Életveszélyes a vírustagadó szekta

2020. szeptember 25. 07:58

Bár nem vonzott tömegeket a „Dr. Gődény” vezette vírusbagatellizáló csoport tüntetése, s nemrég több vírustagadó csoportot is letiltott a Facebook, továbbra is terjednek a vírusszkeptikus, vírustagadó, a maszk hordását ellenző, összeesküvés-elméletekkel fűszerezett posztok. Falyuna Nóra nyelvész áltudományos tartalmakat, és azokhoz kapcsolódó összeesküvés-elméleteket kutató tudománykommunikációs szakértő: őt kérdeztük a téves és káros nézetek terjedésének hátteréről.

2020. szeptember 25. 07:58
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Úgy látszik, ismét erősödik az oltásellenesek tábora a COVID-19 elleni vakcina kapcsán – legalábbis erről számol be egy nemrég publikált tanulmány. Ekkora lenne a baj?

Ömagában az, hogy valaki kritikus az új oltással kapcsolatban, nem feltétlenül probléma. Én is olvastam ezt a felmérést, és ebben az is benne van, hogy a legtöbben nem kifejezetten oltásellenesek, hanem az esetleges mellékhatásoktól tartanak, ami lehet egy racionális félelem is.

Biztosan lesznek lehetséges mellékhatásai, minden oltásnak vannak. Most viszont harmincmillió fertőzöttnél és egymillió halottnál járunk.

Igen, ugyanakkor azt fontos látni, hogy az emberek, amikor döntést hoznak bizonyos, az életüket érintő kérdésekben, vagy reagálnak valamilyen információra, például arra, hogy kiben bíznak, mit hisznek el, nemcsak tudományos információkra támaszkodnak. Ugyanúgy

meghatározóak az érzelmek, hiedelmek, egyéni meggyőződések,

és hogy milyen véleményekkel találkoznak a környezetükben. Teljesen természetes, hogy nem mindenki hisz vagy fogad el mindent, amit a tudomány vagy az annak nevében kommunikáló autoritások állítanak, hiszen ott is felmerülnek érdekek. De, ami ennél talán fontosabb, az az, hogy a rossz tudománykommunikáció miatt is kialakulhat egyfajta bizalmatlanság vagy elutasítás a tudomány irányába. A hatékony tudománykommunikációnak nagyon gazdag nemzetközi szakirodalma van, a gyakorlatban mégis azt látjuk, hogy a legtöbb ismeretterjesztő tevékenység nem integrálja ezeket az új megközelítéseket, hanem ragaszkodik ahhoz a régi sémához, miszerint az ismereteket pusztán csak át kell adni a laikusoknak, és ha valaki nem érti, vagy nem fogadja el azokat maradéktalanul, akkor az hülye. Ez nem így van, bármilyen ismeret befogadása egy összetett kontextusban zajlik, ahol nemcsak a tudomány állításai a relevánsak, és nem várható el, hogy mindent elfogadjon mindenki csak azért, mert a tudomány állítja. Főleg ma, amikor a csapból is az folyik, hogy médiafogyasztás és internetezés közben legyünk körültekintőek és kritikusak.

Falyuna Nóra

Esetünkben ez a tudománnyal szembeni kritikai attitűd visz el az áltudományos ostobaságokhoz, emberéleteket veszélyeztetve.

Nem a kritikai attitűddel és a véleménykülönbségekkel van a baj, hanem azzal, hogy egy laikus nem feltétlenül rendelkezik a megfelelő fogalmi apparátussal ahhoz, hogy releváns kritikát fogalmazzon meg, nem ismeri például a tudományos megismerés folyamatát és úgy általában a tudomány működését. A különféle összeesküvés-elméletek hívőinél sem az a probléma, hogy kritikusak valamely autoritással szemben, hanem hogy egy

alapvető paranoid hozzáállás jellemzi őket,

és emiatt értelmetlen, megalapozatlan, minden véletlenségben ok-okozatiságot feltételező következtetésekre jutnak. A bizalomhoz fontos lenne például nemcsak kész tényeket közölni, hanem azt is kommunikálni, hogy az ismeretek hogyan születnek, mi a tudáselőállítás menete, és miért merülnek föl időnként bizonytalanságok vagy kifejezetten ellentmondások. Ha ezt nem értik, csak találkoznak rengeteg, sokszor egymásnak ellentmondó információval, akkor teljesen természetes, hogy kialakulhat egy bizalmatlan, elutasító attitűd.

Ha kritikus, sőt paranoid az alapbeállítottsága ezeknek az embereknek, akkor miért hisznek el mindent kritikátlanul olyan figuráknak, mint az említett „Dr. Gődény”?

