Körlevélben értelmezte újra a sajtószabadság fogalmát az egri önkormányzat

2020. szeptember 23. 22:10

„Üvegkalitkába” száműzi az egri városvezetés az újságírókat – kivéve azokat, akik az ellenzéki párt uralta város önkormányzati tévéjénél, a TV Egernél dolgoznak, vagy csak fényképeket készítenek. A helyi fideszes frakciót vezető Oroján Sándor példátlannak nevezte a történteket, Mirkóczki Ádám polgármester meg lehazugozta Orojánt.

2020. szeptember 23. 22:10
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Sem a HírTV, sem az EgerHírek nem forgathat a következő, csütörtöki egri közgyűlésen a Jobbikból nyáron kilépett polgármester, Mirkóczki Ádám vezette hivatal által kiküldött körlevél értelmében. A Mandiner birtokába került levélben a járványhelyzetre hivatkozva a hivatal koordinációs referense arról tájékoztatja a szerkesztőségeket, hogy a következő ülésen csak

  • a városvezetés, a képviselők, a testületi anyagot előkészítő köztisztviselők, az ülésszervezők, a napirendhez meghívottak
  • valamint „a nyilvánosságot biztosító Média Eger Kft. munkatársai”
  • „és az ülésről tudósító fotóriporterek”

vehetnek részt.

Mindez azért izgalmas, mert az egri ügyekről a Hír TV és EgerHírek szokott élőben közvetíteni a Mirkóczkiék-féle TV Egeren kívül, értelemszerűen nagyobb és kritikusabb nyilvánosságot biztosítva a közgyűléseken történteknek.

Ez a lehetőség azonban a polgármesteri hivatali körlevél alapján most korlátozás alá kerül a csütörtöki ülésre vonatkozólag, éppen akkor, amikor az önkormányzat honlapja szerint a Mirkóczkiék vezette testület többek között

  • a város idei költségvetési módosításairól
  • valamint az egri turisztikai iroda, a TOURINFORM 29 négyzetméteres üzlethelyiségbe való „száműzéséről” 

szóló előterjesztések kerülnek napirendre.

Minderről a többi sajtótermék az úgynevezett Üvegteremben nézhet kivetítőn közvetítést, tehát jelen lenniük nem szabad – kivéve a fotóriportereket, és persze a „nyilvánosságot biztosító” Média Eger Kft. munkatársait. A polgárok, akik közmeghallgatásra jelentkeztek, a díszterem előtt kell, hogy várakozzanak, és sorszám alapján szólítják őket.

A helyi Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Oroján Sándor Facebook-oldalán példátlannak nevezte és élesen bírálta a körlevél tartalmát. Úgy vélekedett, hogy a lépéshez

és jelezte, elgondolkodtatónak tartja, hogy a polgármester a HírTV és az EgerHírek stábjából „egy-egy operatőrt sem lenne hajlandó beengedni (…) csak a saját fotósuk és TV-s stábjuk jöhetne be a terembe, ami önkényes megkülönböztetése a médiának is. Nem ezt ígérték!”. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a közgyűlés nyilvánosságának a korlátozása törvénybe és önkormányzati rendeletbe is ütközik.

Lapunk megkeresésére Oroján hozzáfűzi: a Mirkóczki-féle polgármesteri hivatal már jó ideje nyomást gyakorol a nem hozzájuk húzó médiára annak érdekében, hogy távol tartsák őket az egri ügyek közvetítésétől, különösképpen a Hír TV-t vették célkeresztbe, de az Oroján állítása szerint az EgerHírekre ugyanígy neheztelnek a közvetítések miatt. A fideszes politikus szerint a városvezetés a törvénnyel és a sajtószabadság eszméjével is szembe megy, hiszen a közgyűlés üléseinek minden esetben nyilvánosnak kell lenniük. 

A rendelet betűi szerint „a Közgyűlés nyílt ülésein bárki jelen lehet, az ülést a helyi televízió közvetíti” – tehát semmi nem tiltja azt, hogy közvetítsen a helyi televízión kívül, a helyi televízió fogalma pedig ugyancsak gumifogalom. Erre mondta Oroján, hogy a törvény szellemének biztosan nem felel meg Mirkóczkiék gyakorlata. Arról nem beszélve, hogy mi van akkor, ha éppen akkor történik valami technikai malőr a hozzájuk kötődő TV Eger kamerájával, amikor valami fajsúlyos ügy van napirenden – tette fel a kérdést.

Mirkóczki egyébként a Facebookon „Oroján Sándor megint hazudik” címmel tett közzé bejegyzést, amelyben a fideszes politikus állításainak számos pontját megerősítette, elismerve, hogy valóban a TV Eger honlapján lehet követni a közgyűlést, valóban csak a fotós lehet jelen, mint írja: „képeket készíteni” – magyarán az online közvetítés lehetőségét ő sem vetette fel – valamint, hogy helyszínen az úgynevezett Üvegteremben lehet követni az ülésterem eseményeit. Emellett odaszúrt Orojánnak, mondván, a politikus „annak a Fidesznek a tagja, akik városvezetőként megszüntették a lakosság hozzászólási jogát a közgyűlésen és elhallgattatták azokat, akik szólni szerettek volna”.

A Mandiner az ügy kapcsán megkereste a polgármestert. Mirkóczki Ádámtól azt szerettük volna megtudni, hogy mennyiben tartja a hatályos rendelettel és a sajtószabadság eszméjével összeegyeztethetőnek, hogy megtiltja az önkormányzati kötődésűn kívüli médiumok számára a forgatást az önkormányzati ülésen, valamint, hogy ha a járványhelyzettel indokolják a szigorítást, miből gondolják, hogy a sajtó munkatársai nagyobb fertőzési kockázatot jelentenének, mint a felszólaló polgárok, akik a körlevél alapján a közmeghallgatáson személyesen jelen lehetnek.

Mirkóczki: Előzetes bejelentkezéssel lehet felszólalni

„A mai közgyűlésen minden sajtómunkatársat beengedtünk, nem volt semmiféle korlátozás. Az alapokmányunk egyébként azt tartalmazza, hogy a TV Eger közvetíti a közgyűléseket így biztosítva a teljes nyilvánosságot és a TV Eger közvetítését bármely sajtóorgánum igény szerint átveheti” – írja válaszában Mirkóczki Ádám polgármester. Levelében kitért arra is, hogy „a korábbi városvezetés megszüntette a lakosság hozzászólási jogát a közgyűléseken, mi első intézkedésünk egyikeként ezt visszaállítottuk, amellyel élnek is az egri polgárok. Rendszerint előzetes bejelentkezéssel, jelentkezési sorrendben szólalhat föl témától és mondanivalótól függetlenül bármely egri polgár”.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2020. szeptember 24. 08:26
Libsik, hatalmon hamar rájönnek, a demokrácia rájuk nézve káros. Karácsony sem véletlenül nem tart sajgótájékoztatókat. Ott kérdezni is lehet.
BőröndÖdön
2020. szeptember 24. 08:24
Eltanulta a fidesztől...hogy mik vannak?!
lendvaiildiko
2020. szeptember 24. 06:37
Szabad városban szabad emberek azt monják szabadon, amit szabad.
sozlib_abschaum
2020. szeptember 24. 06:12
Sajtószabadság by moslékkoalíció!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!