A richmondi bíróság utat nyitott Robert E. Lee szobrának eltávolításához

2020. október 31. 15:22

Eltávolíthatják a konföderációs tábornok utolsó szobrát a richmondi Monument Avenue-ról.

2020. október 31. 15:22
null

A virginiai bíróság utat engedett kedden Ralph Northam kormányzó utasításának, melynek értelmében hamarosan eltávolíthatják Robert E. Lee konföderációs tábornok utolsó richmondi szobrát is. A bíróság a szobor támogatóinak fellebzéséig ugyanakkor minden intézkedést megtiltott a hatóságoknak. A Monument Avenue-n található 13 tonnás szobor az utolsó, mely megmaradt az egykori konföderációs fővárosban, melyet 1890-ben állítottak a katonai géniusznak. A szobor eltávolítását feltételezhetően a rendőri és faji igazságtalanság elleni országos tiltakozásoknak köszönhetik a richmondiak. A helyi lakosok egy csoportja hevesen tiltakozik a szobor eltávolítása ellen, azzal érvelve, hogy ez nem csak a város identitását bántja, hanem a környékbeli ingatlanok értékének drasztikus csökkenését is eredményezheti. Notham kormányzó mellett Mark Herring virginiai főügyész is méltatta a bíróság döntését, aki egy tweetjében úgy fogalmazott, „hatalmas győzelem” ez Richmond számára.

 

 

A George Floyd májusi halála eredményeképp létrejött nemzetközi tüntetéshullám következtében az USA számos állama döntött a többek közt rabszolgatartásáról híres Konföderáció emlékműveinek eltávolításáról - derül ki a Southern Poverty Law Center kutatásából. A legtöbb szobrot eltávolító állam Virginia volt: az országos összes (102 darab) közül 40 itt történt.

Fotó: A Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) mozgalom egyik támogatója félautomata fegyverrel áll Robert E. Lee konföderációs tábornok összefirkált szobra előtt Richmondban 2020. június 20-án. A mozgalom tagjai a szobor eltávolítását követelik, míg a konzervatív csoportok ezt ellenzik. Az amerikai George Floyd május 25-i halála után kirobbant, világszerte tartó tüntetéssorozat egyik meghatározó eleme a köztéri szobrok ledöntése, megrongálása vagy elszállítása. A szobrok elleni akciók mutatják, hogy újra felizzott a vita a gyarmatosító és rabszolgatartó múlttal való szembenézésről. (MTI/ EPA/ Michael Reynolds)

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2020. november 01. 19:01
Stupid Americans ! Még annyit sem tudnak, hogy a hecckampány is reklám ? Így azoknak a figyelmét is felhívják Lee tábornokra, akik még soha nem is hallottak róla. Köszönjük meg nekik !
Kanóc
2020. november 01. 10:20
"A George Floyd májusi halála eredményeképp létrejött nemzetközi tüntetéshullám" Ennyit a média hatalmáról. Abból csinálnak ügyet, amiből csak akarnak, akkorát, amekkorát csak akarnak. Mert egyébként ki a fenét érdekelne az, hogy valamely távoli ország egyik városában, szabályos intézkedés közben elhalálozik egy sokszorosan büntetett előéletű, szénné drogozott, ráadásul koronavírusos, kétméteres kigyúrt benga állat?...
kaltran
2020. november 01. 08:10
és mit csinál az új főbírónő? hagyja ezt?
balbako_
2020. október 31. 21:51
És teszik ezt a rabszolgatartó felmenőkkel bíró Biden hívei! Ez normális?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!