Azért, mert az ilyen karakterek egyszerre apellálnak a tekintélyre és az érzelmekre. Az ember, amikor találkozik valamilyen tudományos információval, nem csak arról dönt, hogy azt elhiszi-e vagy felhasználja-e az életében, arról is dönt, hogy kit fogad el hiteles szakértőnek. Ezt pedig meghatározza az észlelt szakértelem, ami nem feltétlenül egyenlő a tényleges szakértelemmel, hanem azzal, amit a befogadó tulajdonít neki.

A szakértelem látszatát igen könnyű kialakítani, a tekintélyre pedig apellálni.

Viszont az ilyen karakterek ügyesen hatnak az emberek érzelmeire is, és következetesen, már-már dogmatikusan állítanak egy-két nagyon egyszerű dolgot, amit sokkal könnyebb, kényelmesebb és megnyugtatóbb befogadni, mint követni a tudomány napról napra változó álláspontját.

Azért Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője is végigvitte a maradjotthon-kampányt, ott volt az operatív törzs, és számos orvos, szakértő, virológus nyilatkozott, kommunikált koronavírus-ügyben.

Igen, és alapvetően egy nagyon jól felépített kommunikációs kampány volt, de sok esetben nem voltak konzekvensek a szakértői megnyilvánulások. Nem is lehettek, hiszen tényleg hetente, naponta változott a helyzet, a WHO ajánlásai például a maszkhordást illetően egy ideig azt mondták, hogy egészségesek ne hordják, aztán azt, hogy mégis, mindkét esetben magabiztosan állítva, amit állítottak. Ez az egész COVID-járvány egy nagyon új dolog, a tudományos megismerés pedig folyamatosan zajlik a járvánnyal egyidőben, teljesen természetes, hogy változik az azzal kapcsolatos ismerethalmaz. Sokan viszont nem ismerik a tudomány működését, nem tudják, hogyan lehetséges, hogy egyik nap ez az irányadó, másik nap az, összezavarodnak, nem tudják, mit higgyenek, és frusztráltakká válnak.

És akkor jönnek magukat szakértőként prezentáló alakok, akik folyamatosan és következetesen ugyanazt mondják,

amit könnyű befogadni, és egyúttal megerősíti a befogadó hiedelmeit is. Ezzel pedig érzelmi megnyugtatást is ad egy egyébként feszült világhelyzetben.

És ők maguk is „vírushordozókká” válnak, terjesztik az áltudományos, veszélyes dezinformációkat.

Éppen ettől igazán veszélyes ez az egész. Az ilyen tartalmak virálisak, hiszen éppen ez a lényegük; az online térben még érvként is szolgálnak a vitákban. A tudományos kritériumok nem jutnak szerephez, hiába cáfolja meg azokat a tudomány.

Lehet valahogy – jogi úton akár – erőteljesebben fellépni a veszélyes nézetek ellen, és szankcionálni azok terjesztését?

Ez nyilván egy nehéz kérdés, amit meghagynék a kompetens jogászoknak. Viszont a tartalmak terjedése szempontjából nem biztos, hogy a túl sok szankció hatékony. Az oltásellenes mozgalom például azóta is hirdeti dr. Andrew Wakefield „felfedezését” arról, hogy az MMR elleni vakcina autizmust okoz, noha sikerült töröltetni az egyébként mindössze húsz (!) emberen végzett, módszertanilag is kifogásolt kutatásán alapuló cikkét. Egy nagyon erős jogi fellépés ráadásul meg is erősítheti egy összeesküvés-elméletben való hitet, hiszen épp, hogy nem belátják, hogy hamis dolgokban hittek; hanem

a „gonosz háttérhatalom cenzúrája” érvvé válik amellett, hogy igaz az összeesküvésük.

Tehát bár az ilyen csoportokra időről időre lecsap a hatóság vagy éppen – mint esetünkben a Facebookon – a szolgáltató, ez korántsem jelenti e nézetek végét, hiszen éppen az „üldözöttség” önmítoszát táplálja. A magam részéről sokkal inkább abban hiszek, hogy a tudománynak tudnia kell valóban hatékonyan kommunikálnia ebben a zajos médiatérben, hisz’ óriási a figyelemért vívott verseny.

