmek, ideológiai képzetek, esetleg a propaganda befolyása alapján?

Nehéz azt állítani, hogy egy demokráciában minden állampolgár a tények alapján kialakított nézetei alapján adja le a szavazatát. Tudjuk azt is, hogy a propaganda hatása jelentős, a dezinformáció el tudja érni a célját – ezek hatása tehát cáfolhatatlan. Mégis, szerintem a szavazatok arányán látszódni fog majd, hogy

a trumpi politika irányával az emberek többsége elégedetlen, és változást akarnak.

Ami számomra aggasztóbb jelenségnek tűnik, az az, hogy vélhetően sokan lesznek olyanok is, akik felülnek Trump retorikájának, és az eredmények ismeretében vele együtt választási csalást fognak emlegetni. Szélsőséges csoportok ezt az indulatot ki tudják vinni az utcára, az erőszak újra megjelenhet az utcán – ettől, sajnos, lehet tartani.

Erőszak már volt az utcán az elmúlt hónapokban, mindkét oldalon vannak erre vevők, az Antifa, a BLM vagy a Proud boys. Vannak irracionális elemei is minden kampánynak: félelmek a járványtól, összeesküvés-elméletek az árnyékállamról vagy éppen a QAnon befolyásáról. Ezeknek a jelenségeknek milyen lélektani hatásuk lehet a választói magatartásra?

Nem hiszem, hogy bármelyik felsorolt jelenségnek jelentős hatása lenne a szavazói magatartásra. Persze vannak csoportok vagy egyének, akik számára a radikális világmagyarázatok megoldásokat kínálnak a bonyolult folyamatok egyszerűbb megértésére, de nem hiszem, hogy ezek a hatások meg tudnák változtatni a szavazati arányokat, a választás kimenetelét. Ezek az elméletek nagyon gyengén vannak tényekkel alátámasztva, és bár nincs sorsdöntő befolyásuk, hatásuk mégis lehet, ezért nem szabad válasz nélkül hagyni őket. Érvekkel kell küzdeni ellenük a közbeszédben, egyes esetekben pedig jogi úton kell elégtételt venni.

Merrill Oates előadás közben

 

Arra számít, hogy a kampányfinisben egy kellemetlen politikai ügyet dobnak be Joe Biden ellen, például fiának ukrajnai korrupciógyanús ügyét tovább fújják, és ezzel megtörik Biden kampánylendületét?  

Nem számítok erre. Négy évvel ezelőtt ez megtörtént Hillary Clintonnal, és a voksolás után kiderült, hogy a vádak nem voltak megalapozottak. Külügyminiszterként követett el hibákat, de nem történt jogsértés, mint amivel a Trump-stáb vádolta a kampányban.

A Biden fiát ért támadások hasonlóak, ezek politikai célú fabrikációk.

Nem hiszem, hogy ezek a támadások jelentősen befolyásolják a választókat abban, hogy kire adják a szavazatukat.

Ha Biden győz és elnök lesz, ugyanolyan politikai purparlék várhatóak majd a magyar kormánnyal, mint amilyenek az Obama-elnökség alatt voltak: a magyar jogállamiság, a magyar demokrácia folyamatos bírálata?

Ez egy jó kérdés, de fontos megjegyeznem, hogy Democrats Abroad szervezet távol tartja magát a politikai állásfoglalásoktól, nem kommentál nemzetközi, államok közötti vitákat, így ezt most sem teszem. Mi amerikaiként Magyarországon élünk, tiszteljük a helyi viszonyokat, a munkánk során elsősorban az amerikai politikai élet jelenségeiről formálunk véleményt, elsősorban a Demokrata Párt szemszögéből. Annyi azonban bizonyos, hogy

a demokrácia, a sajtószabadság, az emberi jogok prioritást élveznek az amerikai külpolitikában,

így ha bármilyen állam ezeket megsérti, az Egyesült Államok ezt szóvá teszi. A magyar–amerikai kapcsolatoknak nagyon erős alapjai vannak, Magyarország az EU tagja, amely Amerika egyik legfontosabb szövetségese; illetve tagja a NATO-nak is, vagyis egy közös védelmi szövetség tagjai vagyunk. Közös értékrendünk van, szoros kötelékek kötnek össze bennünket – erős partneri kapcsolat ez.

Milyen feladatai vannak a Democrats Abroad szervezetnek az amerikai elnökválasztás során? Mozgósítási szerepük van a Magyarországon élő amerikai demokrata párti szavazók között?

Igazából ez a mi fő feladatunk és tevékenységünk. Vannak rendezvényeink az itt élő amerikaiak számára, a nemzeti ünnepeink alkalmából és más események kapcsán is. A fő politikai kötelezettségünk azonban az, hogy az amerikai állampolgárokat szavazásra buzdítsuk, hogy regisztráljanak a választáshoz, és adják le a voksukat. Van egy weboldal, a www.VoteFromAbroad.org, ahol pártállástól függetlenül minden külföldön élő amerikai be tud regisztrálni a szavazásra, és le is tudja adni a voksát. Ezen kívül szívesen vesszük, ha honfitársaink csatlakoznak a Demokrata Párt helyi csoportjához, ha részt vesznek a rendezvényeinken, ha kapcsolatban maradnak velünk. Idén különösen nagy aktivitást észlelünk a köreinkben, nagyon sokan előre leadták a szavazataikat, ez pedig arra utal, hogy nagy reményekkel várhatjuk az elnökválasztás végeredményét.

 

fotók: Merrill Oates, MTI

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2020. október 30. 17:04
A Demokrata párt vezetősége között nincs egy "kisinas", aki elordítaná magát, hogy Biden meztelen? (A király új ruhája című mesére utalok.)
annamanna
2020. október 29. 05:19
Már várom az idei karácsonyi dekorációt a Fehér Házban. A választás kimenetelétől függetlenül, a dekoráció alapszínének a feketét tartom illendőnek - ezt az évet stílusosan egy fekete karácsonyi dekorral lehet elbúcsúztatni.
Hesperia
2020. október 28. 16:48
Már bocsánat, de mi az, hogy a Demokrata Párt magyarországi képviselője? Mi az ördögnek van egy amerikai pártnak képviselője egy kis-közepes európai országban???
Salamander
2020. október 28. 14:40
"Trump kormányzása alatt megrendült a demokráciába vetett bizalom Amerikában - mondja Merrill Oates". Oatesnek a "demokrácia" azt a túlfűtött aktivizmust jelenti, aminek következtében amerika a világ csendőreként háborúkat szított, hadseregeit rátelepítette a világ különböző pontjaira, hogy "óvják a demokráciát" (rendszerint persze ott, ahol sok olaj vagy más nyersanyag volt). Trump belátta, hogy ez nem tartható, mert sem a petrodollár, sem az amerikai hadiipar pörgetése nem lehet eredményes Kínával szemben, akik már mindenben legyőzték az EU és Amerika szövetségi rendszerét. Már csak idő kérdése, hol és mikor roppan össze az első vonal. A demokrata stratégia megbukott 1990-ben csak nem vették észre. Amerika a Szovjetunióval omlott össze, mert az a fedezetlen kizsigerelő pénzügyi rendszer az alávetetteknek és függésben lévőknek egyre rosszabb lett, de a Kínaiaknak nagyon kedvezett. Meg lett az eredménye: amerika és az EU lassan káoszba süllyed.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!