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tgely
2020. szeptember 26. 18:00
:) Ez a Borzas gödény azt is mondhatná: - csak "tűz realista" vagyok. Nincs itt sehol tűz a tűzoltóság fenntartása ezért ablakon kidobott pénz! Aki meg ezt a kijelentést nem látja át arra teljesen felesleges karaktereket posztolni...
AndrewT
2020. szeptember 26. 16:22
Eloszor is a cikkben az Ipsos altal keszitett "felmeres". Aki tajekozodik az tudja hogy a Bill & Melinda Gates Foundation milliokal szponzoralja az Ipsos-t, tehat mar maga az Ipsos olyan zenet jatszik amilyen a Gates Foundation diktal. https://donations.vipulnaik.com/donee.php?donee=Ipsos+Mori+UK+Limited https://www.ipsos.com/sites/default/files/ct/news/documents/2018-09/gates_ipsos_topline_report_09_24_2018.pdf Masodszor, a felmeresben globalisan (allitolag) 20,000 embert kerdeztek meg: https://www.weforum.org/press/2020/08/three-in-four-adults-globally-say-they-d-get-a-vaccine-for-covid-19-but-is-this-enough 2018-as adat szerint a fold nepessege 7.594 billio. Ha abbol kivonjuk a megkerdezett 20 ezer embert, akkor a tobbinek mi a velemenye!? Fantasztikusnak tartom, hogy magyarorszagon Dr. Godenny korul forog a vilag, amikor a vilagon rengeteg virologus, epidemologus, es mas teruleteken tevekenykedo orvosok is felszolaltak a megtevesztes es feleseleges hiszteria keltes ellen. Ennek ellenere egyes magyar illetok olyan keves aggyal rendelkeznek, hogy az egesz vilagot Dr Godennyel akarjak megmagyarazni. Par cikket ajanlok mindenki figyelmebe amik bemutatjak, hogy a tudomany mennyire megvasarolhato, lefizetesekkel, korrupcioval. A kutatasok eredmenyeit megvaltoztatjak, hogy bizonyos erdekeket kepviseljenek. 270 tudos szolalt fel, hogy mekkora veszelyben van a tudomany: https://www.vox.com/2016/7/14/12016710/science-challeges-research-funding-peer-review-process A tudosokat gyakran lefizetik: https://business.financialpost.com/opinion/lawrence-solomon-scientists-are-often-bought A cukor ipar kepviseloi Harvard tudosokat fizettek le, hogy modositsak azt az eredmenyt ami leirta milyen hatassal van a cukor a szivbetegsegek kialakulasara: https://www.theverge.com/2018/2/23/17039780/sugar-industry-conspiracy-heart-disease-research-mark-hegsted-harvard Ezekbol a cikkekbol is lathato, hogy a tudomanyban 100%-ban bizni nagy butasag hiszen nem lehet tudni hogy vannak-e valakik akik bizonyos erdekek mellett allnak. === Maradva a szakertoknel... Dr. Sunetra Gupta is an infectious disease epidemiologist and a professor of theoretical epidemiology at the University of Oxford, England. She has done research on the transmission dynamics of various infectious diseases, including malaria, influenza and COVID-19. Let children be exposed to viruses, says Professor Gupta https://www.standard.co.uk/news/londoners-diary/the-londoner-let-children-be-exposed-to-viruses-says-professor-gupta-a4538386.html Coronavirus: Why everyone was wrong Beda M Stadler is the former director of the Institute for Immunology at the University of Bern, a biologist and professor emeritus https://medium.com/@vernunftundrichtigkeit/coronavirus-why-everyone-was-wrong-fce6db5ba809 === A maszkolasrol... US National Library of Medicine, National Institute of Health: "Since the coronavirus is an extremely small virus, it can pass through the pores of both the surgical mask and N95 respirator." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4293953/ National Center for Biotechnology Information: "The N95 filtering face piece respirators may not provide the expected protection level against small virions. Some surgical masks may let a significant fraction of airborne viruses penetrate through their filters, providing very low protection against aerosolized infectious agents in the size range of 10 to 80 nm." https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16490606/ === Rengeteg kulfoldi tanulmanyok, cikkek, eredmenyek elerhetok. Ennek ellenere sajnos a magyarok meg mindig leragadtak a mocskolodasnal. Sajnos a tomeg csak az operativ torzs es a hirado felrevezeteseibol tajekozodik. Sajnalatos, hogy meg 2020-ban is sokan leragadtak a tajekozatlansag teruleten es egy embert (Dr Godeny) probalnak mocskolni a sajat butasaguk, tudatlansaguk, es tajekozatlansaguk miatt. Mellesleg ha nap mint nap lerijak es vezetik az operativ torzs oldalan kozolt szamokat, konnyen megfigyelheto hogy a napi adatok felrevezetok es nem egyeznek meg az elozo nap adataival: Szept. 16 Budapest: 4,100 - Videk: 5,553 - Osszes: 9,653 Szept. 17 Budapest: 4,373 - Videk: 5,907 - Osszes: 10,280 - Valtozas: 627 Kepernyo: https://pasteboard.co/JrDqaII.png Hirado szerint 710 (83-al tobb): https://www.youtube.com/watch?v=W6tgPFHAZS8 Szept. 18 Budapest: 4,686 - Videk: 6,516 - Osszes: 11,202 - Valtozas: 922 Kepernyo: https://pasteboard.co/JrDqCeC.png Honlap 941 (19-el tobb): https://pasteboard.co/JrDrdcz.png Szept. 19 Budapest: 4,901 - Videk: 6,962 - Osszes: 11,863 - Valtozas: 661 Kepernyo: https://pasteboard.co/JrMVfT1.png Szept. 20 Budapest: 5,309 - Videk: 7,607 - Osszes: 12,916 - Valtozas: 1,053 Kepernyo: https://pasteboard.co/JrWRof26.png Szept. 21 Budapest: 5,564 - Videk: 8,215 - Osszes: 13,779 - Valtozas: 863 Kepernyo: https://pasteboard.co/Js6tmYS.png Hirado 876 (13-al tobb): https://www.youtube.com/watch?v=JCItu35XyRk Sept. 22 Budapest: 5,664 - Videk: 8,582 - Osszes: 14,246 - Valtozas: 467 Kepernyo: https://pasteboard.co/JsfrqQ7R.png Honlap 633 (166-al tobb): https://pasteboard.co/JsfsZnD.png Hirado szintén 633: https://www.youtube.com/watch?v=RJPhHunW17Y Szept. 23 Budapest: 5,863 - Videk: 9,241 - Osszes: 15,104 - Valtozas: 858 Kepernyo: https://pasteboard.co/Jsog3DR.png Honlap 951 (93-al tobb): https://pasteboard.co/Jsoigq5.png Hirado szintén 951: https://www.youtube.com/watch?v=btr62Nsw_bE Szept. 24 Budapest: 6,045 - Videk: 9,628 - Osszes: 15,673 - Valtozas: 569 Kepernyo: https://pasteboard.co/JsybXo9.png Hirado 750 (181-al tobb): https://www.youtube.com/watch?v=frwVv019XCM Szept. 25 Budapest: 6,274 - Videk: 10,190 - Osszes: 16,464 - Valtozas: 791 Kepernyo: https://pasteboard.co/JsHgYS3.png Honlap 927 (136-al tobb): https://pasteboard.co/JsHg7JT.png Szept. 26 Budapest: 6,472 - Videk: 10,776 - Osszes: 17,248 - Valtozas: 784 Kepernyo: https://pasteboard.co/JsRBRM6.png Honlap 950 (166-al tobb): https://pasteboard.co/JsRBmlt.png
gyaloggos
2020. szeptember 26. 14:03
EZT csak mellékesen: MAGAM nem szedek semmilyen gyógyszert, tablettát, C-vitamint sem! A BGF-en tanított egy Gundel sarj, aki azt mondta, ő minden reggel bevesz egy C-vitamin tablettát, és már évek óta nem volt beteg! EZT azért írtam csak, mert valaki fentebb szóba hozta ama vitamint.
gyaloggos
2020. szeptember 26. 13:54
TISZTÁZZUK! NEM Orbán, meg nem Müller Cecília, meg nem az Operatív Törzs, meg nem a szakemberek intézkedéseivel , véleményével megyek szembe, hisz azt írtam fentebb, hogy ezt értem, megértem, hiszen minden országban ezt, így, vagy hasonlóan rendelkeznek, járnak el, és övék a felelősség , én meg mondhatom felelősség nélkül a magamét! DE! Gődényék nem vírustagadók, ez hazugság! AZ MEG tény, hogy azon állításuk mely szerint nem minden koronafertőzött lett beteg, ez is tény! Sokan tünetmentesen, vagy alig észrevehető tünetekkel átlépnek ama fertőzésen! AZ elhalálozottak mindegyike valamilyen betegségben szenvedett, s zömében idős emberek voltak! EZ is tény! TEHÁT miért ne lehetne az a véleményük Gődényéknek, amit az ATV-n elmondtak? Hm....? A JELEN ismeretek szerint náluk a pont, a Falus-félék meg csak óbégatnak! HANGSÚLYOZOM, a mai ismeretek szerint! S AZ EGYÉN felelősségét nehogy Orbán Viktorra, az Operatív Törzsre, szakemberekre toljuk már! AKI úgy gondolja, hogy ő a veszélyeztetettek közé tartozik, az tegyen meg mindent azért, hogy ne fertőződjék! TÖBBNYIRE idős emberekről van szó, tehát ők tényleg tudnak vigyázni magukra, nem kell dolgozni járniuk, bevásárlás már elintézhető házhoz szállítással! Az egészséges embereknek meg nem kell ettől rettegniük a jelenlegi ismeretek alapján!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!